Istraga protiv Sarajlića, Kukića i Zukića:16 hiljada KM i članska karta SDA za posao

Istražujemo

Istraga protiv Sarajlića, Kukića i Zukića: 16 hiljada KM i članska karta SDA za posao

Prema saznanjima Žurnala, više od stotinu osoba već je dalo iskaze u predmetu Bosna, u okviru kojeg se provodi istraga protiv dvojice potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, te njihovog generalnog sekretara Amira Zukića. Žurnal objavljuje neke detalje o sistemu podmićivanja i ucjena kako bi se neke osobe zaposlile u javnim institucijama

16 hiljada KM i članska karta SDA za posao

Da čitaju bilo šta drugo, osim tuđih nezakonito presretnutih sms poruka koje distribuiraju po sarajevskim padinskim kafanama, čelnici SDA bi znali da su ročišta za određivanje pritvora – javna. I baš na jednom takvom, javnom ročištu, održanom u srijedu, 23. 11. 2016. godine, sarajevski kantonalni tužioci su izvijestili Općinski sud u Sarajevu da je istraga u predmetu Bosna proširena na još tri osobe.

„Tužilaštvo napominje da je dana 20.9. 2016. godine donijelo Naredbu o proširenju istrage u odnosu na nova tri osumnjičena lica, koja nisu bila obuhvaćena ranije donesenom Naredbom o provođenju istrage. Radi se o vrlo bitnim i uticajnim licima“, navedeno je, između ostalog, u prijedlogu za produženje pritvora petorici uhapšenih u akciji Bosna.

Ovaj akt je prezentiran na javnoj sjednici i navode o pokretanju istrage protiv trojice uticajnih čelnika SDA mogli su čuti svi mediji. No, nisu htjeli. Sigurnije im je čitati i prenositi  Facebook objave Asima Sarajlića i Amira Zukića. Stoga Žurnal nastavlja dalje.

Naredbodavci i mentori

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u okviru predmeta Bosna proširilo je istragu na potpredsjednike SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, te njihovog generalnog sekretara Amira Zukića. Osumnjičeni su da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

„U dosadašnjem toku istrage, primjenom posebnih istražnih radnji utvrđeno je da su upravo ova lica na koja je proširena istraga svojim autoritetom i položajem uticala na neke od osumnjičenih da protupravnim radnjama počine krivična djela za koja se sumnjiče“, piše, između ostalog, u prijedlogu za produženje pritvora Safetu Bibiću, Esedu Džananoviću i drugima uhapšenim u okviru akcije Bosna.

Sarajlić, Zukić i Kukić označeni su kao naredbodavci i politički mentori, dok su Bibić, Džananović i ostali izvršavali samo njihova i stranačka naređenja. Upravo ova grupa zaposlila je desetine osoba, uglavnom, bliskih SDA-u. Veći dio zapošljavanja urađen je za novac, saznaje Žurnal od izvora bliskih istrazi.

Koliko treba novca za posao ?

Osoba inicijala K.S. (redakciji Žurnala poznat identitet)  potvrdila je istražnim organima da je njegovom sinu K.I. rečeno da se mora učlaniti u SDA, ukoliko želi zaposlenje u Elektrodistribuciju. Osim toga, K.I. je za zaposlenje morao izdvojiti 16 hiljada maraka koje je posredstvom mesara iz Visokog (Senada i Nedžada Trake) dostavio Ramizu Karavdiću iz Banovića. Karavdić je bio posrednik u primanju mita ovlašten od strane potpredsjednika SDA – Mirsada Kukića. Za zapošljavanje K.I. zalagali su se Amir Zukić i Esed Džananović, koga je na poziciju izvršnog direktora u Elektroprivredi BiH instalirala Kadrovska komisija SDA sa Asimom Sarajlićem na čelu.

Dalje, prema prijedlogu za produženje pritvora, osoba inicijala D.Z. priznala je istražiteljima da je zaposlena u Elektrodistribuciju Sarajevo. Zapošljavanje je obavljeno preko Eseda Džananovića „nakon što je od njega to zatražio I.B. koji obnaša visoku javnu dužnost kao političko stranačka osoba“, navedeno je u prijedlogu. Identičan slučaj je i sa Đ.E. koja je u Tužilaštvu priznala da je zaposlena pod uticajem Eseda Džananovića.

Iz izjava svjedoka koji su bili članovi Komisije za prijem novih uposlenika u EP BiH, proizilazi da im je naloženo da sačine izvještaj o rezultatima razmatranja molbi sa prijedlogom za izbor kandidata za lica čiji su dosjei izdvojeni. To znači da Komisija nije izvršila pregled svih aplikacija, već samo onih za koje je naložio osumnjičeni Esed Džananović.

Tako je u Elektrodistribuciju Sarajevo zaposlena osoba inicijala A.E. i to posredstvom svog rođaka, inače poslovnog partnera osumnjičenih Džananovića. Nadalje, posredstvom Safeta Bibića, inače osobe veoma bliske generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću, u Elektrodistribuciju Sarajevo zaposlena je osoba inicijala K.S. Zauzvrat je Bibić nagrađen mobilnim aparatom. Na sličan način je trebala biti zaposlena i pripravnica u sektoru za investitcije EP BiH, ali je hapšenje Džananovića spriječilo zasnivanje radnog odnosa.

Osim u Elektroprivredi BiH, ova grupa je zapošljavala i u Domu zdravlja. Osoba inicijala M.A. priznala je da je morala izdvojiti 20 hiljada maraka da bi dobila posao u jednom od domu zdravlja u Sarajevu.

Kako do posla u TK ?

Istovremeno, čovjek od povjerenja Mirsada Kukića –Ramiz Karavdić uzimao je novac za zapošljavanje u Tuzlanskom kantonu. Tri osobe, inicijala Č.S.,Č.A. i H.Š. potvrdile su istražiteljima da im je Karavdić tražio novac za zapošljavanje u JP BH Pošta,i JP Elektroprivreda BiH. Iskazi su potkrijepljeni i materijalnim dokazima.

Prema saznanjima Žurnala, više od stotinu osoba već je dalo iskaze u ovom predmetu, u okviru kojeg se, ponavljamo, provodi istraga protiv dvojice potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, te njihovog generalnog sekretara Amira Zukića.

U međuvremenu, nije prihvaćen zahtjev Tužilaštva KS o produženju mjere pritvora za Eseda Džananovića, Safeta Bibića,  Ramiza Karavdića te Senada i Nedžada Trake

 (zurnal.info)