BiH:Luksemburg

Dešavaju nam se stvari o kojima ne smijemo sanjati

marko tomaš

RADOST BEZ MRLJE

Kada krenem pisati analizu neke utakmice onda prvo tražim zamjerke. No, pobjedi protiv Luksemburga se nema šta zamjeriti. Sve je bilo upravo onako kako treba biti u jednoj takvoj utakmici, bez obzira na njenu važnost. Rezultat je još i prije početka bio izvjestan. Znalo se ko je pobjednik. No, često smo baš u takvim tekmama trošili najviše živaca i energije. To što je ovaj put pobjeda stigla rutinski još je jedan dokaz zrelosti ove reprezentacije. Ekipa Safeta Sušića ovaj nam je put priuštila radost bez ijedne mrlje, a sebi su priuštili jedan jači trening i bildanje samopuzdanja. Kako rekoh, o igri je u ovakvoj utakmici teško razgovarati. Jači si i možeš opušteno bez puno stega i šablona gurati loptu u svim pravcima i isprobavati neke dječačke kombinacije.

MISIMOVIĆU NAJVIŠE TREBALA

Ovakva utakmica najviše je trebala Zvjezdanu Misimoviću. Utakmica koju može odraditi od prve do devedesete, utakmica u kojoj na silu može tražiti formu. Lijepo je da su ga navijači podržali na onakav način. Trebamo jedni druge. Tako je to zvučalo. Istinito. Gol iz slobodnjaka kakav je postigao Misimović mogu zabiti jedino velemajstori. A Miske je to u utakmici s Luksemburgom i bio.

PJANIĆ JE NAJLJEPŠI

Ipak, najljepši trenutak utakmice, zbog kompletne akcije, bio je pogodak Pjanića.

Lulić je sjajno nabacio jednu povratnu loptu, a Miralem je iz trka uhvatio na volej i zabio. Milina. A tada nastupaju smetnje. Ne znam kako je bilo vama, ali kad je krenula grmljavina u Mostaru signal BHT-a je nestao. Onda se vratio na nekoliko trenutaka pa su nastupile smetnje. Ekran na kojem piše riječ smetnje podsjetio me na djetinjstvo.

TOKOM SMETNJI

HRT 2 nije izgubio signal. A na HRT - u se igrala utakmica koja je izgledala tako kao da nijedan protivnik neće dati gol makar se tekma igrala pet dana. No, bila je to utakmica, koja je vjerovatno zapečatila sudbinu jednoj od najomiljenijih javniih osoba u Hrvatskoj. Jedna od vijesti koja me zatekla u subotnje jutro jeste ta da je Slaven Bilić već sada bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Kako je Hrvatska igrala u posljednje vrijeme to je sasvim očekivan ishod. Naime, Bilić je još od davnog mitskog poraza protiv Turske, izgubio petlju i igrao kukavički. Rezultat takvog pristupa bio je propuštanje svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, a izgleda da ni sa nastupajućim Eurom situacija neće biti drugačija. Za tako kvalitetnu reprezentaciju to je stvarno prviše. Slaven Bilić je unazadio hrvatski nogomet i pitanje je ko to može ispraviti.

NAKON SMETNJI

Smetnje su nestale, a Sušić je povukao nekoliko poteza koji su malo poremetili ritam naše igre. Ne znam kako vi ali ja sam i sa petardom bio sasvim hepi.

Treba pred sraz s Francuzima ipak podvući nekoliko stvari. Sve više mi je užitak gledati Harisa Medunjanina. Nevjerovatno je da tako spor igrač ima toliko šlifa da je u stanju dirigirati cjelokupnom igrom naše reprezentacije. Povratak Saše Papca je smanjio nervozu Emira Spahića i sad nam odbrana djeluje smireno i sigurno. Onih nekoliko traljavih intervencija je rezultat dekoncentracije, koja nastupi kad se igra jedna takva utakmica u kojoj pobjeda niti jednog trenutka nije u pitanju.

ŠTA SVE IMAMO

Sad mi se čini da ponovo imamo Misketa. Imamo sigurnog Mujdžu, dva vrhunska stopera, prodornog lijevog bočnog u Luliću, imamo staloženog i iskusnog Rahimića, nepredvidivog Pjanića, odličnog Medunjanina i dva jako otrovna napadača. Sve u svemu, imamo kvalitet za pobjediti Francuze. No, to je opet u domenu SF - a. S našom ekipom nikada ne možeš biti siguran, ali Francuzi su neuvjerljivi, a mi nemamo šta izgubiti. Možemo igrati opušteno, za prestiž i to vuče vodu na naš mlin. Potpuno je nevjerovatno da se BH navijač nalazi u ovako komotnoj situaciji u kojoj bez imalo nervoze može iščekivati ogled s Francuzima. Svega ima pod nebeskim svodom.

ZABRANA GOSTOVANJA NAVIJAČA

Druga jutrošnja vijest je ona o zabrani gostovanja navijača u BH premijer ligi do kraja tekuće polusezone. Vijest je malo čudnovata obzirom su nerede stvarali uglavnom domaći navijači, ali je ohrabrujuća. Vjerovatnost da se ponovi divljaštvo je smanjena. Za naše uslove i to je nešto. Iako, da se mene pita, utakmice naše lige do kraja sezone igrale bi se pred praznim tribinama, čisto da se zadovolji forma i pokaže sva besmislenost igranja i navijanja u Bosni i Hercegovini. Eto vam idealnog primjera šizofrenije koju živimo. S jedne strane repka se bije s Francuzima za direktan plasman na Euro, a s druge strane, one donje, u glibu se odvija najlošija i najbesmislenija liga zapadno od Rio Grandea. Kako rekoh, svega ima pod nebeskim svodom pa čak i željnog iščekivanja utorka.

(zurnal.info)