:AUSTRIJA: Otkazana svečanost odlikovanja SS veterana
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

AUSTRIJA: Otkazana svečanost odlikovanja SS veterana

AUSTRIJA: Otkazana svečanost odlikovanja SS veterana
Svečanost u Ulrichsbergu, u Koruškoj, tokom koje u septembru svake godine budu odlikovani veterani trupa Waffen-SS, odgođena je bez objavljivanja novog datuma održavanja, saopćili su u četvrtak organizatori.


Odluka je donesena tri dana nakon saopćenja austrijske vojske da neće prisustvovati manifestaciji.

Okupljanje planirano za 20. septembar neće se održati zbog negodovanja koja je izazvalo, navodi se u saopćenju organizatora.

Nakon što se vojska povukla, predsjednik udruženja Rudolf Gallob i njegov glavni tajnik Peter Steinkellner najavili su ostavke, otkrivši da "njihovi jasni napori da se distanciraju od ekstremizma" desnice nisu uspjeli.

Okupljanje koje se organizira od 1958. godine kod spomenika Wermachtu u Ulrichsbergu, na brdima iznad Klagenfurta, privuklo je evropsku ekstremnu desnicu, veterane Waffen-SS-a iz više zemalja i mnogobrojne neonaciste.

Ministar odbrane Norbert Darabos izjavio je u ponedjeljak da vojska, koja je osiguravala logistiku, neće više učestvovati u ovoj manifestaciji jer se ona "nije dovoljno distancirala od nacionalsocijalističke ideologije".

Podsjećamo, Waffen SS, punim imenom
Waffen Schutz Staffel (Oružani zaštitni odjel), bio je borbeni ogranak SS-a, ogranka NSDAP-a, nacionalsocijalističke stranke u Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

(Fena)