Wikileaks o nelegalnim poslovima bosanskog biznismena:Ako Berisha izgubi izbore, za to će biti kriv Damir Fazlić

Istražujemo

Ako Berisha izgubi izbore, za to će biti kriv Damir Fazlić

Ako Berisha izgubi izbore, za to će biti kriv Damir Fazlić

Posljednjih mjeseci mediji u BiH ponovo pišu o političkim vezama pomoću kojih Damir Fazlić, kontroverzni biznismen, opet posluje u Bosni i Hercegovini. Slobodna Bosna tako detaljno objašnjava rodbinsko-poslovnu vezu Damira Fazlića i Zlatka Lagumdžije i način na koji Fazlić preko beogradskog Rudnapa ulazi na poslovno tržište BiH. Radi se o ugovoru Elektroprivrede i Rudnapa o izvozu struje iz BiH, kojim je, tvrdi se, Elektroprivreda BiH oštećena za za milione maraka.

O Damiru Fazliću i istragama koje se vode protiv njega proteklih godina pisali su brojni mediji ali se njegovo ime našlo i u Wikileaksovim depešama. Tako je u onoj poslanoj iz Albanije krajem 2008. godine kao neke od najvećih afera i mogućih problema koje Berishi na predstojećim izborima mogu uskratiti pobjedu navedena i veza sa Damirom Fazlićem. U depeši se kaže kako se pobjednik izbora koji će biti održani krajem juna 2009. godine ne može sa sigurnošću prognozirati, ali da će veliku ulogu u odlučivanju imati i aktuelne afere i eventualni raspleti:

-Aktuelne istrage u vezi sa tragedijom u Gerdecu, te ona za pranje novca za koje je optužen bosanski biznismen Damir Fazlić, ali i nadolazeće suđenje za zloupotrebu položaja ministru vanjskih poslova Bashau, učvršćuju mišljenje javnosti o korumpiranosti Berishine vlade. Obje istrage, ona o Gerdecu i ona o Fazliću, prijete otkrivanjem sramnih i moguće nelegalnih poslovnih dogovora u koje su umiješana i Berishina djeca. Teške optužbe protiv Berishine djece će biti politički pogubne za PD i Berishu lično – stoji u depeši.

DP je vlast osvojio 2005. godine, velikim dijelo zahvaljujući i platformi za borbu protiv korupcije, navodi se u depeši. Ipak, zbog afera koje su se vezale za njegovo ime a u koje su bila upletena i njegova djeca, javnost polako gubi povjerenje u Demokratsku partiju Salija Berishe.

U komentaru depeše se navodi kako i pored svih optužbi i afera koje prate DP, ali i eksplozije u Gerdecu, Berisha se ipak može nadati uspjehu zbog približavanja Albanije NATO savezu.

Predviđanja su očito bila dobra jer je Berisha na parlamentarnim izborima 2009. odnio pobjedu.

Damir Fazlić bio je savjetnik Berishine PD u toku predizborne kampanje u Albaniji, a tokom godina optuživan je da je sudionik brojnih korupcijskih afera. U vrijeme pred izbore 2009. bio je optužen za korupcijski skandal u vezi sa izgradnjom autoputa Durres-Kukes, tačnije izborom izvođača i konsultanata, a sumnja je pala i na tadašnjeg ministra vanjskih poslova Lulzima Bashu, koji je kasnije postao kandidat DP-a.

(zurnal.info)