Reforme Sebije Izetbegović:Aparat koji je obećan Općoj bolnici, prebačen na Klinički centar
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Reforme Sebije Izetbegović: Aparat koji je obećan Općoj bolnici, prebačen na Klinički centar

Aparat za denziformetriju godinama je bio u Općoj bolnici. Firma InspireHL ustupila je na korištenje ovaj aparat s obećanjem da će vremenom biti poklonjen. Odlaskom Sebije Izetbegović DXA aparat ekspresno je prebačen na Klinički centar iako u ovoj ustanovi takav aparat već postoji

Aparat koji je obećan Općoj bolnici, prebačen na Klinički centar

Od 2008. godine u Općoj bolnici Abdulah Nakaš nalazio se aparat za denzitometriju (DXA). Aparat kojim se mjeri gustoća kostiju kod pacijenata Općoj bolnici dala je na korištenje firma InspireHL. Kako saznajemo, dali su obećanje da će nakon izvjesnog vremena ovaj aparat biti poklonjen i preći u vlasništvo Opće bolnice. 

U međuvremenu se promijenio direktor firme inspireHL ali i Opće bolnice. Sebija Izetbegović prelazi na čelo Kliničkog centra. Odmah je uspjela da ubijedi novu upravu firme InspireHL da aparat koji je 8 godina bio u Općoj bolnici prebaci u Klinički centar Sarajevo, unatoč činjenici što u Kliničkom centru već postoji DXA aparat.

Odsjek za nuklearnu medicinu u Općoj bolnici do kraja godine imao je zakazan veliki broj pacijenata (20 dnevno) čije narudžbe se nisu mogle otkazati. Tražili su produženje roka prebacivanja DXA aparata u Klinički centar, međutim, bilo je kasno. Direktor firme InspireHL  nije mogao da udovolji tom zahtjevu jer je DXA aparat već postao vlasništvo Kliničkog centra.

Od 10.10.2016. godine pa nadalje, dok ne nabavimo aparat za denzitometriju (DXA), koji će biti vlasništvo ove bolnice, molimo pacijente da se za sve preglede obrate na UKC Sarajevo, stoji u obavještenju Odsjeka za nuklearnu medicinu Opće bolnice.


Obratili smo se rukovodstvu firme InspireHL s pitanjem zašto nije ispoštovano obećanje i DXA aparat poklonjen Općoj bolnici već je ekspresno izuzet i poslan na Klinički centar? 

- Na zadnjem sastanku Skupštine firme InspireHL je razmatrana i prihvaćena molba UKC Sarajevo (Klinika za Nuklearnu medicinu i endokrinologiju) da se aparat donira istoj. Molba Opće bolnice nije razmatrana, jer je u tom trenutku nije ni bilo, piše u odgovoru na naš upit firmi InspireHL.

Na taj način, Klinički centar u svom posjedu ima dva aparata, a Opća bolnica će morati kupiti novi.

Izvori Žurnala tvrde da se radi o novom primjeru slabljenja Opće bolnice kako bi u konačnici došlo do njenog potpunog gašenja. Na ovaj način opravdala bi se ranija priča o spajanju Kliničkog centra i Opće bolnice, što bi značilo i apsolutnu kontrolu jednog direktora, odnosno direktorice. 

Odgovor na upit koji smo poslali Kliničkom centru Sarajevo, nismo dobili.

 

"DOKTOR" JE OTJERAN SA KLINIČKOG CENTRA

Nakon mnogih ljekara koji su dolaskom novog menadžmenta napustili Klinički centar, na ovoj instituciji više nema mjesta ni za "Doktora". 

Stručno informativni magazin koji izdaje Ljekarska komora pod nazivom "Doktor", a financiraju svi ljekari plaćajući članarinu komori, nije poželjan u Kliničkom centru Sarajevo. Uposlenicima firme koja štampa ovaj magazin, služba koja obezbjeđuje KCUS, nije dozvolila prolazak kroz kapiju i njegovu distribuciju. Sve što im je rečeno je da magazin nikako nesmije biti podjeljen na Kliničkom centru.

"Nažalost zabrana slobode govora koju zagovara profesorica Izetbegović među uposlenicima UKCS-a u direktnoj je koliziji sa demokratskim društvom i vijekom u kojem se nalazimo, jer njeni svakodnevni postupci podsjećaju na nešto sasvim drugo", naveli su iz Ljekarske komore i  pozvali sve ljekare da svoj primjerak preuzmu u prostorijama Komore.

 

ISTEKAO MANDAT UPRAVNOM ODBORU

Inače, Sebija Izetbegović  direktorica je Kliničkog centra Sarajevo čijem Upravnom Odboru je istekao mandat. Naime, u 11. mjesecu prošle godine privremeno je imenovan Upravni odbor Univerzitetsko  Kliničkog centra Sarajevo na razdoblje do tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja. Procedura konačnog imenovanja nikad nije pokrenuta!

(zurnal.info)