JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
Istražujemo
IZGRADNJA MUZEJA 505 VITEŠKE BRIGADE: Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
Bez obzira na upozorenja federalnih revizora da Općina Bužim pogoduje firmi Kov-grad ova firma nastavlja nizati uspjehe na općinskim tenderima. Bez konkurencije
Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
Marko Tomaš
PISMENA ZADAĆA: Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
Treba se skloniti od pogleda koji nas kradu. Kako nas ne bi bilo. Zato me nervira hotel koji od prije nekoliko godina zaklanja horizont, moj pogled na krovove grada. Sada prozori zure jedni u druge. Za razliku od hotelskih soba nisam na svoje prozore htio stavljati zavjese.
Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
Istražujemo
DOGRADNJA ILI UGRADNJA: Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
Draško Stanivuković je dužnost gradonačelnika Banje Luke preuzeo 24. decembra 2020. godine. Od tada je parafirao čak 27 ugovora za dodatne i nepredviđene radove, te je tako „podebljao“ osnovne ugovore za oko 2,3 miliona maraka. Vrijednost ovih ugovora nerijetko je blizu maksimalne zakonske granice. Odgovor na pitanje je li riječ o zloupotrebi zakona trebali bi dati tužioci koji se, prema pravilu, ne bave javnim nabavkama. Žurnal izdvaja nekoliko sumnjivih primjera…
Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Tomislav Marković
Veselje i linč: Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Prizivanje srpskog barjaka koji bi se zavijorio u susednim državama je jasna imperijalistička poruka i nedvosmisleno navijanje za aneksiju dve države. Takav poduhvat nemoguće je izvesti bez rata i prolivanja krvi, poslednji pokušaj stvaranja Velike Srbije doneo je etnička čišćenja, nebrojene ratne zločine, masovna raseljavanja stanovništva i genocid.
Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
Tako se govori
REAGOVANJE NA TEKST O DIPLOMAMA IZ GORAŽDA: Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
Iz Komore zdravstvenih radnika TK i Ministarstva zdravstva TK reagovali su na tekst objavljen na Žurnalu 24. novembra 2023. godine pod naslovom Licencu za rad dobio u Tuzli: Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut. Iz Komore navode da se radi o neprovjerenim informacijama, a iz Ministarstva kažu da se radi o falsifikovanih dokumentima i pozivaju sve istražne organe da u što skorije vrijeme poduzmu sve neophodne korake u rasvjetljavanju ovih navoda. Žurnal objavljuje oba demanta u njihovom izvornom obliku
Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
Istražujemo
ODLAZAK GENERALNE DIREKTORICE: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
Žurnal o „generalnoj direktorici“, kako je Sebija Izetbegović izričito tražila da je oslovljavaju, i o njenim potezima koji su presudno uticali na kvalitet zdravstva prije svega u Sarajevskom kantonu, kontinuirano piše više od sedam godina - od njenog imenovanja na čelo sarajevskog Kliničkog centra.
Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Istražujemo
Dok političari obećavaju, a poslodavci negoduju: Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Iako je u septembru na birou bilo više od 340 hiljada nezaposlenih, nadležne institucije rješenje vide u pojednostavljivanju uvoza radnika iz inostranstva. Od povećanja minimalne plate na 1000 KM, koja inače ne može pokriti ni pola potrošačke korpe, do sada su ostale samo najave sindikata i pojedinih ministara. Što se poslodavaca tiče, minimalna plata od 1000 KM „može dovesti do rasta nezaposlenosti mladih i žena, ugroziti konkurentnost privatnog sektora, te dovesti do značajnog rasta plata u javnim preduzećima”.
Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
Istražujemo
DIREKTOR OC JAHORINA POSTAJE POČASNI KONZUL SRBIJE: Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
Srbija nije posebno objašnjavala zašto u ovoj ulozi želi direktora Olimpijskog centra „Jahorina“, čije se ime povezuje za mnoge kriminalne afere i u toj zemlji, ali i u Crnoj Gori i BiH. Ukoliko otvaranje konzulata sa sjedištem na Palama tek tako odobre i ministri na bh. nivou, posljednju odluku donijeće oni zaduženi za inostrane poslove dvije države - Elmedin Konaković ili Ivica Dačić. Na osnovu diskrecionog prava odlučiće da li će Ljevnaić imati diplomatski pasoš.
Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
Istražujemo
PRIKAZUJUĆI SEBE KAO ŽRTVU ANTISEMITIZMA: Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
Neformalni vlasnik Aluminija Amir Kabiri agresivnim patrotizmom i produkovanom tenzijom sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić lukavo preusmjerava fokus priče sa sumnjivih radnji oko aneksije ove firme i njenih poslova sa Rusijom u vrijeme sankcija protiv ove države. To nadležna tužilaštva ne istražuju, a trenutni politički partneri tu priču izbjegavaju.
Sporazum za nesporazume
Galerija Žurnal
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Sporazum za nesporazume
Cvjetokradice
Darko Cvijetić
Iz Crvenog solitera: Cvjetokradice
S čika Dragom Šormazom, mužem moje učiteljice, koji je kao dijete preživio Jasenovac, bio sam gost 2001. u mjestu Knežica, u školskoj biblioteci. Bili smo pozvani kao pisci, da govorimo mladima o fašizmu. Čika Drago je već bio umoran djedica, ali je polako i smireno pričao o psu koji je spasio trogodišnju djevojčicu iz logora, provukavši dijete ispod logorske žice i odvukavši je do šume. Našli su je seljaci i spasili.
Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Pod okupacijom
SKENDER KULENOVIĆ O ZAVNOBIHU: Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Dok jedni proslavljaju datum kada je moderna Bosna i Hercegovina nastala, drugi obilježavaju datum kada je ona prestala da postoji onakva kakva je zamišljena 1943. godine. Skender Kulenović je u decembru 1943. napisao za Oslobođenje izvještaj sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a. Zahvaljujući blogu Yugopapir danas ga možemo, sa zadovoljstvom, ponovo pročitati.
Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
Istražujemo
LICENCU ZA RAD DOBIO U TUZLI : Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
Državljanin Italije, sa diplomom Internacionalnog univerziteta u Goraždu, dobio je potvrdu o stažiranju u Domu zdravlja u Tuzli, uvjerenje o položenom stručnom ispitu od Ministarstva zdravstva TK i licencu za samostalan rad o Komore zdravstvenih tehničara TK. Sva izdata uvjerenja su nezakonita i Komora zdravstvenih tehničara TK ne smije izdavati licence osobama koje nisu opšti, psihogerijatrijski ili pedijatrijski smjer sestrinstva, pojasnio je za Žurnal Jasmin Avdović, predsjednik Komore zdravstvenih tehničara svih profila FBiH
Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
Istražujemo
DA LI JE RS STABILNIJA OD NJEMAČKE: Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
Egzaktni podaci, iz usvojenog rebalansa budžeta, kažu da planirane javne investicije u ovoj godini iznose 88.350.300 KM, da su inostrane investicije minorne, te da su i četiri infrastrukturna projekta u vrijednosti od 105 miliona evra, koja je u ovom bh. entitetu trebalo da realizuje njemačka vlada, suspendovani zbog secesionističke politike Milorada Dodika.
Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Analiza
ZA NJIH IMA BUDŽETSKOG NOVCA: Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Milorad Dodik je mijenjao funkcije, od premijerske, preko predsjedničke do one u Predsjedništvu BiH, ali uvijek je bio lider vladajućeg SNSD-a. Povezanost sa firmama bila je očigledna. Njih 21, čije poslovanje godinama istražuje Žurnal, od početka 2018. do kraja 2022. godine prihodovalo je čak 963.214.392 KM. Od te 2018. godine do 22. novembra 2023. firme su sklopile 4.478 ugovora vrijednih 1.067.671.657 KM.
Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
Istražujemo
TAJNA IZA ZIDINA KAZNIONICE: Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
Zavod smo pitali koje firme su angažovane u posredovanju usluga pranja veša, ko dovozi i odvozi rublje između hotela i zatvora? Nisu nam željeli odgovoriti na ovo pitanje, naveli su tek da Privredna jedinica Concordia nije budžetski korisnik te da svoje proizvode i usluge „može prodavati na tržištu sukladno propisima kojima je uređena ova oblast“.
U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
Tako se govori
REAGOVANJE nekadašnjeg tehničkog direktora rudnika : U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
Redakciji Žurnala javio se nekadašnji tehnički direktor rudnika Tušnica kako bi demantirao navode Fahrudina Ramića da je istražnim bušenjem utvrđeno postojanje uranijumove rude 25 do 30 centimetara
Ko nas predstavlja?
Marko Tomaš
PISMENA ZADAĆA: Ko nas predstavlja?
Zato je poruka koja neće stići na adresu: sjetite se da iza vas milijuni ljudi grizu nokte dok igrate, vi niste tu da igrate za trgovce ljudskim mesom nego za to ljudsko meso.
Firma iz Zenice se 121 put žalila na nabavke hirurškog stola, ledene plohe...
Istražujemo
Iako im je osnovna djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija: Firma iz Zenice se 121 put žalila na nabavke hirurškog stola, ledene plohe...
Uposlenici jednog ugovornog organa upozorili su nas da je kod firme Derman company iz Zenice, koja je osnovana ove godine, uočena pojava da često ulažu žalbe, pa i na javne tendere koji nisu njihova primarna djelatnost. Ured za žalbe je od 29. juna do 20. oktobra ove godine riješio 116 žalbi ove firme koje su odbačene kao neuredne
Najnovije
Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
REAGOVANJE NA TEKST O DIPLOMAMA IZ GORAŽDA: Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
ODLAZAK GENERALNE DIREKTORICE: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Dok političari obećavaju, a poslodavci negoduju: Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
DIREKTOR OC JAHORINA POSTAJE POČASNI KONZUL SRBIJE: Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
PRIKAZUJUĆI SEBE KAO ŽRTVU ANTISEMITIZMA: Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
Sporazum za nesporazume
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Sporazum za nesporazume
Cvjetokradice
Iz Crvenog solitera: Cvjetokradice
Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
SKENDER KULENOVIĆ O ZAVNOBIHU: Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
LICENCU ZA RAD DOBIO U TUZLI : Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
DA LI JE RS STABILNIJA OD NJEMAČKE: Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
ZA NJIH IMA BUDŽETSKOG NOVCA: Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
TAJNA IZA ZIDINA KAZNIONICE: Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
REAGOVANJE nekadašnjeg tehničkog direktora rudnika : U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
Ko nas predstavlja?
PISMENA ZADAĆA: Ko nas predstavlja?
Firma iz Zenice se 121 put žalila na nabavke hirurškog stola, ledene plohe...
Iako im je osnovna djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija: Firma iz Zenice se 121 put žalila na nabavke hirurškog stola, ledene plohe...
Politika, najprofitabilnija privredna grana
Ko krade, taj i ima: Politika, najprofitabilnija privredna grana
Fear of Losing Drinking Water Due to Concessions
RESIDENTS OF LIVNO FIGHT TO PRESERVE WATER SOURCES: Fear of Losing Drinking Water Due to Concessions
Vlada FBiH nije dala obećanih sedam miliona, povjerioci odlučuju o sudbini firme
IMA LI SPASA ZA ZRAK: Vlada FBiH nije dala obećanih sedam miliona, povjerioci odlučuju o sudbini firme
Male kazne za nasilnike, nijednu sigurnu kuću nisu osnovale institucije
KAKO SISTEM ŠTITI ŽRTVE NASILJA: Male kazne za nasilnike, nijednu sigurnu kuću nisu osnovale institucije
U žalbama se spominje falsifikovana dokumentacija!
Afera s digitalizacijom u BiH: U žalbama se spominje falsifikovana dokumentacija!