Direktorica Dobrila Đukanović okupirala bijeljinsku gimnaziju: Kćerka, zet i ministar čvrsto drže linije odbrane

Istražujemo

Kćerka, zet i ministar čvrsto drže linije odbrane

 Kćerka, zet i ministar čvrsto drže linije odbrane

 

Višemjesečna saga o bijeljinskoj Gimnaziji “Filip Višnjić”, čija je direktorka Dobrila Đukanović optuživana za zloupotrebu položaja, mobing i nepotizam, privremeno je prekinuta odlukom nadležnih instituija.

U POSJETI DIREKTORICI

Po nalogu resornog ministra Antona Kasipovića, prosvjetna inspekcija, inspekcija rada, te interni revizor Ministarstva prosvjete ispitali su rad direktorke Đukanović i zaključili da njeni postupci nisu izvan zakonskih okvira i datih joj nadležnosti. Osim u jednom slučaju.

“Od navedenih nepravilnosti, koje je prijavio Sindikat obrazovanja i kulture Gimnazije, utvrđen je samo jedan nedostatak- profesorica hemije i psihologije, koja je ispite iz psihologije polagala u Kanadi, nije imala nostrifikovanu diplomu od strane ministartva prosvjete”, izjavila je “Žurnalu” portparol Republičkog inspektorata Dušanka Makivić. Ona je navela da je Inspektorat od aprila 2005. godine u bijeljinskoj Gimnaziji izvršio sedamnaest kontrola, ali da je donio samo četiri rješenja o otklanjanju nepravilnosti.

U regionalnom sindikatu obrazovanja u Bijeljini, međutim, tvrde da su inspektori Gimnaziju “Filip Višnjić” posjetili tek da čuju priču direktorice Dobrile Đukanović, dok su sa radnicima škole razgovarali nevoljko i to tek nakon insistiranja sindikata. Prosvjetnog inspektora Boška Stojkovića sindikalci optužuju da je bio izrazito drzak prema radnicima koji su podnijeli prijave protiv Đukonovićeve. Kako tvrde, Stojković je išao tako daleko da je pomenutim radnicima poručio kako bi ih on sve otpustio da je kojim slučajem direktor škole.

„Inspektori uopšte nisu željeli da čuju šta se u školi dešavalo prije nekoliko mjeseci. Došli su da čuju ono šta direktorka hoće da čuju. Mi i dalje prikupljamo argumente i dokaze o nepravilnotima. Kad prikupimo sve dokaze idemo dalje“, kaže predsjednik Sindikata opštine Bijeljina Nebojša Andrić.

Ovaj sindikat nedavno je zaprijetio obustavom rada bijeljinske Gimnazije ako Ministarstvo prosvjete i kulture RS ne prekine samovolju direktorke Đukanović koja je, kako tvrde, ovu školu pretvorila u svoj feud. Đukanovićeva je optužena da provodi teror nad članovima sindikata, okupljenim oko profesora Slavka Romića, koje je jezgro otpora samovolji direktorke. U bijeljinskoj Gimnaziji postoje dva sindikata- jedan poslušnički, koji je formirala sama direktorka, i drugi Romićev, u kojem su njeni oponenti.

KO ŽELI BITI HIGIJENIČAR

Posjeta inspektora ovoj školi, po svemu sudeći, samo je privremeno zagasila vatru, koja mjesecima tinja, prijeteći da preraste u svojevrstan skandal. Predstavnici sindikata i dio profesora i dalje tvrde da direktorka Đukanović ovu obrazovnu instituciju doživljava kao svoju prćiju, radeći šta joj je volja. Oni navode da je Đukanovićeva na mjestu profesora engleskog jezika zaposila kćerku Branislavu Đukanović, koja je završila jedan privatni fakulet u Novom Sadu. Prije toga, posao higijeničara u školi povjerila je svom zetu, koji te poslove nikada nije obavljao, ali je uredno bio na platnom spisku i primao platu. Kasnije je mjesto higijeničara oslobođeno za izvjesnu Rosu Tanasković, koja je takođe bila pošteđena krpe i džogera, ali je primala platu. Rosi je samo fiktivno dato mjesto „higijeničarke“, pošto je njen stvarni angažman bio u privatnom restoranu u sklopu Gimnazije.

U međuvremenu, direktorka Đukanović je zetu pronašla novo radno mjesto operatera, kojeg uopšte nema u sistematizaciji radnih mjesta. Ništa od svega ovoga prosvjetni inspektor i inspektori rada nisu konstatovali kao nepravilnost. Regionalni sindikat u Bijeljini najavio je da će u ovom slučaju, uz pomoć Saveza sindikata RS, tražiti superviziju.

„Kad se iscrpe sve mogućnosti, reprezentativnom sindikatu neće preostati ništa drugo već da iskoristi zakonsku mogućnost štrajka i direktorku fizički spriječi da uđe u školu. Niko nema pravo da prijeti prosvjetnim radnicima, pogotovo ne otkazima, jer škola nije ničija babovina ni privatno vlasništvo”, izjavio je Stevan Milić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Protiv Đukanovićeve se već vodi jedan sudski postupak, u slučaju profesorice Zdenke Todorović, kojoj je direktorica izrekla disciplinsku mjeru zato što ju je vrijeđao Todorovićkin suprug.

Bijeljinska gimnazija u poslednjih nekoliko godina postala je poprište verbalnih obračuna, ali i fizičkih sukoba. Situacija u ovoj školi poodavno je izašla iz okvira obrazovanja, a u takvoj situaciji najveću štetu, ni krivi ni dužni, trpe učenici.

(zurnal.info)