Besmisleni projekti za izabrane:Aleksandar Džombić bacio 4 miliona maraka

Istražujemo

Aleksandar Džombić bacio 4 miliona maraka

Prema riječima ekonomskih stručnjaka koje je Žurnal konsultovao, nema potrebe ni za kakvim novim centralizovanim obračunom plata budžetskih korisnika, jer sve te poslove radi Trezor

Aleksandar Džombić bacio 4 miliona maraka
Džombić: Para nema i neće ih biti

U godini u kojoj je, s jedne strane, skresala plate budžetskim korisnicima, što je izazvalo bunt zaposlenih u prosvjeti, policiji, pravosuđu i javnoj upravi, tvrdeći da para nema i neće ih biti, Vlada Republike Srpske, s druge strane, donosi odluke kojima razbacuje novac kao u najsretnijim vremenima.

O ČEMU SE RADI

Vlada RS će na potpuno besmislen i apsolutno nepotreban projekat utrošiti ravno četiri miliona maraka. Ovakav postupak ukazuje na moguće zloupotrebe i omogućavanje lake i brze zarade nekoj od firmi bliskoj vladajućim strukturama. O čemu se radi?

Savjet za razvoj RS na sjednici od 18. januara 2013. godine donio je odluku o finansiranju izabranog projekta, koji je potpisao predsjednik Savjeta Aleksandar Džombić.
Odobrava se finansiranje projekta – Projekat centralizovanog obračuna plata budžetskih korisnika, čiji je predlagač i nosilac Ministarstvo finansija RS, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku RS broj 5. od 28. januara 2013. godine.

Odlukom se precizira da je procijenjena vrijednost projekta 4.000.000 KM, što znači da ona može biti i veća od ove sume. Još se navodi da će se taj novac obezbjediti “iz ostvarenih privatizacionih prihoda na tzv. neprofitnom osnovu”.

Gdje je kvaka?! Prema riječima ekonomskih stručnjaka koje je Žurnal konsultovao, nema potrebe ni za kakvim novim centralizovanim obračunom plata budžetskih korisnika, jer sve te poslove radi Trezor. U Trezoru su unesene sve stavke koje se tiču neto/bruto plata, doprinosa, materijalnih troškova…, kao i ostalih davanja, pa se sve radi po automatizmu.

BACAJMO PARE

Stoga je ovaj projekat dupliranje projekta i, u stvari, nepotrebno bacanje para u jeku teške ekonomske krize.

Cilj ovog projekta je, bez sumnje, omogućavanje lake zarade nekoj od firmi bliskoj vlastima, a bavi se prometovanjem opreme potrebne za jedan ovakav projekat, tvrde sagovornici Žurnala.

Oni dodaju da ta četiri miliona ni na koji način neće biti vraćena u budžet niti će se postići bilo kakve uštede ovim projektom, što, prema njima, dodatno govori o njegovoj besmislenosti i štetnosti.

Nakon ovog postupka Vlade zaključak je da u RS para još uvijek ima za vlast i njene prijatelje, ali ne i za prosvjetne radnike, policajce i zaposlene u pravosuđu i javnoj upravi. 

(zurnal.info)