Ne znamo ni računati:U Brisel odlaze dva rezultata istog popisa stanovništva!

Istražujemo

Ne znamo ni računati: U Brisel odlaze dva rezultata istog popisa stanovništva!

EUROSTAT priznao rezultate popisa državne Agencije za statistiku, Zvizdić u Brisel šalje i rezultate Zavoda za statistiku RS-a. Različiti rezultati istog popisa. Sporno 58 hiljada stanovnika

U Brisel odlaze dva rezultata istog popisa stanovništva!

Neusaglašenim rezultatima popisa, Denis Zvizdić uspio je usaglasiti Upitnik. Pa će, tako, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u Brisel, u sklopu odgovora na Upitnik, poslati različite rezultate istog popisa. One priznate Agencije za statistiku BiH i one nepriznate – Zavoda za statistiku Republike Srpske.

„U ovoj situaciji dogovoreno je da se prihvataju dvije opcije broja stanovnika iz popisa 2013. godine. Onaj koji je objavila Agencija za statistiku BiH i onaj koji je objavio Zavod za statistiku RS. To nije pravno moguće“, kazano je za Žurnal u Agenciji za statistiku BiH.

Vratimo se kratko u 2016. godinu. Nakon trogodišnjeg „prepucavanja“ na relaciji Sarajevo-Banja Luka, Agencija za statistiku BiH u maju 2016. godine donijela je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.  Tim programom obrade podataka omogućeno je da 196 hiljada popisanih budu priznati kao rezidentni, odnosno kao stanovnici BiH. Republika Srpska tada je počela osporavati metodologiju obrade podataka. 

Međutim, Agencija za statistiku BiH 29. juna iste godine objavila je rezultate popisa prema kojima u BiH živi 3.531.159 stanovnika, a objavljeni rezultati su naišli na osporavanje vlasti RS-a. Međutim, u oktobru 2016. godine Eurostat potvrđuje rezultate popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH.

„Rezultati prvog poratnog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini provedenog prije tri godine su važeći, jer je cijeli proces proveden u skladu s međunarodnim standardima, a odstupanja koja su se pojavila pri naknadnim provjerama ne dovode u pitanje tačnost ukupnih podataka“, kazao je tada u Sarajevu Pieter Everaers, direktor u Statističkom uredu Evropske unije (EUROSTAT).

Unatoč tome, RS u decembru 2016. godine objavljuje svoje rezultate popisa, prema kojima na teritoriji RS-a živi 52 hiljade manje stanovnika nego što su pokazali rezultati Agencije za statistiku BiH. Osim vlasti RS-a rezultate Zavoda za statistiku RS-a niko nije priznao. Sve do prije tri dana. 

„Usaglasili smo odgovore na preostala pitanja Upitnika“, slavodobitno je, u prisustvu entitetskih premijera Željke Cvijanović i Fadila Novalića, kazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te, u nastavku hvalospjeva, kazao da Mehanizam koordinacije funkcioniše.

A kako je, zapravo, Zvizdić usaglasio odgovore na Upitnik, dokazuje odgovor na pitanje broj 5. 

„Sistemu odgovora na Upitnik se nalaze dva rezultata istog popisa stanovništva. Razlika je u 58 hiljada stanovnika. Znači, imamo rezultate Agencije za statistiku BiH i rezultate Zavoda za statistiku RS-a“, kazao je za Žurnal izvor iz Zavoda za statistiku FBiH.

To znači da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH usaglasio da u Brisel pošalje rezlutate popisa koji nisu priznati. No, uspjeh sa odgovorima na Upitnik može biti idealan u kampanji  za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. 

(zurnal.info)