BITI PRETPLATNIK U BiH:Ako ne želite da plaćate RTV pretplatu, promijenite Elektroprivredu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

BITI PRETPLATNIK U BiH: Ako ne želite da plaćate RTV pretplatu, promijenite Elektroprivredu

SDA, koja upravlja Elektroprivredom BiH, odlučila je da ne bi bilo loše da Javni RTV servisi „požive“ do izbora. HDZ-u BiH, koji upravlja Elektroprivredom HZHB, to nije bitno. Odavno pozivaju na kršenje zakona, a njihovi birači ionako gledaju HRT

Ako ne želite da plaćate RTV pretplatu, promijenite Elektroprivredu

U Republici Srpskoj visoka je naplata RTV takse i provodi se preko računa M-TEL-a, firme u većinskom vlasništvu Srbije. Na ovaj način RTRS osigurava koliko toliko stabilno poslovanje. Kad „zaškripi“, tu je i odluka Narodne Skupštine po kojoj se može zagrabiti i iz entitetskog budžeta. U Federaciji je stanje dosta lošije, i krenulo se u potragu za više novca. 

DA LI VAM ODGOVARA ZAKON

Od devetog mjeseca ove godine korisnicima Elektroprivrede BiH na mjesečnom računu za električnu energiju naći će se i stavka Taksa iz Zakona o JS - 7.50 maraka za posjedovanje televizora ili radio prijemnika. To je dogovor ove javne institucije sa Javnim emiterima BHRT-om i FTV-om. Drugim elektroprivredama, kako tvrde, bit će ponuđen isti ugovor. 

Dakle, u zemlji kakva je BiH je normalno da se poštivanje zakona nekome ponudi, pa ako on želi može da ga poštuje.

Od kraja prošle godine HT Mostar više ne naplaćuje RTV taksu putem telefonskih računa, a pošto je Elektroprivredi HZ HB samo ponuđeno da na svoje račune stave taksu, jasno je da korisnici Elektroprivrede HZHB i dalje neće morati plaćati pretplatu i tako mirne savjesti kršiti zakon. Tome u prilog ide i činjenica da se naplata putem inkasanata nije pokazala posebno efikasnom. 

Znači li to da niko od korisnika Elektroprivrede HZ HB ne posjeduje televizor ili radio prijemnik? Ne, to samo znači da je SDA, koja upravlja Elektroprivredom BiH, odlučila da ne bi bilo loše da Javni RTV servisi „požive“ do izbora. Zatrebat će. 

S druge strane, HDZ-u BiH koji upravlja Elektroprivredom HZ HB to nije bitno. Odavno pozivaju na kršenje zakona, a njihovi birači ionako gledaju HRT. Godinama već slušamo kako pozivaju da se RTV taksa ne plaća i sada bi trebali vjerovati da će uz svoje fiktivne koalicione partnere naći kvalitetno riješenje i model naplate RTV takse.

Bilo, kako bilo, potpisan je  ugovor koji abolira barem trećinu stanovnika od plaćanja RTV takse,  odnosno poštivanja zakona, zarad nešto većeg povećanja prihoda za preglomazni javni TV aparat. 

I tako imamo novu podjelu. Na one koji moraju, i na one koji ne moraju. Oni koji moraju, godinama gledaju sve  lošiji program, uglavnom zbog onih koji ne moraju. Svi zajedno plaćaju velike račune kablovskim operaterima. Jer Javni servis godinama ne ispunjava ni minimum njihovih potreba.

Za stanje Javnih servisa, odavno je jasno, kriva su  loša zakonska riješenja, dugogodišnja potraga za najboljim modelom naplate RTV takse, politički odnosi, loše rukovođenje  i nepovjerenje građana. 

KAKO VRATITI POVJERENJE

Javni emiteri imaju još jedan neriješen problem - kako vratiti povjerenje? Kako vjerovati da će, čak i ako naplata RTV takse bude i preko 90 procenata, javni emiteri riješiti svoje unutrašnje probleme i nezakonitosti. Da će se prestati kršiti Zakon o javnom RTV sistemu,  jer zbog politike nije uspostavljena korporacija javnih servisa? Da će se poštovati zakon i formirati Upravni odbori? Da direktori neće ostati na svojim pozicijama i nakon što im istekne mandat? Da će se prestati plaćati imaginarni urednici nepostojećih redakcija? Da ćemo imati javne emitere koji su potpuno nezavisni i objektivni? 

Tada im se neće spočitavati preveliki broj zaposlenih u odnosu na kvalitetu programa.

Rješenje ovih problema neće osigurati bolja naplata RTV takse koja će se naplaćivati samo od dijela građana.

U konačnici, ugovor BHRT-a i FTV-a sa Elektroprivredom BiH  u kontradikciji je i sa Zakonom o potrošačima, kojih je sve manje, kako pred ekranima, tako i u zemlji.

(zurnal.info)