ROMI U RATU

Iskreno priznanje ili novo poniženje

Na nivou Kantona Sarajevo, postoji inicijativa da se podigne spomenik stradalim borcima Romima tokom proteklog rata. Na ovaj način bi se odalo prvo priznanje za njihovo učešće u odbrani BiH.

Polemika koja se vodi ovih dana oko inicijative za podizanje spomenika stradalim Romima, zasniva se na principu etničke podele. Ako su Romi bili u istom rovu sa većinskim narodima i ako su stradali od istog agresora, onda, zašto im podizati poseban spomenik? S druge strane, ovo je možda simbol novog odnosa države prema nacionalnim manjinama u BiH.

Ideju za podizanje spomen obeležja, dao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić.

On smatra da u ovoj ideji nema nikakve diskriminacije ili podele, već samo želje da se oda počast poginulim romskim borcima.

- Ne postoji doza diskriminacije u ovoj inicijativi. Sa ovim činom želimo, pored onoga što je uobičajeno da su svi poginuli branioci u skladu sa željama svojih svojih najdražih ukopani tamo gdje su oni to željeli, još više pojačati važnost i značaj mjesta i uloge naših komšija i prijatelja iz reda romske populacije, koji su zajedno sa nama branili svoj grad i svoju državu Bosnu i Hercegovinu – kazao je Ajnadžić za Žurnal.

Po njegovim riječima, Roma je najviše bilo na Mojmilu u sastavu 101. Motorizovane brigade, a zvali su se ˝Garava brigada˝. Shodno tome, Mojmilo je sa predstavnicima romske populacije, usaglašeno kao mesto gde će se podići spomen obeležje.

- Oni su isti među jednakim i njihov doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine je bio enorman – dodao je Ajnadžić.

Dervo Sejdić, romski aktivista koji je i sam bio učesnik rata, u potpunosti podržava ovu inicijativu.

- Generalno se slažem i podržavam ovu inicijativu. Bilo je još prije dvije godine nekih razgovora da se pokrene ovakva inicijativa, ali evo sada je na korak od ostvarenja – rekao je Sejdić.

Sejdić je dodao da možda nije bilo razloga za podelu, ali ovim činom se svakako odaje javno priznanje stradalim Romima. Ono što je bitnije, otvara se i nova stranica istorije BiH, jer se vrlo malo zna o stradanju Roma tokom rata, kako boraca, tako i civila.

Bajro Beganović iz udruženja “Naša budućnost”, potvrdio nam je da se u toku ovog, ili narednog meseca, očekuje početak izgradnje spomen obeležja. Za njega lično ovo predstavlja najveću stvar koja je učinjena do sada, jer podizanje spomenika doživljava kao lično priznanje stradalom sinu tokom rata.

- Ja sam bio borac, bio je i moj sin. Nažalost, on je stradao. Ovo shvatam i kao priznanje države za njegovo, ali i za stradanje svih boraca Roma u KS i čitavoj BiH – kazao je Beganović za Žurnal.

Bajro do sada na spisku ima desetak ljudi čija će imena stajati na spomeniku.

- To nije konačno, biće još ljudi. Treba obići cijeli kanton – kazao je Beganović.

Po formi, ovo je jednostavno rešenje, a po svojoj suštini jako važno i što je najvažnije, šalje snažnu poruku.

S obzirom da je Ministarstvo za boračka pitanja KS-a pokrenulo inicijativu, ono će i finansirati čitav projekat.

- Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo će iznaći sredstva. Izgradnja ovog spomen obilježja ne iziskuje velika novčana sredstva - naglasio je Ajnadžić.

Ministar je takođe naglasio da će poginuli Romi i svi drugi koji su branili grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu, naći svoje mesto i na centralnom spomen obeležju koje će se po regulacionom planu, raditi na platou ispred Ekonomskog fakulteta.

Ako se vratimo na pitanje građanske jednakosti i društvenog priznanja, videćemo da je spomen obeležje koje će se podići, potreban, ali ne i dovoljan uslov za rešavanje aktuelnih problema boračke populacije iz reda romske manjine.

Ovim će svakako učešće Roma u proteklom ratu postati vidljivije, ali će diskriminacija i njihova odbačenost sigurno ostati još neko vreme.

Ispod površine vedre priče i primera dobre prakse, krije se strašna istina o realnom životu u kome žive Romi, posebno demobilisani borci, porodice poginulih.

Ukoliko ova inicijativa predstavlja potvrdu i priznanje jednakosti između Roma i većinskog stanovništva, hajde da verujemo da će to biti samo prvi korak Ministarstva za boračka pitanja u nastojanju da se reše aktuelni problemi. Međutim, ako je ovo samo još jedan način da se “protokola radi” zadovolje formalnosti, i Romima je bolje da se ne raduju prerano, jer se neće pomaći s mesta gde se nalaze u ovom momentu – na samoj ivici društvene margine.

(zurnal.info)