Afera Porr:Avaz ne zna ni prepisati!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Avaz ne zna ni prepisati!

Radi se ustvari o nizu nevjerovatnih sličnosti poslovanja Oručevića i dvojice lobista protiv kojih se vodi istraga ali tih ključnih dijelova nema u Avazovom tekstu

Avaz ne zna ni prepisati!

Dnevni avaz je bez dopuštenja Žurnala jednostavno prekopirao veći dio teksta o istrazi poslovanja austrijskog Porra za kojeg godinama radi Safet Oručević i objavio ga u subotu 6. marta. Cijeli paragrafi su kopirani bez ikakvih promjena a izostali su samo dijelovi razgovora sa Oručevićem u kojima kaže da ne želi razgovarati o ovoj temi jer bi time dao Avazu mesa da pišu o njemu.

Tekst koji je Žurnal objavio u petak možete pročitati na ovom linku: EKSKLUZIVNO: Kompanija za koju radi Safet Oručević pod istragom austrijskog tužilaštva zbog korupcije (1) .

Tekst koji je objavljen u Avazu prenosimo u cjelosti uz označene dijelove koji su kopirani iz našeg magazina. Kopirani dio teksta koji je Avaz stavio u anterfile, o poslovanju Porra u Bosni i Hercegovini, da ispravimo autora Faruka Velea, nije prenesen iz Wirtschaftsblatta nego je autorski tekst novinara Žurnala. Također, austrijski mediji nisu povezali Oručevića sa ovim slučajem, kako piše novinar Avaza, što bi on vjerovatno znao da je pročitao neki od tih tekstova, osim naravno ako Žurnal ne smatra austrijskim medijem. Radi se ustvari o nizu nevjerovatnih sličnosti poslovanja Oručevića i dvojice lobista protiv kojih se vodi istraga ali tih ključnih dijelova nema u Avazovom tekstu. Još nešto, pretresi Porra počeli su još krajem januara a ne u četvrtak 3. marta kako navodi Avaz. Prenesena izjava Gerharda Jaroscha jednostavno ne postoji jer se radi o nekoliko izjava koje smo parafrazirali a Avaz od slova do slova prenio kao autentičnu izjavu. Moramo ipak priznati da se autor Avazovog teksta potrudio pa je na nekim mjestima napravio značajne ispravke mijenjajući Porr u "austrijsku kompaniju" ili "iz Kipra" u "sa Kipra". O kakvom copy-paste novinarstvu bez navođenja originalnog izvora teksta se radi najbolje je da se uvjerite sami. Napominjemo da Avazov tekst objavljujemo bez njihovog dopuštenja jer bi bilo apsurdno tražiti dopuštenje za objavljivanje vlastitog teksta.AVAZ: Afera PORR: Safet Oručević uskoro pod istragom austrijske policije?
Austrijska kompanija pod sumnjom zbog davanja mita od 200.000 eura
Autor: F. VELE; 06.03.2010.


Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević uskoro bi mogao biti predmet široke istrage austrijskih istražnih organa zbog kriminala u korporaciji PORR, za koju on već godinama radi. Takozvana afera „Buwog“ već sada ozbiljno potresa Austriju i glavna je priča u tamošnjim medijima.

Brojni pretresi

Kako su objavili mediji, korporacija PORR je pod istragom zbog davanja mita dvojici lobista kako bi oni „pogurali“ projekt useljenja Finansijske direkcije Gornje Austrije u zgradu koju je napravio PORR.

Kako je objavila državna novinska agencija APA, lobisti Valter Majšberger (Walter Meischberger) i Peter Hoheger (Hochegger) od PORR-a su dobili 200.000 eura za ovu uslugu, a na taj novac nikada nije plaćen porez. U četvrtak ujutro policija je obavila više pretresa, uključujući i građevinsku firmu PORR i njene sestrinske firme. To je potvrdio i portparol Javnog tužilaštva u Beču Gerhard Jaroš (Jarosch).
- Policija još pretresa prostorije građevinskog koncerna PORR i firme kćerke UBM, u velikoj istrazi zbog davanja 200.000 eura mita lobistima Valteru Majšbergeru i Peteru Hohegeru - potvrdio je Jaroš.

Osumnjičeni „lobisti“ navodno su trebali „ubrzati“ useljenje Finansijske direkcije Gornje Austrije u građevinski kompleks PORR-a uz pomoć tadašnjeg ministra finansija Karl-Hajnca Grasera (Karl-Heinz Grasser), Majšbergerovog prijatelja i poslovnog partnera.

Austrijska firma provizije je dvojici lobista isplatila 2007. godine putem firme „Astropolis“ s Kipra, što su njih dvojica priznala tek nakon što je priča procurila u medije.

PORR je isprva tvrdio da nije bilo uplata dvojici lobista, ali je kasnije priznao da ih je bilo, ali da je taj novac bio namijenjen širenju na tržište Rumunije još 2005. godine. Austrijski mediji, također, dovode u vezu s ovim slučajem i Safeta Oručevića.

Kako navodi „Wirtschaftsblatt“, sestrinska firma za razvojne projekte PORR-a AG, firma „Porr Solutions GmbH“, osnovala je u BiH zajedničko (50:50) projektno društvo s firmom „Mostar-film“. To potvrđuje PORR u Beču. „Mostar-film“ posjeduje više nekretnina u centru Mostara. Dvije od tih su nekadašnje kinodvorane.

Kinodvorane

- PORR na mjestu kina „Zvijezda“ u Mostaru razvija projekt poslovno-stambenog objekta u vrijednosti od oko pet miliona eura, a na mjestu kina „Partizan“ nastaje mješoviti projekt sa tri kinosale. Da se u Mostaru planira u pet objekata investirati ukupno 30 miliona eura, PORR je potvrdio još prošle godine. U tih pet planiranih projekata spadaju dvije poslovne zgrade i jedna garaža.

Dobre mostarske veze PORR treba zahvaliti Safetu Oručeviću. Nekadašnji gradonačelnik Mostara je oficijelni PORR-ov predstavnik u Mostaru. Firma PID PORR u Mostaru je za 4,5 miliona eura podigla zgradu „Vila Neretva“. Novim projektima PORR izrasta u najvećeg igrača na tržištu stambene novogradnje u gradu sa 100.000 stanovnika - piše „Wirtschaftsblatt“.

Zainteresirani za Hećine projekte

- Osim Mostara, PORR je u BiH bio zainteresiran za još nekoliko projekata, među kojima je i famozni i odbijeni projekt izgradnje elektrana. Tada je PORR pokušao kroz APET grupu direktno s Vahidom Hećom, ministrom energije,rudarstva i industrije, dogovoriti ovaj posao. Zainteresirani su bili i za gradnju autoputeva u BiH, nekoliko zgrada u Sarajevu i udjele u domaćim građevinskim kompanijama „Unioninvest“ i „Hidrogradnja“ - piše „Wirtschaftsblatt“.

(zurnal.info)