Život

Bosanskohercegovački kulturni koncept

dženana alađuz

Subota veče, okupala se ja, namirisala i izašla vani. Prpošna i sretna, šacujem oko sebe da opipam puls tržišta, nije loše, nije loše, čak dva muška pogleda, jeste da su bila nefokusirana od alkohola, ali nema veze sve što je ljudsko nije mi strano... I tako ja u zoni, ne znam kud ću od sreće što sam među odraslima, pa vadim mobitel i pokazujem prijatelju slike kćerke. Našto će on: moja ti, čim pokazuješ slike kćerke u pola 2 ujutro, moram ti reći da više nisi ni za kurac.

GRAVITACIJA KOJA VUČE

Lampioni zgasnuše, koljena se skupiše, sise mi spadoše, jer vidjeh sebe tuđim očima. Došlo mi je da zajaučem i padnem ničice na zemlju od stida. Nešto kao moderna Hasanaginica. Međutim nisam imala konja ispod sebe niti dugu kosu pa da efekat bude potpun, a i asfalt je bio nekako prljav i prepun hodajućih infekcija tako da sam uradila jedino što mogu – plakala gorko, u sebi.

Ova klasifikacija me je porazila na više frontova. Naprimjer, shvatila sam da to što je meni Oprah rekla da sam sa 36 godina u jeku svoje ženstvenosti jedna obična laž i prevara. Jedino što je na meni u jeku jeste gravitacija koja vuče li vuče nadole šta god joj padne šaka.

Ali najviše me je povrijedilo da sam toliko out da me ne bi htio ni što bi rekao moj prijatelj Hršum „gospodin Oskar“. Oskar koji da se ne lažemo uopšte nije gadljiv, što zorno dokazuje posljednjih 50.000 godina. Oskar čiji je svjetonazor rupa je rupa. Koji žene naziva dvocjevkom i slično.

Nemojte misliti da vam prodajem sad ogorčena ženska razmišljanja. Evo vlasnik seks šopa u Jagodini, Srbija, javno priznaje da mu je od januara povećana kupovina seks pomagala u obliku ovaca i jagnjadi za koje dobija narudžba iz desetine gradova! I kako onda da mi se ne stuži, da se ne skukam nad sobom jadnom kad mi je ovca na naduvavanje ozbiljna konkurentica?

Ako ste pomislili da nisam razmišljala da je ova prijateljeva primjedba samo stilska figura koja ništa ne znači, varate se. Jesam i još mi je teže.

Naima, novija lingvistika smatra je da jezik nosilac i translator kulture. Jezik u stvari akumulira i prenosi kulturne koncepte.

Prosječan muškarac, a vjerujte samo takvi su moje ciljano tržište nakon poroda (najdraži muž se ne pika on je već osvojen), pomisli na seks minimalno 5000 puta godišnje, 13 puta dnevno. Pri jednom od istraživanja muška skupina pokazala je tendenciju izbora za seks gotovo svake žene koja je bila imalo fizički privlačna. Također muškarci su spremni stupiti u spolni odnos bez ikakvog poljupca, sa osobom koja im nije privlačna i sa osobom koja se loše ljubi...

KAD NEKO NEKOG

Kad ova saznanja pripojim našoj frazeologiji koja pokazuje tipičan način razmišljanja bosančerosa, shvatim da u svakoj našoj poslovici ili učestaloj frazi neko nekoga jebe. Evo našeg kulturnog koncepta: nisi ni za kurac, od probirača nikad jebača, probirač otirač, lako je tuđim kurcem gloginje mlatiti, jebo ja sliku svoju ako lažem, jebo ti ja majku kroz majku (!!!), jebem ti tetku, jebem ti cijelu familiju, i one koje znaš i one koje ne znaš, i one što je živo i one što je mrtvo, jebo te onaj ko te je napravio, jebo ti pas mater...

Iz ovog malog uzorka jasno je da je uvijek Oskar glavni lik radnje, da svojim djelovanjem određuje vrijednost i žene i njene uže i šire familije. I time se vraćamo na početak priče. Ako nisam ni za kurac, ostaje mi samo da razmišljam čemu život kao takav, koji je smisao bića, bitka i biti, kad o kad će se formirati Vlada, da li ćemo ući u Evropsku uniju, smisao postojanja OHR-a...sve do laganog samoubistva.

(zurnal.info)