Pravda

Zašto se Dodik pojavio u Tužilaštvu: Predsjednik Republike Srpske je petog januara trebao biti priveden!

Piše: Avdo Avdić

Ko je braniteljima Milorada Dodika dojavio da je izdat nalog za njegovo dovođenje?

Tužilaštvo BiH izdalo je u srijedu popodne prijedlog za izdavanje naredbe za dovođenje predsjednika RS Milorada Dodika, saznaje Žurnal u toj pravosudnoj instituciji.

Prijedlog za dovođenje Dodika je napisan 28. 12. 2016. godine, a dan kasnije upućen je Sudu BiH. U prijedlogu je navedeno da Tužilaštvo BiH, kao zakonski osnov za izdavanje naredbe za dovođenje osumnjičenog Milorada Dodika temelji na Zakonu o krivičnom postupku, jer se on nije odazvao na dva prethodna poziva za ispitivanje.

Privođenje Milorada Dodika bilo je planirano za 5. januar 2017. godine. Međutim, nakon što je ovaj prijedlog upućen Sudu BiH, državno Tužilaštvo kontaktirali su branitelji osumnjičenog Dodika, te su predložili da se ispitivanje obavi u petak, u jutarnjim satima, sto je i učinjeno.

"Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH, danas je u svojstvu osumnjičenog ispitao Dodik Milorada. Osumnjičeni Dodik, je pod istragom u predmetu koji se odnosi na kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, iz članka 239 KZ BiH. Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj nastavlja istragu u navedenom predmetu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na ovaj način Milorad Dodik izbjegao je hapšenje, jer Sud BiH, do momenta njegovog saslušanja nije bio odlučio o prijedlogu Tužilaštva BiH. 

Podsjećamo, 25. septembra vlasti RS održale su referendum o Danu Republike Srpske, čiju je ustavnost ranije osporio Ustavni sud BiH. Dan poslije, Tužilaštvo BiH uputilo je Dodiku poziv na saslušanje, ali se Milorad Dodik nikad nije odazvao tom pozivu, kao i pozivu koji je izdat dva mjeseca kasnije.

Stoga je postupajući tužilac izdao prijedlog za dovođenje, ali ih je osumnjičeni Dodik preduhitrio. Ostaje, međutim, nejasno ko je braniteljima Milorada Dodika dojavio da je izdat nalog za njegovo dovođenje?

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dan Republike Srpske, Ustav BiH, Milorad Dodik