Klub Žurnal:ANTIFAŠISTIČKA AKCIJA: Stazama revolucije Mate Parlova

Arhiva

ANTIFAŠISTIČKA AKCIJA: Stazama revolucije Mate Parlova

Slijedeći tekovine Mate Parlova u klubu Žurnal slušamo pjesme s kompilacije "Zajednička borba"

ANTIFAŠISTIČKA AKCIJA: Stazama revolucije Mate Parlova

U Klubu Žurnal zajedno, s rukom na lijevoj strani gdje kao što je poznato uobičajeno kuca srce, slušamo antifašističke pjesme skupljene na kompilaciji "Zajednička borba". Kompilaciju je zamislila, ostvarila i objavila Antifašistička akcija:

- Ono što ovo muzičko izdanje čini specifičnim, jeste to što je ono nastalo kao zajednički poduhvat antifašističkih grupa sa područja čitave nekadašnje SFR Jugoslavije i što je, po prvi put, na jednom mestu okupilo muzičare sa jasnim antifašističkim svetonazorom iz gotovo svih država nastalih na eks jugoslovenskom prostoru. Samim tim, ona predstavlja puno više od same muzike - objašnjavaju aktivisti Antifašističke akcije.
   
Na kompilaciji prevladava punk rock zvuk što za aktiviste nije slučajnost, jer smatraju da taj zvuk i stav logično podrazumijevaju antifašizam kao političko i ljudsko opredjeljenje. Ali, odlučili su da im pridruže i neka mainstream imena. Ovako kažu:

- No, ostajanje u ovim okvirima (punk rock), koji su preuski za veličinu antifašističke ideje bi bilo neadekvatno zadatku koji ta ideja pred sebe postavlja. Zbog toga se pokušalo obuhvatiti što širi i različitiji muzički spektar izvođača koji su u svom pređašnjem radu otvoreno promovisali one principe i vrednosti kojima je ovaj projekat vođen. Shodno tome, ovaj CD sadrži najširi spektar ovdašnje alternativne muzičke scene, od onih potpuno „underground“, široj publici malo poznatih punk bendova, poput The Trutha, Katme, Impurite i sličnih, preko etabliranih imena alternativne muzike poput Fakofbolan, Aktivne Propagande, Red Uniona, pa do bendova za koje se može reći da pripadaju regionalnom „mainstreamu“, ili ga čak prevazilaze, poput Darka Rundeka, KUD Idijota, Kultur Shocka, Atheist Rapa ili St!llness-a.

Ukoliko nabavite ovu kompilaciju uz nju ćete dobiti i esej Umberta Eca „Ur-fašizam“. Nasl0vnicu CD-a krasi fotografija Mate Parlova, bokserskog šampiona i nikad nacionaliste. Ni njegova fotografija, naravno, nije slučajno izabrana:

- U liku Mata Parlova je današnji, moderni antifašizam na ovim prostorima dobio najverniji simbolički izraz koji objedinjava sve njegove proklamovane principe; volja i upornost da se velikim i požrtvovanim radom izdigne iznad datosti u kojoj si se zatekao, univerzalni, humanistički stav prema ljudima i svetu čiji smo deo i, vrlo često, ne manje važna spremnost da se i fizičkom konfrontacijom brane principi jednakosti i bratstva među ljudima od, po prirodi, agresivne i ka nasilju orjentisane fašističke i nacionalističke ideologije.

Sve pjesme možete poslušati na ovom linku. Mi smo izabrali nekoliko za Klub Žurnal.



...

...

...

...

(zurnal.info)