Drugostepena komisija VSTV-a:Adnanu Tuliću ukinuta suspenzija
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Drugostepena komisija VSTV-a: Adnanu Tuliću ukinuta suspenzija

Podsjetimo da je Tulić ranije bio suspendovan zbog istrage koja se protiv njega vodi u Tužilaštvu Srednjobosanskog katona zbog sumnje u krivično djelo obmana prilikom dobijanja kredita. Saznajemo da tužilaštvo nastavlja sa ovom istragom, ali da je suspenzija ipak ukinuta jer je Drugostepena komisija utvrdila da za njom ne postoje razlozi.

Adnanu Tuliću ukinuta suspenzija
Adnan Tulić

Drugostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ukinula je suspenziju zamjeniku glavnog tužioca USK Adnanu Tuliću i on je vraćen na posao.

Podsjetimo da je Tulić ranije bio suspendovan zbog istrage koja se protiv njega vodi u Tužilaštvu Srednjebosanskog katona zbog sumnje u krivično djelo obmana prilikom dobijanja kredita. Saznajemo da tužilaštvo nastavlja sa ovom istragom, ali da je suspenzija ipak ukinuta jer je Drugostepena komisija utvrdila da za njom ne postoje razlozi.

Tulić je navodno podnio i više od 30-ak materijalnih dokaza u pravcu dokazivanja da u tom predmetu ne postoji ni osnov sumnje, ali o tome će postupajući tužilac Tužilaštva SBK donijeti odluku po okončanju istrage.

Ovo i nije jedina prijava krivična i disciplinska koja je podnesena protiv Adnana Tulića, a koje su dalje proslijeđene na nekoliko tužilaštava.

 „Svi tužioci u BiH koji se uhvate u koštac sa kriminalom i korupcijom moraju biti svjesni da 'imperija uzvraća udarac' i da kroz razne oblike pritisaka unutar pravosudnog sistema čine sve da vas diskreditiraju,” kazao je još ranije za Žurnal Tulić, a koji je zbog rezultata u procesuiranju funkcionera zbog korupcije dobio priznanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Posljednja u nizu podnesenih prijava jeste ona koju je podnio Admir Hadžipašić, jedan od osnivača Visoke međunarodne škole u Cazinu, protiv kojeg je nedavno Tužilaštvo USK podiglo optužnicu da je kao član organizirane grupe učestvovao u izdavanje nelegalnih diploma. Tužilac u ovom predmetu bio je upravo Tulić.

Diplome prodavali po kafićima, teretanama i benzinskim pumpamaOptuženi vlasnici i uposlenici škole iz CazinaDiplome prodavali po kafićima, teretanama i benzinskim pumpama

Iz Federalnog tužilaštva su za Žurnal potvrdili da su po službenoj dužnosti ovaj predmet dalje dostavili tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona u Širokom Brijegu 7. aprila ove godine.

„Prijava se odnosila na navodnu zloupotrebu prilikom obavljanja tužilačke dužnosti u određenim krivičnim predmetima“, kazali su u Federalnom tužilaštvu.

Žurnal je ranije pisao da je upravo prijavljivanje tužilaca Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a sve učestalija praksa osumnjičenih. Uporedo osumnjčenici pa čak i optuženici podnose i krivične prijave protiv tužilaca koji rade na njihovom predmetu.

Optuženi i osumnjičeni prijavljuju tužioce koji ih istražujuNOVI PRAVOSUDNI PROBLEMOptuženi i osumnjičeni prijavljuju tužioce koji ih istražuju

(zurnal.info)