Rezultati istrage avionske nesreće u Zalužanima:Auto gorivo, neredovan servis i pilotova greška

Istražujemo

Auto gorivo, neredovan servis i pilotova greška

Auto gorivo, neredovan servis i pilotova greška

Auto gorivo, „motor na izdisaju“ i greška pilota – najvjerovatniji su uzroci avionske nesreće u kojoj je 20. maja poginulo pet članova Padobranskog kluba „Banjaluka“. Ovo je utvrdila specijalna Komisija, koja je istraživala zašto se avion „cesna“ survao pokraj staze u Zalužanima nedugo nakon polijetanja, odnijevši u smrt pet mladih ljudi.

Obiman izvještaj, napisan na 127 strana otkriva toliko nepravilnosti da potpuno jasno da se nesreća ovih razmjera kad tad morala dogoditi. Šest članova komisije, od kojih su četvorica iskusni piloti, nisu željeli imenovati odgovorne. Taj posao prepustili su banjalučkom Okružnom tužilaštvu, kojem su dostavili rezultate svoje istrage.

UZROCI

Nesreća, u kojoj je stradao pilot Alen Crnalić i četiri padobranca - Nemanja Goronja, Stefan Karanović, Srđan Kosić i Nikola Stević dogodila se 20. maja u 14 časova. Istraga je zaključila da je neposredno prije polijetanja pilot u „cesnu“ sipao auto gorivo, koje je Padobranski klub inače koristio za letove. Pretpostavlja se, jer zvanično nigdje nije zavedeno, da je u avionu bilo oko 200 litara goriva.

Komisija napominje da je jedan od mogućih uzroka nesreće loše gorivo, odnosno korištenje auto umjesto avio goriva, mada korištenje auto goriva u ovakvim avionima u BiH nije zabranjeno. Njegovo korištenje se ipak ne preporučuje, ukoliko je gorivo staro ili ako se u avionima koristi na temperaturama iznad 24 stepena. Na dan nesreće u Banjaluci je bilo toplije. Istraga je utvrdila da je loše auto gorivo dovelo do toga da motor aviona djelimično izgubi snagu što se, u kombinaciji sa preopterećenošću aviona, pokazalo kao kobno. Avion je sa posadom i opremom težio 91 kg, više od dozvoljene kilaže.

Proizvođač motora ovog aviona, američka kompanija, ne dozvoljava upotrebu auto goriva u svojim motorima, ali američke vazduhoplovne vlasti su to dozvolile. U BiH se vlasti oko ovoga nisu očitovale, rekao je Omer Kulić, glavni istražilac.

Tako je, očigledno, zbog nezainteresovanosti bh. civilnih vlasti ovdašnjim klubovima ostavljeno da biraju koje će gorivo da koriste.

U Bosni i Hercegovini i dalje je, a u tome je jedina zemlja nastala nakon raspada bivše Jugoslavije, na snazi Pravilnik o padobranstvu iz 1979. godine. Ono što je Komisija utvrdila (a to ide na dušu Padobranskog kluba) jeste da je klub auto gorivo koristio i u komercijalnim letovima što je apsolutno zabranjeno.

Kao drugi potencijalni uzrok nesreće Komisija je navela neadekvatan potez mladog pilota u momentu kada je avion izgubio na snazi na visini izmedju 50 i 100 metara.

Pilot je napravio grešku vraćajući se nazad na pistu. Trebalo je da produži dalje i pokuša da sleti, tako govore svi priručnici i iskustva. Svi oni koji su pokušali da se vrate na aerodrom poslije prekida rada motora su poginuli. To se nažalost desilo i u ovom slučaju, ističe Omer Kulić.

DSCN0937Zbog svega toga, Komisija zahtjeva od nadležnih institucija da se preispita rad pilotske škole u Prijedoru, u kojoj je pilot Alen Crnalić pohađao obuku. Komisija tvrdi da nije pronašla dokaze o svim potrebnim dozvolama koje je pilot trebalo da ima za pilotiranje. Takođe traži se i zabrana rada Padobranskog kluba Banja Luka do otklanjanja navedenih pronadjenih nepravilnosti.

KO JE SVE POPRAVLJAO AVION

Na površinu je u istrazi isplivalo nevjerovatno mnogo nepravilnosti i u radu Padobranskog kluba i nadležnih inspekcija i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine.

Utvrđeno je da je avion u Banja Luku uvezen 2008. godine godine iz SAD-a, te da je u momentu kupovine bio star 36 godina.

Istraga je utvrdila da Padobranski klub nije redovno servisirao avion ili da za to ne postoje valjani dokazi. Nakon kupovine aviona Padobranski klub je ugovor o servisiranju „cesne“ sklopio sa jednim servisom iz Banja Luke, da bi taj servis prekinuo saradnju sa klubom jer se „padobranski klub nije pridržavao zakonskih propisa o održavanju aviona“.

Nakon toga, 2011. godine padobranski klub sklapa ugovor sa servisnom kućom u Smederevskoj Palanci i oni su bili nadležni za održavanje aviona sve do nesreće. Istraga je, međutim, utvrdila da je na avionu bilo radova i mimo ovlaštenih servisa, što je apsolutno neprihvatljivo, da posljednja tri leta, zaključno sa tragičnim, uopšte nisu upisana u knjigu letenja, što dalje ostavlja prostora za sumnju da zvanično prikazani broj letova „cesne“ ne odgovara stvarnom.

Avion nije bio tehnički ispravan i na dan nesreće jednostavno nije ni trebalo da bude u funkciji, piše u izvještaju.

Komisija krivi i nadležne inspekcijske organe koji su olako pristupali kontrolisanju ispravnosti aviona. Kao primjer navode potpis nedležnog inspektora koji konstatuje nekoliko nepravilnosti na avionu, daje rok od mjesec dana da se nepravilnosti otklone, ali ne unosi datum kojeg je kontrola izvršena.

Izvještaj je nemilosrdan, krivicu snosi i BHDC-a koji se nije jasno izjasnio o dozvoljenom gorivu, ali koji je dopustio da odgovorne poslove u Padobranskom klubu obavljaju ljudi sa nevažećim dozvolama.

Apsurdno je da jedan od najboljih padobranaca u BiH, u nesreći takođe nastradali Nemanja Goronja, za vrijeme nesreće nije imao validnu instruktorsku dozvolu. Prema izvještaju Komisije, dozvolu nije imao ni rukovodilac skokova na zemlji. To su stvari koje nisu uticale na let i nesreću, ali su u toku istrage isplivale na površinu.

Suma sumarum, Komisija zaključuje: mogući, a vrlo vjerovatni uzroci nesreće na autodromu u Zalužanima su: neadekvatno gorivo (korišteno auto umjesto avio goriva), preopterećenost aviona (avion je zajedno sa pilotom, padobrancima i opremom težio 91 kg više od dozvoljenih 1338 kg), greška pilota, neredovan servis aviona (komisija zaključila da je „cesna“ bila tehnički neispravna), starost motora (1972. godina).

Istraga je utvrdila i da je pet mladića smrtno stradalo prilikom udara aviona u zemlju i da požar, i pored pokušaja prisutnih, nije bilo moguće ugasiti, jer je gorio benzin.

Porodice žrtava (neke od njih) nisu bile zadovoljne onim što su čule od članova komisije. Naročito im se nije dopalo to što Komisija djelimično kao uzrok nesreće navodi i grešku pilota.

U Padobranskom klubu Banja Luka nisu željeli da komentarišu Izvještaj i istragu Komisije. Jedino su kratko obrazložili da posjeduju sertifikat po kojem su mogli u avion da sipaju auto gorivo.

Okružno tužilaštvo Banja Luka će imati pune ruke posla nakon što detaljno prouči izvještaj eksperata.

(zurnal.info)