DODIJELJENE NOVINARSKE NAGRADE:Aleksandra Vinčar i Marina Čigoja najbolje izvještavale o korupciji
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DODIJELJENE NOVINARSKE NAGRADE: Aleksandra Vinčar i Marina Čigoja najbolje izvještavale o korupciji

Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini – ACCOUNT dodijelila je nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji u 2017. godini. Ove godine nezavisni žiri najboljima je proglasio Marinu Čigoju, novinarku poslovnog portala Capital.ba iz Banja Luke, i Aleksandru Vinčar, novinarku Magazina Mreža Federalne televizije

Aleksandra Vinčar i Marina Čigoja najbolje izvještavale o korupciji
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Marini Čigoji je dodijeljena nagrada u kategoriji za najbolji pisani izvještaj, za tekst pod naslovom “Samo četiri javna preduzeća RS na plate potroše 400 miliona KM”, koji govori o zapošljavanju po političkoj liniji u četiri javna preduzeća u RS-u.

Aleksandra Vinčar je osvojila nagradu za najbolji video prilog “Sabrana Emdžina nedjela”, koji govori o zloupotrebama bivšeg gradonačelnika Bihaća, Emdžada Galijaševića nenamjenskom trošenju budžetskih sredstava, KFW projektu i nelegalnoj prodaji gradskog zemljišta.

 Ovo je peta godina za redom da ACCOUNT dodjeljuje nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji. Petočlani žiri je odabrao najbolje novinarske radove među 62 pristigle prijave. Ovo je ujedno i najveći broj prijava koje je ACCOUNT dobio u pet godina koliko se nagrada dodjeljuje. To je pokazatelj da postoji potreba i interes javnosti za istraživačko novinarstvo, ali i da postoji spremnost i hrabrost novinara da izvještavaju o korupciji.

 Žiri ACCOUNT novinarske nagrade je i ove godine odlučio da ne dodijeli nagrada za najbolji audio izvještaj o korupcij, zbog nedostatka kvaliteta.Međutim,  Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT želi ohrabriti novinare radio stanica u BiH da se aktivno počnu baviti istraživačkim novinarstvom, a urednike i vlasnike ovih medija da u svojim programima nađu mjesto za istraživačke priloge za koje nesumnjivo postoji interes javnosti.

 U okviru ceremonije dodjele ACCOUNT novinarske nagrade je održana i premijera istraživačko – dokumentarnog filma “Arapsko proljeće u Zlatnoj dolini”, autora Amarilda Gutića, koji je nastao u okviru serijala TV Žurnal – Afera, a koji će biti objavljen u ponedjeljak 17.7. tačno u podne.

 Nakon premijere filma je upriličena javna diskusija na temu “Istraživačko novinarstvo kao javni interes”. O ovoj temi su razgovarali Berislav Jurič (Bljesak.info), Elvir Padalović (BUKA), Siniša Vukelić (Capital.ba) i Selvedin Avdić (Žurnal.info). Zaključak diskusije je taj da uprkos nedostatku vremena i novca, istraživačko novinarstvo može i mora da opstane.

 

(zurnal.info)