EKONOMIJA

Podvala dioničarima, Vladi i Amerikancima

Bosnalijek ni ove godine ne namjerava isplatiti dividendu svojim dioničarima ali će ići u emisiju novih dionica nakon skupštine krajem ovog mjeseca što bi ponovo moglo smanjiti procentualni udio vlasništva Federacije. Dioničarima je za najavljenu skupštinu Društva predloženo usvajanje odluke o ulaganju umjesto isplati dividende i odluka o emisiji dionica ali bi o načinu te emisije trebao odlučivati Nadzorni odbor kompanije a ne dioničari.

Iz najveće domaće farmaceutske kompanije ponovo nisu za Žurnal željeli komentarisati najavljene odluke i zašto dioničarima nije ostavljena mogućnost da odlučuju o načinu emisije dionice. Federalna vlada još uvijek se zvanično drži po strani a u cijelu priču o mogućoj privatizaciji kompanije se uključila i Američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

Bez dividende

Za 25. juni je najavljena skupština dioničara kompanije na kojoj bi trebala biti donesena odluka o načinu raspodjele dobiti iz prošle godine. Veljko Trivun, predsjednik Nadzornog odbora kompanije, predložio je dioničarima da prošlogodišnju dobit od 4,181.658 maraka “rasporede za investiranje u unaprjeđenje i razvoj djelatnosti Društva”. Tako bi dioničari i ove godine ostali bez godišnje zarade od dionica. Za razliku od nekih ranijih godina, dioničari dividendu ne bi dobili ni u vidu dodatnih dionica na one koje posjeduju.

U vrijeme kada federalni premijer i ministri na sve strane kukaju o budžetskom minusu, Vlada se odriče da na osnovu svojih 19% vlasništva od Bosnalijeka naplati gotovo 800.000 maraka dividende. Sa ovim procentom vlasništva Vlada ne može sama donositi odluke na skupštini ali je zanimljivo da niko iz Vlade nije reagovao na najavljenu emisiju dionica koja bi mogla dodatno smanjiti udio vlasništva u ovoj kompaniji. Rukovodstvo Bosnalijeka će na skupštini pokušati dobiti podršku da pravo odlučivanja o načinu emisije dionica prebaci sa dioničara na Nadzorni odbor. Na taj način bi ovaj odbor kompanije mogao zaobići institut prava preče kupnje i sam izabrati kupca dodatno plasiranih dionica, što bi za kompaniju svakako bilo dragocjeno ubacivanje kapitala ali bi Vlada mogla ostati bez dijela svog novca i sa još manjim utjecajem u ovoj kompaniji.

Mali dioničari ove godine ne bi dobili ništa jer bi osim dividende mogli ostati i bez mogućnosti da po povoljnim uslovima dođu do novih dionica ali je gotovo izvjesno da će se njihov procentualni udio u kompaniji smanjiti.

Još uvijek je nepoznato kako će glasati dioničari na skupštini i da li će uprava Bosnalijeka dobiti podršku za emisiju novih dionica. Ukoliko u tome uspiju, Nadzorni odbor će sam odlučivati kome će dati dio Bosnalijekovog kolača, što se jasno vidi iz predložene odluke.
Ovlašćuje se Nadzorni odbor Društva za donošenje odluke o povećanju osnovnog kapitala Društva emisijom novih dionica postojeće klase (obične dionice), putem javne ponude ili
zatvorene prodaje dionica, uključujući i donošenje odluke o emisiji novih dionica, navodi se u predloženoj odluci dioničarima.


Novi igrači

Moon_DrysdaleDodatnu galamu pred najavljenu skupštinu napravila je posjeta Alvogenovog izvršnog direktora Douga Drysdalea konferenciji o zapadnom Balkanu u Sarajevu. Američka farmaceutska kompanija pokrovitelj je konferencije a Drysdale je bio učesnik diskusije o korupciji. Iako Drysdale ni u jednom trenutku nije javno pokazao interes za Bosnalijek, nakon Alvogenove prošlogodišnje propale kupovine udjela Vlade i IFC-a u ovoj kompaniji, Bosnalijek je izdao saopštenje u kojem Drysdaleovu posjetu smatra opasnom.
Tim povodom, ponovo apelujemo na Vladu da odustane od namjere prodavanja svog udjela u Bosnalijeku, posebno kada je u pitanju Alvogen, do pronalaženja ozbiljnog strateškog partnera
, navodi se u Bosnalijekovom saopštenju.

U raspravu se, ne tako direktno, uključio i američki ambasador u BiH Patrick Moon. On se susreo sa Drysdaleom i podržao Alvogenov ulazak na bosanskohercegovačko tržište.
Mi mnogo radimo na tome da podržimo američke investicije na bosankohercegovačkom tržištu. Do sada nije bilo toliko puno interesa, ali smo vrlo sretni da je Alvogen pokazao interes i da radi na ostvarenju poslovnih ugovora ovdje. Mi im u tome svakako pružamo svu pomoć u okviru naših mogućnosti
, izjavio je Moon.

Drysdale nije bio raspoložen govoriti o mogućem ulasku Alvogena na bh. tržište. Prošle godine je Alvogen pokušao ući u Bosnalijek kroz 19,26 % dionica Vlade Federacije i 8,37% dionica Međunarodne finansijske korporacije IFC iz Washingtona. Taj procent ni izbliza ne bi bio dovoljan za bilo kakvo donošenje odluka pa je prošlogodišnji model predviđao da Alvogen otkupi paket dionica iz emisije u vrijednosti od 15 miliona eura. Za Alvogen bi ulazak u kompaniju bez takvog paketa kojim bi povećali svoje vlasništvo bio vjerovatno neisplativ. Tim paketom dionica raspolagat će isključivo Nadzorni odbor kompanije, ukoliko dioničari usvoje predloženu odluku na skupštini za deset dana.

(zurnal.info)