DIREKTOR MISIRAČA NEUMORAN U TROŠENJU:100.000 maraka za analizu rada desetak računara
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DIREKTOR MISIRAČA NEUMORAN U TROŠENJU: 100.000 maraka za analizu rada desetak računara

Direktor Operatora za obnovljive izvore energije Boriša Misirača kritikuje institucije koje su utvrdile niz nepravilnosti u njegovom radu. Uporedo za analizu rada informacionog sistema plaća dvostruko više od vrijednosti opreme

100.000 maraka za analizu rada desetak računara
FOTO: FENA

Operator za obnovljive izvore energije nema potrebe za nekim komplikovanim informacionim sistemom. Desetak računara i nekoliko laptopa zadovoljavaju proces rada. Ali, direktor Operatora Boriša Misirača prošlog mjeseca zaključio je ugovor na skoro 100.000 maraka za „Nabavku usluga certificirane analize zrelosti IT sistema i identifikacija budućih IT potreba“.

 


 

Nekoliko je spornih detalja. Postojeći informacioni sistem plaćen je dvostruko manje nego što će biti plaćena ugovorena analiza!? Stručnjaci iz IT sektora koje je Žurnal konsultovao, odgovorno tvrde da bi cijena navedene usluge za neki mnogo veći i komplikovaniji sistem, poput Elektroprivrede BiH, bila oko 30.000 hiljada maraka!

Teško je vjerovati da Misirača, kao inžinjer elektrotehnike nije u to upućen. O njegovoj rastrošnosti i manirima upravljanja Operatorom Žurnal je nekoliko puta puta pisao, o poslovanju i gubicima, šutnji federalne vlade, javnim nabavkama i drugim dešavanjima, no on je i dalje kao kadar SBB-a pod zaštitom resornog ministra Nermina Džindića, što znači i samoga šefa stranke Fahrudina Radončića.

Podsjetimo, inspektori Finansijske policije su prije godinu dana utvrdili niz nezakonitosti u radu direktora, od višemilionskog gubitka Operatora zbog nenaplaćene naknade za obnovljive izvore energije, nezakonitih javnih nabavki, neopravdanih troškova za razne namjene, načina korištenja pečata, sve do prekomjernog zapošljavanja, 400% iznad broja predviđenog sistematizacijom!? Potom je njegovu smjenu zatražio i Upravni odbor, ali Misirača nastavlja sa ustaljenom praksom.

Krajem marta ove godine u stalni radni odnos je primio sedam novih uposlenika, tako da je njihov broj sada 28, dok je sistematizacijom predviđeno 10!

Pri tome nastavlja derogirati sve kontrolne institcije. Ured za reviziju institucija FBiH je dva puta onemogućen u pokušaju obavljanja kontrole. Uzalud su bili i zaključci Federalne uprave za inspekcije poslove, Porezne inspekcije, Ombudsmena o kršenju zakona i propisa od strane direktora. Nakon svega, Misirača u nedavnom istupu za sve propuste okrivljuje te iste institucije!?

„Bez obzira na izuzetno nepovoljne okolnosti, koje se tiču neshvatljivo negativnog uticaja nekih državnih institucija na Operator za OIEiEK, a pri tome mislim na kontrolne, porezne i inspekcijske institucije, mogu istaći da je Operator uspio da sve prepreke, uglavnom neosnovano stvorene, prevaziđe i realizuje u punom kapacitetu obaveze, koje ima prema svojim klijentima, građanima i proizvođačima OIE“, naveo je Misirača.

No, uzalud samohvala, kada se prema izvorima Žurnala već naziru problemi u isplati proizvođačima. Za april je Operator uplatio oko 70% ugovorene sume, dok je za maj upitno hoće li moći biti barem polovina isplaćena. Vjerovatno shvatajući da će teško obnoviti mandat koji mu ističe septembra ove godine, Misirača pokušava pronaći drugo radno mjesto. Njegovi promašaji u rukovođenju Operatorom bivaju jasniji nakon uvida da u prijavi na konkurs u Elektroprivredi BiH, nije uspio dostaviti potrebnu dokumentaciju.

 

Operator za obnovljive izvore energije na raspolaganju ima oko 20 miliona maraka. Nadležan je za otkup električne energije proizvedene u malim hidrocentralama, solarnim i vjetroelektranama po garantovanoj cijeni te prikupljanje naknade koju plaćaju svi potrošači električne energije, uključujući i domaćinstva na području Federacije.

(zurnal.info)