Republika Srpska

Guardian se poziva na Žurnal: Plaćenici, obučavani u Rusiji, podržavaju separatiste u Republici Srpskoj!

Piše: Julian Borger (Guardian)

Britanski Guardian poziva se na Žurnalov tekst o formiranju paravojnih jedinica u Republici Srpskoj

Plaćenici koji su obučavani u Rusiji pomažu uspostavljanju paravojne jedinice koja služi srpskom separatističkom lideru u Bosni, objavljeno je u petak u Sarajevu.

Tekst na portalu magazina Žurnal, a kojeg je potvrdio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, dolazi u vrijeme sve veće zabrinutosti Zapada u vezi sa ruskim nastojanjima da destabilizuju Balkan i odupru se širenju NATO-a u regiji.


U utorak, Milorad Dodik, tvrdolinijaški vođa srpske polovine Bosne, održao je vojnu paradu u Banjaluci, suprotno odluci Ustavnog suda zemlje.

U Žurnalovom tekstu se navodi da je milicija pod nazivom “Srbska čast” - za koju Žurnal kaže da je obučena u “humanitarnom centru” u Srbiji koji finansiraju Rusi – u procesu uspostavljanja paravojne grupe koja će biti korištena protiv Dodikovih protivnika.

Portal je objavio fotografije milicije na ulicama Banjaluke, administrativnog centra Republike Srpske, polu-samostalnog entiteta u Bosni koji je nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom, a kojim je okončan rat od 1992 – 1995. Fotografije prikazuju paravojnike koji poziraju u crnim majicama i vojnoj opremi.

Izvještaj, uključujući i fotografiju sa dodjele odlikovanja, navodi da je jedan od vođa grupe, Bojan Stojković, bivši srpski padobranac koji je prošao obuku u Moskvi i kojem je Valerij Kaljakin, ruski general, uručio orden.

Dragan Mektić, bosanski ministar sigurnosti, kaže da su obavještajne i sigurnosne agencije bile svjesne prisutnosti i aktivnosti grupe.

“Dugo radimo na tome i prikupili smo dosta informacija”, rekao je Mektić, dodavši da ne može dati više detalja jer njegovi znaničnici pripremaju potpuni izvještaj za bosansko tužilaštvo.

 

U Žurnalovom tekstu se navodi da grupa vrši regrutaciju iz srpskog kriminalnog podzemlja kako bi formirala novu paravojnu jedinicu lojalnu Dodiku. Novinar citira dokument sigurnosnih agencija u kojem stoji da su Dodikovi pomoćnici diskutovali o ciljevima nove jedinice sa vođama “Srbske časti”, a ciljevi uključuju “eventualne intervencije ukoliko opozicija bude preduzimala opstrukcije rada vlasti“.

„Za ovakvog predsednika vredi umreti“, napisao je Stojković na svom Instagram profilu ispod fotografije Vladimira Putina, navodi članak.

Ispod fotografije Dodika, napisao je: “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”.


Pojava paramilitarista u Bosni dolazi 15 mjeseci nakon što su ruske obavještajne službe bile umiješane u pokušaj puča u Crnoj Gori, u kojem su plaćenici planirali da upadnu u parlament, pogube Mila Đukanovića, i spriječe priključenje zemlje NATO-u. Zavjera je spriječena, a Crna Gora je postala članica NATO-a u junu 2017.

Bosanska vlada također želi pristupiti članstvu u NATO-u, ali otpor Republike Srpske pod Dodikom usporava napredak.

“Ovo je dio veće promjene u međunarodnom poretku, počevši od invazije u Gruziji, Siriji, Ukrajini i uplitanjem u izbore u SAD-u”, kaže Reuf Bajrović, bivši ministar energije FBiH, nazivajući pojavu paravojnika u Banjaluci “prelomnim trenutkom”.

“Rusi su odlučili iskoristiti utjecaj koji imaju na Balkanu da bi dobili ishod koji žele: kraj Dejtonskog sporazuma i stvaranje srpske državice”.

Tekst prenosimo sa stranice Guardiana
 
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Republika Srpska, Milorad Dodik, Guardian