Praktična žena

Hajmo svi kamenovat moju ženu

dženana alađuz

Nisam vjerovala da će doći dan kad će mi biti žao Arduane. Nakon što je javno rekla da su svi homoseksualci bolesnici zaboravila sam joj lik i djelo brzinom svjetlosti. Ali sad kad čitam ove Aldinove svinjarije po medijima shvatila sam da ne mogu ostati ravnodušna. Pod geslom "Ne želimo biti nijemi svjedoci" devedeset poznatih i javnih bh. žena potpisalo je peticiju u znak podrške ženi koja je izložena javnom linču. A ja ću se pozabaviti aldinom.

UBIJEN OD TABLETA

Uvijek sam mislila da je on priličan bezveznjak na kojem najviše vrijedi ona tona gela što je maže po glavi. Ali da je podao bezveznjak nisam znala. Uz to i nesposoban. „27 dana sam ubijen i na tabletama. Pokušavam da dođem sebi“ Važno je da je došao do novinara Avaza, to je sigurno umirujuće za njegovu djecu. Uzgred, ako je ubijen od 27 tableta onda stvarno treba pomoć. Moj tata, `33 godište, dnevno popije šaku tableta pa kao leptirić trči po Sarajevu. Jedino ako mu je 27 malo. Da sam znala da mu je teško nabaviti više, mogla sam mu poslati, imam ja nekih od trudnoće ostale, konjske.

Ovo što on radi po medijima nije obično ljudsko blaćenje u kojem možeš uživati dok kuhaš, znate kako to cure Kardašijan rade. Čak i nekoliko naših muškaraca, imena poznata redakciji, smatraju da on nju virtuelno kamenuje.

Dubina njegove niskosti je toliko zapanjujuća da moraš obući ronilačko odijelo prije nego što pročitaš do kraja njegove spontane intervjue još spontanijem Avazu. Osoba koja je imala striktno mišljenje o kolegama koje koriste skandale za uspjeh u karijeri (U nedostatku osnovnih predispozicija za bavljenje muzikom a to je talenat, dar, sluh i izgled, nekima je potrebno ono za šta se i ne moraš roditi. To je skandal i trač kao dodatni pokušaj da se u agoniji skrene pažnja na sebe.) gle upravo u trenutku kad se niko ne sjeća ima li on ili nema apostrof a kamoli neki hit, nalazi vremena da se s vrha Evrope požali medijima na ženu. I to kako?

„Mogu samo reći da je Arduana uprljala svoj obraz i čast, ali nažalost, i moje prezime. Da bih sačuvao svoje ljudsko dostojanstvo, mrvu koja je ostala, samo mi preostaje da se razvedem i da ta žena više ne nosi moje prezime. Moram je preboljeti, a ona neka i dalje nosi maramu na glavi.“

Potom kaže da neće reći čime ga je to uvrijedila, sve s maramom, da bi odmah rekao:

“Snimao sam naše razgovore, imam pet stranica dnevnika koji je vodila, ali i mailove koje je slala Kauffmanu. Također, imam i njihove fotografije, koje je ona brisala s aparata. Bila je fascinirana njime. Snimao sam i naše svađe, sve da bih imao dokaze na sudu.„

Ne znam šta mi se više gadi. To što misli da ima talenat, dar, sluh i izgled? Zar stvarno misli da izgled nižerangiranog mafijaša iz Sopranosa, mr Sintetika, nekoga inspiriše na vlaženje?

Ili to što vrijeđa sve žene koje nose marame? Možda ipak to što se usuđuje reći da on ima dostojanstvo, on koji je i ženu i djecu i sebe izložio javnosti kao mesar odranu janjetinu u izlogu?

Kakva je to uopšte osoba koja snima svađu? I skuplja i dostavlja ženine mejl poruke Avazu? Pitanje kako ga nije stid očito nije primjereno, ali pitanje kad on to stiže u jeku duševnih boli e to mi je misterija.

SAČUVATI DOSTOJANSTVO

Pokušavam dok ovo pišem iščitavati njegove intervjue malo hladnije glave. Staviti se u kožu nekoga ko je navodno prevaren. S tim mogu da suosjećam zaista i uvijek sam na strani oštećenih.

Ali kako god prišla slučaju aldina kurića uvijek iskoči neka rečenica koja mi udari u mozak. A slijedeća mi je itekako upalila živce:

Citiram “ Kurić dodaje da je Arduanu možda malo zapostavio u posljednje vrijeme, ali da to nije bio dovoljan razlog da nađe ljubavnika.
Pravu ženu možeš i zapostaviti. Ako sam griješio, trebala mi je skrenuti pažnju..... kaže kantautor.

Pa majka mu stara kakav je to kantautor, kakav je to muškarac uopšte koji kaže i ostane živ da pravu ženu možeš i zapostaviti? U kojem on to svijetu živi? U onom gdje muškarci i žene nisu jednakopravni, u kojem je muškarac superiorno biće kojem se treba sve oprostiti i nacrtati? U kojem to univerzumu muškarac ima pravo da se poziva na maramu a on ne ispunjava očito ni osnovnih zapovjedi svete knjige koje jasno kažu da ženu ne smiješ zanemarivati, ni u kom pogledu?

Moj mu je prijedlog „da sačuva svoje ljudsko dostojanstvo, mrvu koja je ostala“ da se duboko postidi i javno izvini supruzi, ženu koja je rodila dvoje njihove djece i trpila njegovo zanemarivanje sve ove godine. A potom namaže katranom, pospe perjem i odjaše u predio neke od njegove dvije pjesme daleko od svih medija i od nas.

Evo u ime javnosti mu kažem, zapravo molim i preklinjem, da nas više ne izvještava o sebi i svom životu. Jer ne vidim čime bi on mogao više da nas skandalizuje. Ako mu je vjerovati, to sigurno neće biti tajna seks snimka. Ostaje samo neki novi album a bez toga zaista možemo.

(zurnal.info)