:Američki menadžer Stephen Schwarzman sa 702 miliona najplaćeniji čovjek na svijetu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Američki menadžer Stephen Schwarzman sa 702 miliona najplaćeniji čovjek na svijetu

Američki menadžer Stephen Schwarzman sa 702 miliona najplaćeniji čovjek na svijetu

Najbolje plaćeni menadžer u SAD-u, a time gotovo sigurno i na svijetu, u prošloj godini bio je Stephen Schwarzman, čelnik i suosnivač najvećeg svjetskog private equiti fonda na svijetu Blackstone Group, objavila je Corporate Library.

Schwarzman je prošle godine primio 2,3 milijuna dolara kao plaću te još 699,8 milijuna dolara bonusa, koji prima temeljem ugovora koji je potpisao nakon što je Blackstone izašao na berzu. Schwarzman će sličan iznos dobiti narednih četiri godine, pa bi primat mogao dulje zadržati.

Na drugom mjestu najplaćenijih svjetskih menadžera slijedi CEO Oracle Corpa Larry Ellison, koji je izgubio prvo mjesto iz 2007. godine. Usprkos rastu primanja koja su dosegla 557 milijuna dolara u 2008. godini zahvaljujući prodaji opcijskih dionica u vrijednosti od 543 milijuna dolara, Ellison je "tek" drugi.

Među sedmoricom koji su zaradili više od 100 milijuna dolara dominiraju ipak čelnici energetskih kompanija. Ray Irani iz Occidental Petroleum Corpa zaradio je 222,6 milijuna dolara, John Hess iz Hess Corpa primio je 159,6 milijuna, a Michael D. Watford iz Ultra Petroleum Corpa ostvario je 116,9 milijuna dolara plaću, prenio je Business.hr.

Navedeni menadžeri, podsjeća agencija Bloomberg, izbjegli su sudbinu mnogih američkih kompanija koje su tokom krize primile državnu pomoć, a koje zbog toga za plaće svojih 25 najplaćenijih menadžera moraju dobiti dozvolu "Obaminog čovjeka" Kenneth Feinberga.

(Fena)