ROMSKE PRIČE

Od Cigana do Roma

Priča o Admiru Pindžiću koju je pokrenuo naš magazin, krenula je pre par godina. 

Podsjetimo, nakon što je završio fakultet i postao profesor telesnog odgoja, krenuo je u potragu za poslom. Međutim, već na prvom koraku je osetio najgore posledice diskriminacije. Nekoliko je puta otpuštan i odbijan na konkursima bez ikakvog zvaničnog objašnjenja. Nezvanično objašnjenje, koje je saznao od poznanika i prijatelja glasilo je: Cigan ne može učiti našu djecu!

Admira smo ponovo kontaktirali nakon gotovo par godina. Sada je priča potpuno drugačija.

Nakon višegodišnje diskriminacije, ponižavanja i mora odbijenica, dobio je posao. Nažalost, ne radi u školi i ne brine o zdravom odrastanju dece, ali zato ima zadatak da stvori bolje uslove za život Roma.

Ado je sada koordinator pri "Centru za povratak" Tuzla, Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH.

No, pre nego što je dobio ovaj posao, Admir je nastavio da traži posao u struci. Kazao nam je da se javljao na svaki konkurs za profesora telesnog odgoja u Tuzlanskom Kantonu.

- Najčešći razlozi odbijenica su bili zato što sam Rom, ali i zato što nisam “babin sin”. Jednostavno, nisam dobio ni priliku da se dokažem u svom poslu – kazao nam je Ado.

I posle toliko teških poraza, Ado nije hteo da odustane od potrage za poslom. Posao koji Admir sada obavlja je izuzetno odgovoran. On je jedan od petoro uposlenih Roma koji su prošli stroge kriterijume Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

- Moja obaveza je, prije svega koordinacija sa vlastima na lokalnom nivou, saradnja sa romskim udruženjima, nadležnim institucijama, socijalnim, zdravstvenim i obrazovnim, kao i saradnja sa ostalim regionalnim koordinatorima i nacionalnim koordinatorom za Rome na nivou BiH – kazo je Admir.

Inače, petoro uposlenih Roma nisu uposlenici ministarstva, već CARE Internationala. S druge strane, oni će koristiti prostorije ministarstva i neposredno sarađivati, s obzorom da je Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice glavni nosilac Dekade inkluzije Roma.romi_press

Pre nekoliko meseci kada je zvanično prezentovan ovaj projekat, najavljena je i mogućnost njihovog stalnog zaposlenja, s obzirom da će projekat po kome su angažovani trajati 18 meseci.

Jedan od Akcionih planova po kojima se sprovodi Dekada inkluzije Roma je AP za obrazovanje Roma. Svi koji su radili na ideji Dekade pre desetak godina, prepoznali su da je to ključni problem i da će se poboljšanjem obrazovanja, poboljšati i kvalitet života Roma. Pozitivni pomaci postoje. Povećan je broj osnovaca, srednjoškolaca i studenata. Povećan je i broj maturanata i diplomaca, ali pomaka u poboljšanju kvaliteta života još uvek nema.

Admir je reprezentativni primer da bez obzira što si visokoobrazovani Rom, ti si i dalje Cigan.

Pilot projekat koji smo pomenuli po kome je uposlen Admir, verovatno predstavlja inicijalnu ideju koja će prerasti u pozitivan trend.

Admir polaže veliku nadu u ovaj posao. Kaže da će pomoći celokupnom društvu tako što će pomoći Romima. Trudiće se da ostvari što bolju komunikaciju između Roma i institucija i pruži svaku pomoć.

- Sada mi je data prilika i pokazat ću da Romi mogu obavljati svoj posao pošteno i profesionalno – kazao je Admir.

(zurnal.info)