Manu Chao u Domu mladih:Sarajevo, ludi ste!

Arhiva

Sarajevo, ludi ste!

Sarajevo, ludi ste!

DSC_0084
Ni iscrpljujuće pregledanje spotova i snimaka koncerata na youtubeu, poznavanje njegovog mentaliteta i sve priče koje ste mogli čuti od sretnika koji su bili na njegovom koncertu ne može vas ni izbliza pripremiti za ono što vam Manu Chao ponudi kada ga gledate uživo. Nevjerovatno je koliko bogat zvuk ova grupa proizvodi sa tri instrumenta, akustičnom i električnom gitarom i bubnjem. Još je nevjerovatnije koliko energije i duha imaju u sebi i kako to uspijevaju prenijeti na publiku. Što je koncert više odmicao to je publika bila raspoloženija, zahvaljujući  prije svega Manuu i njegovim “provokacijama” - udaranje mikrofonom u prsa, rukovanje sa publikom i trijumfalno dizanje ruku u zrak na kraju svake pjesme.
Koncertne verzije njegovih pjesama uveliko su drugačije od studijskih. Matrica je jednaka za sve bilo da se radi o laganoj Me gustat tu ili brzoj Rainin' in paradize, sve moraju završiti žestokim i brzim punk ritmom.
Takve su dionice bez izuzetka izazivale haos u prepunom sarajevskom Domu mladih, odličnom i loše iskorištenom prostoru, što je ovaj koncert samo dokazao. Publika, a posebno mladi, očito su željni kvalitetnih koncerata jer se Manu na kraju jedva izvukao sa bine, nakon nekoliko biseva. Uzvici tri hiljade ljudi Manu, Manu gotovo da mu nisu dozvoljavali da izađe sa bine i napravi bis. Tek što bi spustio gitaru na pod publika ga je tjerala da ponovo svira i onda sa njim u glas otpjevala pjesmu – teško se bilo oteti utisku da svaki ljubitelj iz publike poznaje španski ili francuski jezik! Skromni i jednostavni Manu publici se bezbroj puta zahvaljivao na našem jeziku i koristio svaku priliku da u tekst ubaci riječi Bosna i Sarajevo.
Pred kraj koncerta organizatori su ostali bez piva. Članovi benda dijelili su vodu publici u prvim redovima što je jedan od fanova iskoristio da vodom okupa sve oko sebe, kao da već nisu do kože bili mokri svi – od Manua do posjetitelja iz zadnjeg reda.
Oni koji su bili bliže mogli su se uvjeriti koliko su trojica muzičara uživala u svakoj pjesmi i zadovoljstvo na Manuovom licu kada je na kraju koncerta rekao: Sarajevo, vi ste ludi (Sarajevo, you are crazy)!
Nakon ovakvog koncerta nema nikakvog razloga za sumnju da će Sarajevo biti na listi za Manuovu sljedeću turneju.

{slimbox images/Galerije/manu/1.JPG,images/Galerije/manu/1.JPG;images/Galerije/manu/2.JPG,images/Galerije/manu/2.JPG;images/Galerije/manu/3.JPG,images/Galerije/manu/3.JPG;images/Galerije/manu/4.JPG,images/Galerije/manu/4.JPG;images/Galerije/manu/5.JPG,images/Galerije/manu/5.JPG;images/Galerije/manu/6.JPG,images/Galerije/manu/6.JPG;images/Galerije/manu/7.JPG,images/Galerije/manu/7.JPG;images/Galerije/manu/8.JPG,images/Galerije/manu/8.JPG;images/Galerije/manu/9.JPG,images/Galerije/manu/9.JPG;images/Galerije/manu/10.JPG,images/Galerije/manu/10.JPG;images/Galerije/manu/11.JPG,images/Galerije/manu/11.JPG;images/Galerije/manu/12.JPG,images/Galerije/manu/12.JPG;images/Galerije/manu/13.JPG,images/Galerije/manu/13.JPG;images/Galerije/manu/14.JPG,images/Galerije/manu/14.JPG;images/Galerije/manu/15.JPG,images/Galerije/manu/15.JPG;images/Galerije/manu/16.JPG,images/Galerije/manu/16.JPG;images/Galerije/manu/17.JPG,images/Galerije/manu/17.JPG}

(zurnal.info)