Totalna rasprodaja

Sramota na Grbavici: Bubamara u zemlji oranica

Piše: Eldin Karić

U zemlji gdje plodne ravnice prekriva korov, tamo gdje je traktor čudna mašina iz udžbenika prirode i društva, uzoravaju se fudbalski travnjaci kako bi plodove ubirali isti oni koji ovo društvo uništavaju decenijama.

Gurnuti doktoru kovertu, dati 20 maraka policajcu, kupiti diplomu, uzorati stadion..., spremni smo na sve, samo ne na sistem, rad, odgovornost, moral. 

Kada ste zadnji put nekog čuli da kaže: ne, neću, to nije u redu? Bez obzira na priliku? 

Viteški je bilo večeras napraviti spektakl na normalnom terenu i odigrati utakmicu gdje ćemo mi pokazati šta znamo, oni šta znaju - pa ko koga nadmudri. Jer, ova utakmica ništa ne pokazuje. Sve je izgubljeno protiv Kipra, Grčke...

Misle li naši kako bi im dozvolili u toj nekoj Rusiji da uzoru teren prije utakmice, da biraju stadion po svojim mogućnostima? Ne tamo bi ih dočekale druge belgije i pokazale svoj talenat, rad, znanje, sistem... Njihov super sistem, rad i trud brutalno bi porazio naš javašluk, nerad i kriminal na svakom čošku. 

ONI NEMAJU NIŠTA

Ali koga ovdje to interesuje? Ljudima koji vode Savez nije stalo do odlaska na Svjetsko prvenstvo, ili neko drugo. Znaju oni da mi tamo nemamo šta raditi jer nije dovoljan pojedinačni talenat, trud i beskrajno zalaganje Džeke, Pjanića, Vede... potrebno je mnogo više a oni nemaju ništa. 

Njima nije stalo da mi tamo pokažemo svoje fudbalsko znanje. Da se takmičimo. Njih interesuju samo milioni koje FIFA i UEFA daju učesnicima takmičenja. 

Oni hoće samo pare. Ali, ne da bi gradili stadione po Bosni i Hercegovini, pravili kampove za mlade talente, razvijali nacionalno takmičenje... Ne, jebe se njima za to. Oni hoće milione da se međusobno rastaljuju. Da grade zgrade nogometnih saveza gdje će sutra raditi njihovo polupismeni, netalentirani i u životu nerealizirani rođaci, ljubavnice, poslovni prijatelji koji su više puta bili u sudu ili zatvoru, nego na nekoj fudbalskoj ili nogometnoj utakmici.

Oni hoće da po ko zna koji put prodaju ovu zemlju.

U zemlji gdje plodne ravnice prekriva korov, tamo gdje je traktor čudna mašina iz udžbenika prirode i društva, uzoravaju se fudbalski travnjaci kako bi plodove ubirali isti oni koji ovo društvo uništavaju decenijama.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Čitaonica Žurnal, Reprezentacija BiH, Eldin Karić