Pravda za Davida

ANKETNI ODBOR NSRS: Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen!

Piše: Ljiljana Kovačević

Anketni odbor zatražio je i smjenu ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma, načelnika Uprave MUP RS za organizovani i teški kriminal Darka Ilića, kao i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana zbog „evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila“

„Anketni odbor smatra da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo RS sa odgovarajućom tužilačkom odlukom", zaključio je danas Anketni odbor Narodne skuštine Republike Srpske i zatražio da se Tužilaštgo hitno mora odrediti u vezi toga. 

Za ovakve zaključke glasala su četiri člana Anketnog odbora iz opozicionih stranaka, dok se predstavnik vladajućeg Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD) Drago Kalabić suzdržao od glasanja. 

800 PITANJA

Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa (PDP), koji je predsjedavao Anketnim odborom, rekao je da je izvještaj ovog tijela danas upućen predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, od kojeg očekuje da već za narednu sjednicu parlamenta zakaže izjašnjavanje poslanika o ovom dokumentu. 

„Biće teško naći razlog da se izvještaj Anketnog odbora ne usvoji, jer je ovaj Odbor jednoglasno izabran kao radno tijelo Narodne skupštine RS, čiji je zadatak bio da sagleda sve okolnosti smrti Davida Dragičevića“, rekao je Borenović za Žurnal. 

Izvještaj Anketnog odbora napisan je na 320 stranica, a u dokumentu su sadržani odgovori na više od 800 pitanja postavljenih predstavnicima MUP RS i banjalučkog Okružnog tužilaštva. 

Pred Anketnim odborom saslušani su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, direktor policije RS Darko Ćulum, načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić, načelnik Uprave kriminalističke policije Siniša Kostrešević, glavni okružni tužilac Želimir Lepir, postupajući tužilac Dalibor Vrećo i patolog Željko Karan. 

„Mislim da smo odradili veoma ozbiljan posao. Izvještaj je veoma korektan i ne postoji nijedan razlog da on ne bude jednoglasno usvojen u Narodnoj skupštini RS. U izvještaju ima dosta jasnih opredjeljenja o ponašanju pojedinih institucija“, naglasio je Borenović. 

PODRŽANI ZAHTJEVI GRAĐANA

Anketni odbor ocijenio je da su istupi predstavnika MUP RS 26. marta, kada su iznijeli tvrdnju da se David Dragičević u noći nestanka, 18. marta, potukao s grupom mladića, potom opljačkao jednu kuću i upao u Crkvenu, bili paušalni, neutemeljeni i da se radi o pogrešnim tvrdnjama, što je izazvalo zabrinutost, negodovanje građana, ali i njihovo nepovjerenje u institucije RS. 

„Anketni odbor smatra opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu za stradanje mladića Davida Dragičevića“, navodi se u zaključcima. 

Anketni odbor zatražio je i smjenu ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma, načelnika Uprave MUP RS za organizovani i teški kriminal Darka Ilića, kao i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana zbog „evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila“. 

Upitan da li će vladajuća većina postupiti u skladu sa ovim zaključkom i smijeniti Lukača, Čuluma, Ilića i Karana, Borenović je kazao da postoje ozbiljni osnovi za njihovu smjenu, ali da je to pitanje o kojem će se odlučivati na Narodnoj skupštini RS. 

S obzirom na to da je Anketni odbor ocijenio da u su brojne propuste u „slučaju Dragičević“ napravili i predstavnici Okružnog tužilaštva Banjaluka, Borenović je ponovio da je od Narodne skupštine RS zatraženo da pokrene inicijativu prema Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS) „u cilju pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrdjivanja odgovornosti postupajućih tužilaca“.

„Anketni odbor ni Narodna skupština nemaju uticaj na rad tužilaštava i jedino što se može učiniti je da se pokrene inicijativa prema VSTS da se preispita odgovornost pojedinih tužilaca u ovom slučaju“, kazao je Borenović. 

TENDENCIOZNO IZVJEŠTAVANJE RTRS

Prema njegovim riječima, postoje realne šanse da Narodna skupština već na sledećoj sjednici pokrene pitanje hitnog usvajanja izmjena Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske.

Tim izmjenama, kako je naveo, bili bi stvoreni zakonski osnovi da oštećena strana može da nastavi krivično gonjenje u sudskom postupku, da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka lica odmah preuzimaju adekvatne istražne radnje.

Anketni odbor je ocijenio „neprimjerenim, neobjektivnim, čak i tendencioznim izvještavanje javnog servisa Republike Srpske - RTRS i Srpske novinske agencije – SRNA“ o slučaju smrti Davida Dragičevića. 

Da li će vladajuća većina, koja je podržala osnivanje Anketnog odbora kako bi se sagledale sve okolnosti smrti Davida Dragičevića, podržati i zaključke tog tijela, trebalo bi da bude poznato uskoro. 

Ako je suditi prema jedinom članu vladajuće koalicije u Anketnom odboru, Dragi Kalabiću iz SNSD-a, za to ne postoje velike šanse. 

Kalabić je prilikom glasaja o Izvještaju bio suzdržan, a novinarima je izjavio da je da je on tražio da se sasluša i Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, jer je tvrdio da ima dokaze da mu je sin ubijen. Ostali članovi Anketnog odbora to nisu prihvatili.

"Meni nije logično ni to da tužilac nije pozvao na saslušanje pojedince koji tvrde da imaju dokaze u slučaju Dragičević", rekao je Kalabić, dodavši da nije prihvaćen ni njegov prijedlog da se sasluša Republički javni tužilac Mahmut Švraka.

Još je rekao da je neprimjereno da stručnjake „saslušavaju“ laici.

DODIK PROTIV LUKAČA

Teško je očekivati da će Lukač i ostali prozvani iz vrha MUP RS biti smijenjeni ili da će podnijeti ostavke. Sam Lukač je u emisiji „Ukrštenica“ RTRS-a, emitovanoj 4. juna, izjavio da mu ne pada na pamet da podnosi ostavke na zahtjev opozicije, ali da je spreman da to učini ako to od njega zatraže oni koji su ga na tu funkciju postavili. 

Prema nezvaničnim informacijama, predsjednik RS Milorad Dodik je već tražio od Lukača da odstupi sa pozicije ministra unutrašnjih poslova, ali je on to glatko odbio, pa je nerealno očekivati da SNSD rizikuje otvoren sukob u svojim redovima. 

(zurnal.info)