BLOGBUSTER BRANE JAKUBOVIĆA

Najtiši koncert u istoriji rock'n'rolla

Tilburg 30.05.2011.: Roštilj, skype i stolni tenis

Ujutro, prije nego smo krenuli za Tilburg, gdje ćemo provesti dva slobodna dana, sreli smo se sa našim prijateljem Emilom iz benda Mala Vita. Kaže da rade novi album i da im se Michel Schoots, bubnjar benda Urban Dance Squad pridružio kao producent i novi bubnjar.

U Tilburgu smo isto veče poslije obroka u još jednom "krkaj koliko možeš restoranu" bili gosti na panelu koji je za temu imao neku priču tipa: kako i emigranti u Europi mogu da budu uspješni, a ne samo konobari i fizički radnici. Na kraju predavanja zamolili su nas da odsviramo par stvari i uvalili nam neke akustične gitare. Na kraju petnaestominutnog seta odsvirali smo našu verziju pjesme "Chilld in Time" od Deep Purple. Ustvari, radi se o internom takmičenju članova benda ko će gore interpretirati legendarno "treće vrištanje" Iana Gilana.

 

Sljedeća dva dana proveli smo u kući u nekom selu između Tilburga u Eindhovenam, gdje su se sve aktivnosti nalazile negdje između roštilja, skajpa i stolnog tenisa.

slika1

slika2_copy

slika3_copy

slika4

 

Lozana 03.06.2011.: Lupkanje štikli na najtišem nastupu u istoriji popularne muzike

U Lozanu smo stigli oko 1 ujutro,  pojeli po komad pizze i uputili se na zasluženi počinak u hotel koji je udaljen dvije stotine metara od bine.

Pred sobom smo imali cijeli dan koji treba trošiti do pet popodne, kada je zakazana tonska proba. Velja i ja otišli smo u obilazak olimpijskog muzeja. Od svega što smo vidjeli najviše me dojmila letvica za skok u vis koja je postavljena na visinu svjetskog rekorda. Na televiziji to sve izgleda puno jednostavnije.

slika5

slika6_copy

Poslije tonske probe krenuli smo u potragu za TV prijenosom utakmice Rumunija - BiH. Obišli smo nekoliko sport barova i na kraju smo završili u hotelskoj sobi gledajući potop reprezentacije na nekom ruskom sajtu.

Koncert koji smo odsvirali u Lozani bio je najtiši u istoriji rock'n'rolla. U Švicarskoj, kao i u nekim drugim europskim državama, postoji zakon o dozvoljenoj glasnoći tj. decibelaži. U ovom dijelu Švicarske taj zakon zalazi na teritoriju čiste gluposti jer ograničava glasnoću svih koncerata na 93db. U našem konkretnom slučaju to je izgledalo otprilike tako da sam u toku nastupa sa bine mogao čuti lupkanje štikli neke djevojke koja je plesala na petnaest metara od bine.

Poslije najtišeg nastupa u istoriji popularne muzike morali smo se odmah spakovati i krenuti prema Rijeci u kojoj smo sutradan imali tonsku probu tačno u podne.

 

Rijeka 04.06.2011.: Susret za Šerbedžijom

U Rijeci nastupamo na koncertu koji se zove "Studenski dan" zajedno sa Urbanom & 4, Kirilom i još par bendova na Gatu Karoline riječke na kojem je postavljen šator za oko četiri hiljade ljudi. Na tonsku smo poslije cjelonoćne vožnje stigli na vrijeme, ali sve ostalo kasni jer danas u Zagreb dolazi Papa i sve je u zastoju. Sreo sam se i sa Kirilom koji je izrazio želju da svoj nastup završi sa remixom naše pjesme Balkan funk zajedno sa Mirašem i Adisom na mikrofonima.

Prije koncerta smo imali organizovanu večeru u nekom restoranu u kojem se dešavao nečiji rođendan. Poslije nekoliko koktela nismo mogli izdržati da se i mi ne privalimo na roćkas.

Naš nastup je na rasporedu u ponoć poslije Urbana kojeg nisam gledao nekoliko godina i baš mi je sjelo da čujem neke njegove stvari sa prva dva albuma. U backstageu smo sreli i Šerbedžiju, koji će nam biti domaćin na Brijunima početkom augusta na tvrđavi Minor u okviru kazališta Ulysses.

Na kraju je noć završila u šest ujutro kada smo se vratili u hotel. Dio ekipe je otišao pravo na doručak, neki su otišali na bazen, a ja sam se ekspresno odjavio u sobi.

(zurnal.info)