Kako protiv Portugala

Igramo protiv Ronalda, Nanija i Platinija

marko tomaš

Hrvatsku sam smatrao najgorim mogućim protivnikom pa na koncu nije ni ispalo loše. Odahnuo sam već na samom početku ždrijeba, prvi izvučeni par bili su Turska i Hrvatska. No, vrag bi ga znao koliko je to dobro obzirom da su zbog sraza ta dva protivnika na Euru 2008. godine u Mostaru izbili ozbiljni neredi. Budala se smije i na brašno. Za nerede u Mostaru je dovoljno i manje.

IRCI SE SMIJEŠE

Ipak, BiH će u istom terminu igrati s Portugalom pa sve možda bude i OK. Valjda jednom hoće. Šanse za prolaz su podjednake. Niti Turci niti Hrvati ne blistaju u posljednje vrijeme. Bit će čupavo. Hrvatska ima motiv više. Osveta za poraz na Euru bila bi melem na ranjeni nogmetni ponos naših susjeda. Ipak, mač osvete ima dvije oštrice i treba biti i više nego pažljiv kad njime rukuješ.

Od nositelja Irci su možda prošli i najbolje. Osmijeh na licima njihovih nogometnih čelnika nakon što su izvukli Estoniju dovoljno govori o tome ko je favorit u tom okršaju. Svakako, Irci moraju biti oprezni. Estonci su eliminiranjem Srbije pokazali koliko su ozbiljni.

Češka i Crna Gora su treći izvučeni par. Tada je bilo jasno da smo opet fasovali Portugal. Česi već dulji niz godina nisu što su bili i Crnogorci imaju ozbiljnu šansu po prvi put u svojoj kratkoj povijesti da se plasiraju na jedno veliko takmičenje. Ukoliko ponove igru kakvu su imali protiv Engleza i Bugara na strani mogu biti sigurni u prolazak. Šanse su fifty - fifty u svakom slučaju. Izrazitog favorita nema.

KAKO PROTIV PORTUGALA

BiH protiv Portugala. Prvu utakmicu igramo kući što je situacija obrnuta od one kad smo prvu tekmu igrali na strani. Ovdje je svima jasno da je Portugal izraziti favorit. Sigurno mogu računati i na sudačku naklonost, if needed. Frcaju pojedinačnim kvalitetom, ali to što već drugi put za redom ne uspijevaju direktno se plasirati na veliko natjecanje govori o tome da im nešto fali. Ronaldo i Nani mogu riješiti utakmicu sami, ali ozbiljnim presingom na sredinu terena može ih se potpuno obezglaviti. Pustiti ih da igraju bilo bi ravno samoubojstvu.

Opet ponavljam, ono što moramo, ali moramo raditi je pritiskati sredinu terena i pucati na gol sa trideset, dvadeset i pet metara kad god nam se ukaže i djelić prostora. BiH reprezentacija je danas miljama daleko, u pozitivnom smislu, od one koju su Portugalci eliminirali prije dvije godine. Imamo kompaknost, odgovornost, jasnu viziju igre čiji se obris mogao vidjeti u utakmici protiv Francuske. Nadam se da smo sposobni u kontinuitetu igrati tako. S takvom igrom, u dvije utakmice, možemo izbaciti Portugal. Problem je što nam je Thomson osakatio ekipu žutim kartonima. A ozbiljnost Mujdžine ozljede potvrđuje na čiji mlin je Thomson bio voda. Uopće nisam zabrinut. Ono što me ohrabruje je prekjučerašnja utakmica. No, da bismo pobjedili Portugal i sudije moramo biti puno efikasniji. Naši momci moraju shvatiti da ih niko ne želi na Euru i da igraju utakmicu i protiv UEFA - e, a ne samo protiv Ronalda i društva. Srce je preduvjet za pobjedu.

MARADONA JE REVOLUCIONAR A PLATINI LAŽNI MORALIST

Maradona je bog s greškom, a Platini običan šminker i lažni moralist. Maradona je bio nogometni revolucionar. Bio je bitke na terenu i van njega. Maradona je pobjeđivao FIFA - u. Sjetite se 1990. kad je Argentina izbacila Italiju i navukla bijes nogometnih moćnika na sebe. Diego je odmah poslije toga odveden na doping kontrolu i suspendiran na 15 mjeseci. 1994. godine, kad su vidjeli da je Argentina s Maradonom ponovno neuništiva izveli su čovjeka na doping kontrolu direktno s terena. Ej, jeste li ikad vidjeli da čovjeka izvode s terena pred TV i stadionskim auditorijem na doping kontrolu? Niste. E pa onda vam je sve jasno. No, evo video poruke za Platinija i sve moćnike koji čine da je nogomet sve manje sport, a sve više biznis:

(zurnal.info)