Vučićeva diplomatska mreža u BiH:Savjetnik srbijanskog ambasadora učestvovao u otmici srbijanskog konzula

Istražujemo

Vučićeva diplomatska mreža u BiH: Savjetnik srbijanskog ambasadora učestvovao u otmici srbijanskog konzula

Aktualni prvi savjetnik srbijanskog ambasadora u BiH Goran Živaljević prije 19 godine učestvovao u otmici aktualnog srbijanskog generalnog konzula u BiH Vladimira Nikolića. Konzul Nikolić svjedočio da mu je Živaljević prijetio smrću.

Savjetnik srbijanskog ambasadora učestvovao u otmici srbijanskog konzula

Oktobar je 1999. godine. Slobodan Milošević još je bio vladar Srbije. Tadašnjeg šefa analitike srbijanske Državne bezbjednosti Vladimira Nikolića nepoznati muškarci presreću u jednoj beogradskoj ulici, stavljaju mu kesu na glavu, ubacuju u kombi bez prozora i odvoze na nepoznatu adresu.

„Kada su me dovezli, odvezao me je i kesu mi skinuo dojučerašnji kolega Goran Živaljević“, svjedočio je devet godina kasnije,  na Drugom opštinskom sudu u Beogradu, oteti Nikolić.

OTMIČAR I ŽRTVA

Vladimir Nikolić danas je generalni konzul Srbije u BiH. Goran Živaljević prvi je savjetnik srbijanskog ambasadora u BiH. To su diplomati koje je Aleksandar Vučić poslao na službu u BiH – otmičar i njegova žrtva. 


Kada su tog oktobra 1999. godine srbijanski bezbjednjaci oteli današnjeg srbijanskog konzula u Banja Luci, u zatočeništvu su ga čuvali pripadnici Miloševićeve Jedinice za specijalne operacije (JSO) kojom je rukovodio Milorad Ulemek Legija. Njegov isljednik danima je bio Vučićev drugi diplomata u BiH - Goran Živaljević. 

„Sa Živaljevićem sam razgovarao četiri-pet dana. Bio sam zatvoren, pod stalnim video-nadzorom i stražom, a spavanje mi je bilo dozvoljeno samo dva sata dnevno. Tražili su da dam izjavu u kojoj ću priznati da sam odavao tajne kao i da se obavežem da ću ubuduće raditi za službu. Jasni mi je rečeno da mogu biti ubijen“, svjedočio je pred sudom konzul Nikolić.

ATENTAT NA DRAŠKOVIĆA

Upravo Živaljević, svjedočit će kasnije u srbijanskim medijima Vladimir Nikolić, bio je čovjek koji mu je prijetio ubistvom. Nikolića je Miloševićev režim sumnjičio da je odavao službene tajne Vuku Draškoviću i ostalim opozicionarima. Tada su mu, kao dokaz, predočili snimak Draškovićevog razgovora sa svojim saradnikom u kojem lider SPO daje instrukciju da se „obavijeste Amerikanci“ o Nikolićevoj otmici. Dva dana poslije Nikolićeve otmice, na Ibarskoj magistrali pokušan je atentat na Vuka Draškovića. U isceniranoj saobraćajnoj nesreći poginule su četiri osobe, dok je lider SPO-a prošao samo sa lakšim ozljedama. 

„Ljudi iz Službe planirali su atentat na Vuka Draškovića, pa su mislili da bih ja, pošto sam radio u Državnoj bezbjednosti, mogao da pomognem u razotkrivanju tog zločina“, izjavio je u maju 2008. godine za beogradsku Politiku generalni konzul Srbije u BiH Vladimir Nikolić, koji je i u tom intervjuu naveo da mu je prijećeno ubistvom.


U jednom od brojnih svjedočenja Nikolić je citirao Živaljevićeve riječi izgovorene prilikom saslušanja u podrumskim prostorjiama DB-a: „Znaš, Vlado, ukoliko ne priznaš i ne završiš s tim, bićeš ubijen“.

NAPAD NA MAKEDONSKOG PREMIJERA

Nikolić se, međutim, uspio spasiti nakon pada Slobodana Miloševića. Goran Živaljević je napredovao u službi, gdje je postao zamjenik direktora BIA-e. Kasnije je imenovan za diplomatu u srbijanskoj ambasadi u Hrvatskoj, odakle je, tokom mandata Aleksandra Vučića, prekomandovan u Makedoniju. Bio je, kako smo već objavljivali, jedan od aktera zbivanja u Sobranju, kada je napadnut tadašnji prozapadni opozicionar, a današnji makedonski premijer Goran Zaev. Poslije kompromitacije u Skoplju, Živaljević je upućen u Sarajevo, gdje obavlja poslove prvog savjetnika u Ambasadi Republike Srbije. 

Njegov formalni šef u Sarajevu danas je Aleksandar Đorđević, donedavni direktor BIA-e kojeg je Vučić poslao za ambasadora u BiH. Njihova žrtva, Vladimir Nikolić, poslove konzula obavlja u Banja Luci. 

(zurnal.info)