Predizborni radovi Cicka Bjelice:Asfaltiranje sokaka za crveni, metalik automobil

Istražujemo

Predizborni radovi Cicka Bjelice: Asfaltiranje sokaka za crveni, metalik automobil

Milovan Cicko Bjelica, načelnik Sokoca, prije godinu dana, u osnovnom ugovoru vrijednom 896.514 KM nije detaljisao radove u naselju Brezijak, iako ih je kolokvijalno spomenuo. Sada, pred lokalne izbore u BiH, ponovo su došli na red. Dodatno, to građane košta 126.937 KM. Za afaltiranje opštinskih sokaka građani su samo “Romanijaputevima” dali – 1.023.511 KM.

Asfaltiranje sokaka za crveni, metalik automobil

Nije Milovan Cicko Bjelica, SDS-ov načelnik opštine Sokolac, s proljeća kupio metalik crveni dizelaš vrijedan 40.000 KM da bi se njim vozio makadamima i preoranim sokolačkim drumovima. Taman nekako pred ove novembarske lokalne izbore u Bosni i Hercegovini sjetio se da mu je od prošle godine ostalo da asfaltira još 1.345 metara i detalje dogovori sa “Romanijaputevima”. Sve plaća 126.937 KM.

Dobrovoljno je, na Portalu javnih nabavki, objavio da je proveo netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja u javnosti te da je rok od 45 dana ostavio za sređivanje 195 metara od “Ekonomika”, 460 metara Ulice branilaca Romanije, kao i 350 metara spoja Ulice Ive Andrića do lokalne automehaničarske radnje, 120 metara Ulice Nikole Tesle, kao i 220 metara ogranka Vuka Karadžića. Idejno rješenje ni ovog puta Bjelica nije imao. Sve je podveo pod “asfaltiranje ulica u naselju Brezijak”.


Kao opravdanje za direktno pregovaranje naveo je da “nepredviđeni radovi nisu mogli biti predviđeni i osnovnim ugovorom”. Prstom odabrani “Romanijaputevi”, s druge strane, Cicku su “velikodušno” izišli u suret pa je na njegovu procijenjenu vrijednost radova u iznosu od 127.530 KM ponuda bila jeftinija tek 539 KM.

Zapravo, sve ovo isplanirano je prošle godine. Osnovni ugovor podrazumijevao je izgradnju saobraćajne infrastrukture u Sokocu, između ostalog, i asfaltiranje ulica u Brezijaku. Konkretnih detalja u obavještenju o dodjeli ugovora tada nije bilo. “Romanijaputevi” jedini šalju ponudu i 5. aprila 2019. dobijaju posao vrijedan 896.514 KM. Putari su imali tromjesečni rok da završe posao.

Sada, godinu i sedam mjeseci kasnije Bjelica “pod nepredviđene radove” ponovo stavlja asfaltiranje u istom naselju i istoj putarskoj firmi direktno daje gorepomenutih 126.937 KM. Ukupno, za afaltiranje Sokolačkih sokaka građani su samo “Romanijaputevima” dali – 1.023.511 KM.

 

NEK’ BUDE METALIK CRVENO!

Inače, trošenje javnog novca kao vlastitog Bjelici nije strano. Dok su građani strahovali od nadolazeće pandemije korona virusa, on je u martu strahovao da li na lageru auto-dilera ima crveni metalik automobil.

Prema pisanju Capitala, Cickov dizelaš trebalo je da zadovolji EURO 6 ekološke standarde, sa zapreminom motora od najmanje 1.500 kubika, rezervoarom od minimalno 60 litara i kapacitetom gepeka od 500 litara.

Tenderom je očekivao da automobil ima elektronski program stabilnosti, kontrolu kočenja na nizbrici i kod otežanih uslova, elektronsku blokadu motora, sistem kontrole pritiska u gumama, prednja led dnevna svjetla, alu felge, kožni volan…

„Obaveza ponuđača je da pruži garanciju od pet godina na vozilo bez obzira na kilometražu“, naveo je u pozivu.

Baš crveni metalik automobil namijenio je, kako je rekao, sokolačkoj Komunalnoj policiji koja “već godinu dana nema sopstveno vozilo”. Baš crveni metalik automobil bio je potreban zbog “pogoršane epidemiološke situacije i kontrolisanja stanovnika koji su u izolaciji zbog prevencije širenja virusa korona”. Jer, crveno je strah i trepet za koronu.

„Odjeljenje komunalne policije nema nikakav automobil, do prošle godine su raspolagali jednom starom Ladom Nivom starom 20 godina koja već godinu nije u voznom stanju, rashodovana je i otpisana. Opština nema terensko vozilo, a trenutna situacija zahtijeva da su komunalni policajci stalno na terenu kako bi kontrolisali sprovođenje svih mjera u vanrednoj situaciji“, požalio se Bjelica.

Potreba za vozilom, nastavio je, veća je jer Sokolac ima 600 kilometara makadamskih puteva, pa ono mora da bude izdržljivije. I metalik crveno! Onda je uslijedilo nepredviđeno asfaltiranje, da crveno ostane crveno!

BJELIČINI KADROVI VRHUNSKI PUTARI

Očigledno, načelnik Bjelica posebnu pažnju poklanja putevima. Toliku da upravo Visoka škola za uslužni biznis, čija je vlasnica njegova kćerka Biljana, odnjeguje kadar, odnosno menadžera preduzetničke ekonomije, koji će kasnije, do detalja definisanim konkursom, biti zaposlen u javno preduzeće “Putevi RS”.

Pravnik za bezbjednost i kriminalistiku morao je da bude proizvod banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta u Banjaluci na kojem je dekan Slobodan Župljanin, savjetnik predsjednice RS Željke Cvijanović.

Konkurs je raspisan krajem septembra, dok je u fotelji prvog putara bio DNS-ov Nenad Nešić, koji se odmetnuo u opozicione redove.

Ni Župljanin, ali ni Bjelica nisu se bunili protiv očigledne diskriminacije za račun uhljebljenja vlastitih kadrova.

(zurnal.info)