UZ MALU POMOĆ STRANKE I PRIJATELJA:Babo bi mogao znati ko pobjeđuje na tenderima

Istražujemo

UZ MALU POMOĆ STRANKE I PRIJATELJA: Babo bi mogao znati ko pobjeđuje na tenderima

Nije teško pronaći razliku između Stranke demokratske akcije i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), ona je sadržana samo u nazivu. Međusobni rivalitet nestane sa prvim tenderom, što kao partneri intezivno praktikuju u Zeničko-dobojskom kantonu. Krčmljenje budžeta ne može zaustaviti ni korona virus

Babo bi mogao znati ko pobjeđuje na tenderima

Kantonalna direkcija za ceste ZDK objavila je početkom marta da posao sanacije klizišta na lokalitetu Ćatin Greb regionalnog puta Novi Šeher–Crni Vrh–Tešanj, dobija konzorcij tri firme. Vrijednost radova koje zajedničkim snagama trebaju obaviti Almy-transport Zenica, Tans-Putevi Doboj Jug i “Danial S” iz Tešnja je oko 320.000 sa PDV-om.

Mještani ovog područja sa kojima je Žurnal razgovaraju uvjeravaju da je ova lokacija nekoliko puta sanirana, posljednji put prošle godine, da je put dobar te da im nisu jasni razlozi novog ulaganja.


 

Kao kontakt osoba u obavještenju o nabavci ispred Direkcije za ceste naveden je Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK (?). Ministar kaže da zna da je potpisano, ali ne zna koje su firme tačno dobile posao.

“Ja koliko imam informaciju da taj put nije saniran, da je urađen samo dio klizišta, nije urađen komplet. To je mene dočekalo od prijašnjeg ministra i prijašnjeg direktora Direkcije za ceste. Meni je to bilo potcrtano da se treba uraditi nakon što je uništeno u poplavama”, objašnjava za Žurnal ministar Isak, kadar A-SDA.  

Vlasnik firme Tans-Putevi formalno je Emira Sinanović, a stvarni je Sabahudin Sinanović – Hudo, kandidat A-SDA za državni parlament na izborima 2018 godine. Sada treba da vjerujemo da ministar ne zna ni ko je pobjednik tendera, ni ko je aplicirao, ni ko je Sinanović. Ako je zaboravio, dotični mu je bio u neposrednoj blizini na predizbornim skupovima A-SDA.

 

Sabahudin Sinanović (prvi sa desne strane) i Arnel Isak ( treći sa desne strane)

 Sinanović je ove godine dobio još jedan 100 hiljada maraka vrijedan posao od Kantonalne direkcije za ceste Zenica. Poslovnu 2018.  u odnosu na prethodnu godinu završio je sa istom dobiti, ali sa dvostruko većim prihodom, oko milion maraka, a broj radnika je smanjio sa 6 na pet!?

 

izvor: www.akta.ba

 

Jedna firma iz konzorcija,“Danial S” uopće se ne bavi građevinskim poslovima, nego distribucijom oružja i specijalne opreme!? Vlasnik Haris Sejdić za Žurnal negira da tender za obnovu ove dionice ima veze sa obližnjom vikendicom i privatnim strelištem (?) koji pripadaju njegovom ocu, inače vlasniku firme "Koteks" Tešanj. Uporedo ne poriče da su njegovi motivi za ulazak u konzorcij druge prirode, tačnije pomoć Sinanoviću koji nije mogao dobiti bankovne garancije za učešće na tenderu!?  

“Nemam nikakav ni materijalni ni lični interes, nemam nikakve afere. Samo zbog toga što firma koja će izvoditi radove, što moj, mogu reći i prijatelj Sabahudin Sinanović nije imao kapaciteta za bankovne garancije. Zato postoji institut konzorcijuma, gdje se firme udružuju, kada jedna nešto ne može, a druga može. Ja tu nemam ništa. Ne znam jel Almy tu, možda je čak i Almy, upravo sada trebam u banku da garancije riješim, to je to”, doslovno je objašnjenje Sejdića ovog gotovo presedana u bosanskohercegovačkim tenderskim zavrzlamama.

Ministar Arnel Isak, koji ima 24 godine i ova mu je funkcija prvo radno isustvo, zasigurno ne zna ni da li je ovakav angažman “prijateljske pomoći” uopće zakonit. Uostalom, on za eventualne nepoznanice ima “džokera”, kako je svojevremeno reagovao nakon jednog novinarskog pitanja u Skupštini ZDK.

“Mislim da je nabolje da to pitate mog babu, on bi mogao znati,” rekao je ministar Isak.

Za neupućene, navedeni znalac je skupštinski zastupnik Ramo Isak, predsjednik KO A-SDA ZDK i ministrov otac.

 

Ramo Isak (desno) i Arnel Isak

Prisustvo treće firme u konzorciju “Almy-transport” koja od poslijeratnih dana slovi kao neosporna SDA preferencija, tumači se pokušajima održavanja “pakta o nenapadanju” između partnera u kantonalnoj vlasti. Iako se očekivala rekonstrukcija Vlade ZDK koja bi podrazumjevala izbacivanje A-SDA, to se nije dogodilo, niti ima naznaka. 

Prema informacijama Žurnala, tome se protivi predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević. On zajedno sa premijerom Mirzom Ganićem (SDA) te Ramom Isakom, provodi taktiku “specijalnog rata tenderskim putem”. Posebno se to ogleda na područjima Zenice i Visokog, gdje i potrebnim i nepotrebnim radovima na lokalnim putevima žele privući biračko tijelo i minimizirati ulogu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i načelnice Visokog Amre Babić. Njihov upliv na područje Tešnja ne gleda blagonaklono dugogodišnji “posjednik” ovog prostora  Šemsudin Mehmedović, koji je upravo sa vlasnicima Tans-Puteva i “Danial S” prešao put od odlične saradnje do sadašnje netrpeljivosti.

 

 

(zurnal.info)