Varda

Stanovništvo u panici zbog opasnog zračenja

Romi u naselju Varda, opština Kakanj reprezentativni su primer u BiH kako najsuroviji kapitalizam u sprezi sa vlastima, gazi sve pred sobom, pa čak i ljudske živote, a sve u ime državnog interesa. Pre manje od mesec dana, BH Telekom je započeo izgradnju antenskog stuba na ulazu u Vardu. Uz sve napore meštana da se gradnja zaustavi, stub je preko noći ipak postavljen.

Ogroman stub se nalazi na samo osamdesetak metara od prve kuće u naselju. Na istoj je liniji i istom zemljištu gde Romi decenijama pokušavaju da dobiju građevinsku dozvolu i legalizuju svoje kuće.

Za njegovu izgradnju sigurno su bile potrebne sve dozvole, počev od urbanističke, preko građevinske i ko zna još koje. Postavlja se pitanje, ima li razlike u tome kada Romi traže dozvolu i kada dozvolu traži jedna od najvećih kompanija u zemlji. Postoji razlika. Ovu dozvolu je tražio BH Telekom, koji plaća kiriju za zakup zemljišta, a Romi... Oni nisu državni interes.

Nermin Sejdić koji je jedan od predstavnika Roma iz Varde, govori nam da je u naselju nastala panika. Romi strahuju od bolesti, jer su čuli da će stub izazvati veliko zračenje.

- Mi u ovom naselju kao da ne postojimo. Niko nas nikada ne obavještava ni o čemu. Vjerujte da smo u strahu, jer ne znamo šta se sljedeće može desiti – rekao je Nermin.

Nermin govori da je najveći problem to što ljudi ne znaju kakav uticaj može imati zračenje stuba i kako je BH Telekom za samo nekoliko sedmica dobio sve uredne papire za izgradnju.

Nermin kaže da je ovo dokaz da se planski radi na tome da se Romi uklone iz ovog naselja koje se nalazi na jako aktraktivnom mestu.

- Mi ovdje živimo više od 80 godina. Bili smo ovdje prije bilo koga i naše kuće su bile izgrađene prije bilo koje zgrade. I danas pokušavamo da dobijemo građevinske dozvole. Uvijek dobijamo odgovor da naselje nije predviđeno za legalizaciju jer je trusno – rekao je Nermin.

Odgovor oko legalizacije naselja i dobijanja građevinske dozvole za izgradnju pomenutog stuba, potražili smo u Službi za urbanizam, geodetske i imovinsko-pravne poslove opštine Kakanj.

Nurčo Kurtović, načelnik ove službe, rekao je, ono što se već stalno pominje, da ovo naselje nije moguće legalizovati zbog konfiguracije terena i da Romi u ovom naselju dižu bespotrebnu galamu oko podizanja stuba.

- Stub prije svega nije u naselju. Oni možda hoće da iskoriste ovu priliku za nešto drugo. Uostalom, to ne predstavlja nikakvu opasnost za njih, samo bespotrebno dižu prašinu – rekao je Kurtović.

Inače, do kraja razgovora nismo uspeli da dobijemo konkretan odgovor da li je BH Telekom dobio validnu dokumentaciju za izgradnju stuba.

- Ne znam, vjerovatno jesu – bio je Kurtovićev odgovor.

Na kraju nas je uputio na Sabinu Čaluk koja je po njegovim rečima vodila predmet oko dobijanja potrebne dokumentacije za izgradnju stuba.

- Vjerujte mi da ja nemam pojma o tome. Niti sam vodila predmet, niti znam nešto o njemu. Taj predmet je vodila koleginica koja je na odmoru – potvrdila nam je Sabina.

Još jedan od predstavnika romske zajednice u opštini Kakanj, Mujo Fafulić, rekao je da ni posle mesec dana od BH Telekoma nisu dobili papir o merenjima zračenja koja je pre izgradnje stuba, trebalo izvršiti.

- Nekoliko dana nakon početka izgradnje stuba, došao je čovjek iz BH Telekoma, iz Zenice. Rekao nam je da ovaj stub predstavlja državni interes i da niko ne može spriječiti njegovu izgradnju – rekao je Mujo.

Gotovo do puštanja u rad, stub nije imao zaštitnu ogradu. Deca su se slobodno igrala se oko njega. Tek nakon višednevnih poziva i intervencija, zaštitna ograda je bila postavljena.

- Da se razumijemo... Mi nismo, odnosno ja nisam toliko upoznat sa ovom temom. Govorim kao laik. Ja ne znam koliko ovo može štetiti, ali znam da može. Zato smo tražili da nam iz Telekoma daju papir i pokažu nam da su prije postavljanja stuba izvršili sva potrebna mjerenja – rekao je Mujo.

U svetu se inače vode velike rasprave, a do sada je urađeno puno istraživanja o uticaju zračenja antenskih stubova. To i nije baš tako jednostavno utvrditi, jer je potrebno, puno vremena, ali i sredstava.

Odgovor na ovo pitanje potražili smo od stručnjaka.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. Narcis Behlilović, rekao nam je da postoje određena pravila i kriterijumi pre nego što se jedan stub izgradi. S druge strane, kazao je nešto što mnogo bliže objašnjava situaciju u Vardi.

- Novac je kod onih koji pružaju usluge. Velike naftne kompanije nikada neće dozvoliti ozbiljnija istraživanja, ili serijsku proizvodnju električnih automobila. Mislim da vam to puno govori – rekao je Behlilović.

Govoreći o konkretnom problemu, profesor Behlilović je kazao da se ne može govoriti o trenutnim posledicama zračenja, već o nekim dugoročnim.

- Konkretan odgovor na ovo pitanje se ne može dati, ali ne kažem da zračenje ne može imati štetan uticaj. Mislim da nema veću štetnost od lakše uklonjivih problema. Govorim o cementarama, elektranama... A intimno, mislim da postoji doza rizika – kazao je Behlilović.

Behlilović smatra da je nedopustivo to što iz BH Telekoma još uvek nisu dali na uvid papir o izvršenim merenjima.

- Prije instaliranja bilo kakvog stuba, svakako je potrebno izvršiti mjerenja. Rade se simulacioni testovi koji pokazuju kakva je emisija talasa, kako oni djeluju itd., a tek se onda pristupa izgradnji. To su iz BH Telekoma trebali da pokažu Romima u Vardi – rekao je Behlilović.

S obzirom da je opština Kakanj, po ko zna koji put pokazala potpunu nezainteresovanost za Rome u Vardi, oni su najavili da će pomoć potražiti na drugovm mestu. Mujo Fafulić nam je rekao da se već obratio misiji OSCE-a, a najavio je i da će se obratiti svim ostalim međunarodnim institucijama u BiH i to ne samo po pitanju postojećeg problema, već svih problema Roma u naselju Varda.

- Morali smo da se odlučimo na ovakav korak, jer opština, a ni država ne žele da se pobrinu o nama. Jednostavno, mi ne postojimo – kazao je na kraju Mujo.

 

(zurnal.info)