Nasilje

Šipovac režirao nerede u Banjoj Luci?

vladimir kovačević

Utakmica Premijer lige BiH između Borca i Željezničara prekinuta je 24. septembra zbog nereda navijača na banjalučkom gradskom stadionu, a u gradu na Vrbasu ne stišava se polemika povodom ovih događaja.

GDJE SU PLANIRANI NEREDI

Takmičarska komisija Fudbalskog saveza BiH stavila je tačku na sportski dio te priče, Borcu su oduzeta tri boda i ovaj klub se vjerovatno dobro udaljio od borbe za odbranu titule. Javnost je, međutim, uzburkao (već bivši) trener crveno- plavih Zvjezdan Cvetković. Nakon što je dobio otkaz na klupi Borca, Cvetković je za nemire na stadionu, koji su doveli do prekida utakmice Borac-Željezničar, okrivio upravu banjalučkog prvoligaša. Cvetković je otišao dalje, pa je direktora kluba Radmila Šipovca optužio da je organizovao upad navijača na teren.

Šipovac je platio grupi huligana da prekinu meč kako bi me otjerao sa klupe. Od početka je radio sve kako bi me uništio, maltretirao me je i nije radio svoj posao, rekao je bivši trener Borca.

Cvetković je naveo i da ga uprava kluba nije redovno plaćala, kako je sam morao da plaća smještaj u hotelu “Bosna”, te da je imao još niz neprijatnosti.

Radmilo Šipovac je nakon ovih optužbi bio bijesan, a navode bivšeg trenera nazvao je lažima, prijeteći Cvetkoviću tužbom.

Ja ću ga tužiti za te laži, sve će to morati dokazati na sudu. Vidimo se na sudu, poručio je Šipovac.

Cvetkovićeve optužbe nije nimalo lako dokazati, jer ako su neredi planirani, kako on tvrdi, vjerovatno je to rađeno u uskom krugu ljudi. Teško je doći do materijalnih dokaza koji bi ovu priču istjerali na čistac. Nekoliko navijača Borca, poznatih kao Lešinari, u razgovoru za Žurnal negiraju da su plaćeni da upadnu na teren i prekinu utkamicu. Tvrde da su na teren utrčali isključivo da bi došli do navijača Željezničara, napali ih i sa ograde uklonili njihove navijačke transparente. Ipak, neki od onih koji su to veče bili na banjalučkom stadionu, nisu stekli utisak da je to bio cilj upada navijača na teren. Prvo, ubrzo nakon utrčavanja u teren, istim putem su se vratili na svoju tribinu. Neke od navijača Borca tada je sustigla i uhapsila banjalučka policija. U svemu je sporna i kapija, kroz koju je dio navijača ušao sa tribina na teren, s ozirom na to da postoje tvrdnje da je bila otključana ili otvorena neposredno pred prekid.

Dobro upućeni tvrde da je i nakon upada navijača na teren utakmica mogla da bude nastavljena, a da su fudbaleri i stručni štab ekipe iz Sarajeva, kao da su znali da od dalje igre nema ništa, odmah otišli u svlačionice odbijajući da se vrate. Jedini uslov za nastavak susreta, tvrdi naš izvor, bio je da se isprazni i istočna tribina, na kojoj su bili smješteni gostujući navijači.

Tu nastaje problem broj dva, koji budi još jedan crv sumnje. Umjesto da istočna tribina bude što prije ispražnjena, kako bi utakmica bila nastavljena, a Borcu pružena šansa da pokuša stići Željino vođstvo, sa pražnjenjem tribine kao da se namjerno odugovlači. Policija pravi gužvu na izlazu, koji je zakrčen. Policija, navodno, pokušava da prepozna i pohapsi one koji su upali na teren. Totalno pogrešna taktika, jer je tako izgubljeno dragocjeno vrijeme za pražnjenje tribine, a javili su se novi incidenti ispred stadiona. Sukob navijača i policije prenošen je direktno na državnoj televiziji. Policija je, kako se tvrdi, pretukla nekoliko ljudi koji uopšte nisu bili na utakmici, već su se zatekli u blizini stadiona. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo u nezvaničnom razgovoru rekao nam je da policija nije upotrebila prekomjernu silu.

GDJE SU SNIMCI

Bez odgovora je i dalje pitanje - zašto je na izlazu stvorena nepotrebna gužva, ako se zna da na stadionu postoje kamere od kojih većina snima tribinu sa domaćim navijačima. Takođe, utakmica je direktno prenošena na televiziji, pa su mnogi koji su utrčali na teren i izazvali prekid utakmice kristalno jasno snimljeni. Kako god, sporim pražnjenjem istočne tribine, šanse da utakmica bude nastavljena u potpunosti su uništene. Sve ovo su, naravno, pretpostavke, a šta se doista dogodilo trebalo bi da istraže nadležne institucije. Posebno nakon Cvetkovićevih tvrdnji da je nerede organizovao Šipovac. Prema saznanjima Žurnala, banjalučka policija još nije pokrenula istragu da ispita Cvetkovićeve tvrdnje.

Ono što se u Banjaluci zna mjesecima je da u fudbalskom klubu Borac postoje dvije zaraćene interesne struje. Šipovca je napao je i bivši član uprave kluba Željko Kopanja, iako ga je upravo on postavio na mjesto direktora Borca. Zajedno sa Kopanjom, protiv sadašnjeg rukovodstva glas je digao bivši predsjednik Upravnog odbora Srđan Šuput. Aktuelni predsjednik Upravnog odbora Ljubo Ćubić brani Šipovca i optužuje Šuputa da je klubu, nakon prošle sezone, ostavio praznu blagajnu. Šuput je direktor Komercijalne banke i, kako saznaje Žurnal, u vrijeme dok je bio predsjednik Upravnog odbora prvaka Bosne I Hercegovine, Borcu je odobrio nekoliko kredita i od kluba naplatio debele kamate. Tvrdi se da je Šuput kao predsjednik Upravnog odbora kluba tražio kredite od Komercijalne banke, a potom ih kao direktor banke odobravao. Istim, svojeručnim potpisom.

U izuzetno zamršenu priču umješani su i bivši članovi Uprave Stanoje Štrbac i Muhamed Ibrahimbegović Fišer, koji su, kako se tvrdi, preko bivšeg trenera Zvjezdana Cvetkovića pokušali da u klub dovedu “svoje” igrače. Direktor kluba Radmilo Šipovac tome se usprotivio i nije dozvolio da se registruju dva dovedena igrača iz Brazila. Upućeni u dešavanja u FK Borac kažu da je cijeli galimatijas tu i počeo. A završio se, bar jedan njegov dio, smjenom Cvetkovića. On je, kako se navodi, bio “igrač” bivše uprave, na čelu sa Kopanjom, Štrbcem, Ibrahimbegovićem i Šuputom. Priča o Fudbalskom klubu Borac još je daleko od ispričane.

(zurnal.info)