Fakultet fizičke kulture i sporta Banja Luka:Ako student plati skijanje na Pohorju, ne mora da brine za ocjenu

Istražujemo

Ako student plati skijanje na Pohorju, ne mora da brine za ocjenu

Ako student plati skijanje na Pohorju, ne mora da brine za ocjenu

Tekst o “prinudnom” studentskom skijanju na mariborskom Pohorju koji smo prije dvadesetak dana objavili na Žurnalu izazvao je brojne reakcije na banjalučkom Fakultetu fizičke kulture i sporta.

U tom tekstu pisali smo o obaveznim studentskim putovanjima, na koja je išao nepotrebno veliki broj profesora a dekan fakulteta čak je poveo djecu.

DEKANOV PORODIČNI ODMOR

Kako saznajemo, dekan Goran Bošnjak bio je posebno ljut, ali ga to nije spriječilo da na zadnje putovanje ponovo povede suprugu i kćerku. I pored brojnih pokušaja nismo uspjeli dobiti komentar od dekana Gorana Bošnjaka. Iz dekanata smo zamoljeni da pošaljemo mail sa pitanjima na koja odgovore nismo dobili.

- Ove godine na Pohorje je išao samo dekan s tri ili četiri asistenta. Što se cijene tiče mislim da je nemoguće da se jeftinije prođe. Prošlih godina jeste bilo svega, a poslije svih ovih izjava sada je sve regularno bilo. I ta cijena od 600 KM je realna, jer je samo ski pas po danu 28 evra. Pričali smo i o mogućnosti da skijanje ne bude obavezno, ali to nije moguće. Svako ko je upisao ovaj fakultet svjestan je da je to obavezno i da se mora ići, pokušava da nakon svega cijeli slučaj minimizira predstavnik studenata Dragana Misita. Ali nije uvjerljiva.

S druge strane, četrdesetak studenata Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta bilo je oduševljeno što je konačno neko progovorio o čitavoj priči. Iako i sami svjedoče da je prva Žurnalova priča o skijanju uticala da ovaj put na skijanje ode manji broj profesora, opet je bilo dosta “slijepih putnika”. Na Pohorje je sa studentima, osim već pomenutog dekana i njegove porodice, išao predmetni profesor i četiri asistenta. Znači, predmetni profesor je na Pohorju imao najmanje sedam saradnika. Svima im je dobro pripremio teren, jer je u Sloveniju otišao par dana prije studenata.

Zanimljivo, iako su tekst Žurnala o studentskom odlasku na skijanje prenijeli mnogi elektronski mediji, izostala je reakcija nadležnog entitetskog ministarstva. Podsjećamo, u ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske za sva pitanja koja imaju veze sa organizacijom studentskog života u RS, upućuju na Univerzitet pravdajući se autonomijom ove institucije.

VIŠA CIJENA ZA STUDENTE

Sedmodnevna predmetna nastava na Pohorju studente Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta koštala je najmanje 588 maraka, koliko je plaćen osnovni aranžman, bez dodatnih neophodnih troškova. Prije odlaska studenata na putovanje upozorili smo da je isti takav angažman u istoj putničkoj agenciji za obične putnike jeftiniji.

Odlazak na Pohorje u dekanatu su nam, nakon našeg zahtjeva za pojašnjenjem, pravdali mogućnošću noćnog skijanja. Saznajemo ipak da ta mogućnost i nije bila toliko vrijedna, jer snijega na Pohorju, u vrijeme posjete studenata iz Banja Luke, jedva i da je bilo. Ono što je vrlo bitno je i to da su svi studenti koji su ove godine išli na predmetno skijanje, ispit iz skijanja uspješno položili.

Kada su polaganje ispita već papreno platili, bar to može da ih raduje. Ali samo do onog trenutka kada se ovakav način polaganja ne počne nazivati kupovinom ispita.

(zurnal.info)