Dvostruki aksl premijera Novalića:Aprilske penzije će biti umanjene, zato što neće biti zakonom određenog usklađivanja!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Dvostruki aksl premijera Novalića: Aprilske penzije će biti umanjene, zato što neće biti zakonom određenog usklađivanja!

Aprilske penzije u Federaciji će biti umanjene zato što se 15. aprila neće izvršiti zakonom predviđeno usklađivanje! To je prava istina u priči premijera Novalića “da je nedopustivo smanjenje penzija”...

Aprilske penzije će biti umanjene, zato što neće biti zakonom određenog usklađivanja!
FOTO: FENA

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje bi sukladno zakonu, 15. aprila trebao objaviti za koji iznos će biti povećane penzije-mirovine u Federaciji, po osnovu usklađivanja sa rastom potrošačkih cijena i bruto društvenog proizvoda.

 

 

No, do tog u suštini minimalnog povećanja neće doći ukoliko do tada bude usvojen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je predložila Vlada Federacije.

“Obaveza usklađivanja penzija, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća neće se vršiti u 2020. godini”, navedeno je u prijedlogu navedenog zakona.

Da bi skrenuo pažnju sa činjenice da će se kriza u privredi rješavati preko penzionerskih budžeta, premijer Novalić u javnost izlazi sa ovom tvrdnjom:

"Nedopustivo je da iko traži smanjenje penzija i invalidnina kako bi se uštedio novac i preusmjerio drugdje," izreče federalni premijer kao da on nije ni pročitao prijedlog zakona.  

To mu nije dovoljno, pa bijes naroda usmjerava na Udruženje poslodavaca, kao navodnih zagovornika uštede putem umanjenja penzija i drugih socijalnih davanja.  

“Penzioneri su preuzeli već dovoljan dio tereta krize time što im nismo u prilici povećati penzije i ove godine, jer to zaslužuju i jer smo to radili prošlih godina,”  poručio je Novalić.

Tako je potvrdio ono što uostalom jasno piše u predloženim mjerama njegove vlade, ukida se usklađivanje penzija, što u prevodu znači da će aprilske penzije biti umanjene za zakonom predviđeno usklađivanje, odnosno minimalno povećanje!

Opozicione stranke, poput SDP-a u svojim najavljenim amandmanima na “korona zakon” na ovu činjenicu nisu reagovale!

Treba podsjetiti da je prelaskom na budžetsku isplatu, iz Fonda PIO/MIO prebačeno više od pedeset miliona maraka suficita, mnogo više nego što će se uštediti zabranom usklađivanja penzija zarad “borbe protiv posljedica korona virusa”?

Uostalom, šta očekivati od zakonodavnog lidera SDA-HDZ-SBB-DF koalicije, koji uporedo sa zabranom usklađivanja penzija ustvrdi da, citiramo “smanjenje plaća nije prioritet, s obzirom na to da želimo sačuvati agregatnu potrošnju” te da kao posljedice zatvaranja firmi “nema otpuštenih nego je smanjen broj zaposlenih”!?

(zurnal.info)