Strip

Zagorova velika tragedija

klub kolekcionara

Ove godine napunjeno je 50 godina od prve epizode kultnog stripa na bivšim jugoslovenskim prostorima - Zagor. Na žalost, ove godine preminuo je i njegov tvorac, italijanski scenarista Sergio Bonelli. U čast njih dvojice, uz mala redakcijska dotjerivanja, prenosimo tekst o Zagoru objavljen na blogu klubkolekcionara.blogspot.com. Tekst je pravi fanovski, jednostavan i urnebesno zabavan, kao da je pisan za ediciju Zlatna serija. Mirisima djetinjstva nemoguće je odoljeti.

ZAGOROVO ROĐENJE

Godine 1960. susreću se Serđo Boneli (Sergio Bonelli), mladi scenarista i Galijeno Feri (Gallieno Ferri), mladi i perspektivni crtač. Vrlo brzo među njima nastaje veliko prijateljstvo koje zatim prelazi i u poslovnu saradnju iz koje se 15. juna 1961. godine rađa Zagor (ustvari radi se o skraćenici od Za-gor Te-nay, što na dijalektu Angolkina znači "Duh sa sekirom").

Naravno, samo ime nema veze sa stvarnim dijalektom, pretpostavlja se da je Serđo Boneli uzeo slog "Za" od "Za-La-Mort", popularnog junaka italijanskog nemog filma, dok se za slog "gor" pretpostavlja da dolazi od "Gordon". Prvobitno ime koje je Serđo Boneli izabrao je bilo Ajaks (Ajax), po poznatom heroju iz grčkih mitova, ali je od njega odustao kad je vidio da postoji deterdžent istog imena!
Inspirirani nekim strip junacima (Superman, Tarzan...) Serđo Boneli i Galijeno Feri stvorili su lik atletskog izgleda i zanimljivog prepoznatljivog kostima. Vremenski period u kojem se odvijaju pustolovine je prva polovina XIX veka, tačnije period između 1820. i 1840. godine na području Severne Amerike.

ZAGOROV PUSTOLOVNI DOM

Glavno mjesto radnje je Darkvud (Darkwood), izmišljena šuma smještena na području Severne Amerike u blizini Velikih jezera i Kanade, u kojoj Zagor obitava u kolibi, na malenom ostrvu u močvari, okružen živim pijeskom! Naravno, zbog pustolovnog duha Zagor često odlazi na daleka putovanja, najčešće da bi pomogao prijateljima. Proputovao je gotovo cijelu Sjevernu Ameriku i posjetio Arktik, Grenland, Škotsku, Karibe, Afriku...

ZAGOROVA TUŽNA SUDBINA

Zagorovo pravo ime je Patrik Vajlding (Patrick Wilding), a rođen je u kolibi kod Klir Votera (Darkvud). Roditelju su mu se zvali Beti i Majk Vajlding i bili su irskog porijekla. Još dok je bio dječak preživio je strašnu tragediju, roditelje su mu ubili Indijanci Abenake koje je predvodio bijelac Solomon Kinski (Salomon Kinsky). Zagora je spasio otac bacivši ga u rijeku prije nego što je zajedno sa njegovom majkom nastradao u zapaljenoj kući. Iz rijeke ga spašava lutalica Fici (Wandering Fitzy), koji je bio bogati trgovac u Bostonu prije nego što se svega odrekao da bi živio u divljini. Fici ga je naučio da rukuje kamenom sjekirom. Tokom odrastanja, Patrik traži Solomona Kinskog da mu se osveti. Jednoga dana saznaje gdje se nalazi i sprema osvetu.

ZAGOROVA SLATKA OSVETA

Dolazi u selo Indijanaca Abenaka kojima je Kinski bio neka vrsta poglavice i ubija nekoliko Indijanaca iz zasjede. Nakon toga Indijance hvata panika i većina napušta selo, dok manji broj ostaje uz Kinskog. Patrik se bori sa Kinskim i savlada ga. Na samrti, Kinski mu govori da je njegov otac bio bivši vojni oficir koji je izvršio zločin nad indijancima i da je to razlog zašto su ubili njegove roditelje. Patrik ne može da vjeruje, ali kada vidi članak u novinama da je njegov otac proglašen krivim za taj zločin, pada na koljena i očajava. Tada Kinski uzima pištolj i nišani u Patrika. U tom trenutku se pojavljuje Fici i pogađa Kinskog sjekirom i ubija ga. Ipak i Kinski je stigao da puca i pogađa Ficija, koji nakon nekoliko trenutaka umire na Patrikovim rukama.

ZAGOROVA VELIKA ODLUKA

Poslije tih događaja, Patrik donosi odluku: „Ubuduće ću raditi samo na miru! Pokušaću izmiriti Indijance i bijelce, unijeti više razumijevanja među njih. Pomagaću onima koje ocijenim pravednima, bez razmišljanja o tome ko kojoj rasi pripada“. Tako je počeo svoj put borbe protiv nepravde. Jednog dana je naišao na Indijance koji su napali grupu glumaca. Savladao ih je i ubio njihovog poglavicu. Glumci koje je spasio su bili porodica Salivan koji će kasnije postati njegovi veliki prijatelji. Tokom upoznavanja sa njima, ispričao im je svoju tužnu priču i oni mu prave crveni kostim sa orlom na grudima (što je znak izaslanika Manitua), a Patrik daje sebi ime „Duh sa sekirom“ (indijanski naziv Za-gor Te-Nej). (...)

ZAGOROV KOMIČNI PRATILAC

Kao i svaki superheroj koji drži do sebe, tako i Zagor ima svog vjernog pomoćnika i saputnika u brojnim avanturama. Don Chice Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales ili kraće Čiko je simpatični, prožrdljivi nespretni Meksikanac, kombinacija između komičnog "sidekicka" i Sanča Panse. On stalno upada u nevolje pokušavajući dobiti ručak na kredit, u čemu mu često pomaže Trampi, simpatični lutalica kojem Čiko uvijek pokvari "savršeni posao". Kao i Zagor i Čiko ima svoje indijansko ime - "maleni čovjek sa velikim stomakom".

ZAGOROVI VJERNI PRIJATELJI

Osim Čika, Zagor ima još mnogo prijatelja od kojih ćemo spomenuti samo neke. Tonka, poglavica Mohavka i Zagorov krvni brat i vjeran prijatelj koji zna za mnoge Zagorove tajne i trikove kojima se Duh sa sjekirom koristi da bi održao mir u Darkvudu; Digging Bill, smušeni tragač za blagom, čija velika želja da konačno pronađe zakopano blago često uvlači Zagora i Čika u potpuno neplanirane pustolovine; Kapetan Fishleg, kapetan broda “Golden baby”, prekaljeni morski vuk ; Many eyes (nama poznatiji kao Mnogooki), smiješni indijanski vrač s naočarama koje je prihvatio kao odličan izum bijelaca; Doc Lester, predstavnik trapera i veliki Zagorov prijatelj koji nadimak Doc nosi jer je nekada bio zubar.

ZAGOROVI JOŠ VJERNIJI NEPRIJATELJI

Tu su još brojniji neprijatelji, među kojima se najviše ističe Hellingen, zasigurno najveći Zagorov neprijatelj. Ovaj ludi genije sa izumima ispred njegovog vremena postavio je na noge velikog Titana, sagradio bojeve rakete, ostvario kontakt sa vanzemaljcima i uspio pobijediti smrt; Baron Rakosi, vampir s kojim se Zagor susreo nekoliko puta; Kandrax, Keltski druid sa magičnim moćima...

ZAGOROV ČUDNI FORMAT

Prvi format u kojem je Zagor izlazio sve do priče "Sablast" (po današnjoj numeraciji br. 68) je striscia ili kaiš format -16,3 x 7,8 cm. Striscia format bi nekom današnjem crtaču bio prava noćna mora, jer daje mnoga ograničenja. Taj format nije dozvoljavao crtanje velikih vertikalnih slika, crtež koji prelazi u donje i gornje kvadratiće ili glomazne slike koje zauzimaju 2/3 današnje stranice. Naravno, to ne uvjetuje dobar crtež ali svakako iskače iz rutine.

Nakon što je stekao veliku naklonost čitatelja u Italiji, 1965. godine preuzima "Tex gigante" iliti "Bonelli format" i nastavlja izlaziti u okviru edicije Zenith. Prve epizode koje su objavljene u striscia formatu ponavljaju se u novom formatu da bi se zatim nastavilo sa novim epizodama.

ZAGOROVI BIOLOŠKI OČEVI

Do 1980. godine glavni scenarist Zagorovih pustolovina bio je Serđo Boneli koji je koristio pseudonim Guido Nolitta, da bi poslije Zagora preuzeli Marcello Toninelli i Ade Capone, a zadnjih desetak godina glavni scenaristi postali su Mauro Boselli i Moreno Burattini. Zagorove epizode pisali su i drugi poznati italijanski scenaristi kao Alfredo Castelli, Tiziano Sclavi, Gianluigi Bonelli i mnogi drugi...

Naravno, važan dio Zagorovog tima i jedan od glavnih uzroka njegovog uspjeha su odlični crtači, među kojima je legendarni Gallieno Ferri, po mnogima najbolji crtač Zagora, koji mu je podario svoje lice i koji je nacrtao sve Zagorove naslovnice, zatim stari majstori Frank Donatelli i Franco Bignotti koji su nažalost preminuli, te novi talas autora Carlo Raffaele Marcello, Mauro Laurenti, Raffaele Della Monica, Alessandro Chiarolla, Marco Torricelli, Gaetano Cassaro, Stefano Andreucci, Massimo Pesce , Maurizio Dotti i mnogi drugi...

(zurnal.info/klubkolekcionara)