Kriminalna parcelisanja:BANJA LUKA: Gligorić i Zec potvrđuju postojanje zemljišne mafije

Istražujemo

BANJA LUKA: Gligorić i Zec potvrđuju postojanje zemljišne mafije

Istupi Tihomira Gligorića, bivšeg direktora Republičke upravo za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) i Milanke Zec Višnjić, bivše šefice Odsjeka za Imovinsko-pravne poslove Grada Banjaluka potvrdili su postojanje “zemljišne mafije”

BANJA LUKA: Gligorić i Zec potvrđuju postojanje zemljišne mafije

U Republici Srpskoj proteklih mjesec dana nagovještavaju se razjašnjenja brojnih afera. Posebno se to odnosi na prisvajanje atraktivnih građevinskih parcela u Banjaluci, vrijednih milione maraka, a tajkuni bliski vlastima dobijali su ih u bescijenje, o čemu je „Žurnal“ pisao.

Sve donedavno nije bilo direktne potvrde tih nezakonitih radnji od osoba koje pripadaju vladajućem sistemu, pa je vlast nonšalantno demantovala sve navode o postojanju „zemljišne mafije“.

 SINHRONIZOVANE OPTUŽBE

Ali i to se promijenilo. Istupi Tihomira Gligorića, bivšeg direktora Republičke upravo za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) i Milanke Zec Višnjić, bivše šefice Odsjeka za Imovinsko-pravne poslove Grada Banjaluka potvrdili su postojanje “zemljišne mafije”, kao i duboku involviranost pojedinih visokih funkcionera značajnih entitetskih institucija u te nezakonite poslove.

Uz to, Gligorić i Zec teško su uzdrmali vladajući establišment direktnim optužbama za kriminalne radnje, koji nije do sada našao adekvatan odgovor na njihove tvrdnje.

Mnogi smatraju da su istupi Gligorića i Zec sinhronizovani, posebno zbog činjenice da je njihova oštrica usmjerena na malverzacije sa zemljištem Poljoprivredne škole u Banjaluci. Međutim, to, prema svim relevantnim izvorima, nije slučaj.

Bilo kako bilo, na meti njihovih optužbi našao se prvenstveno Budimir Stanković, kum Milorada Dodika, koji se obogatio na poslovima oko špekulacija zemljištem.

„Žurnal“ je već pisao o tome da je Stanković najveći dio kolača ugrabio na zamljištu Poljoprivredne škole u Banjaluci u saradnji sa Edijem Hanešom, direktorom ove škole, i uz puno podršku nekih ljudi iz Gradske uprave i Pravobranilaštva RS. U cijeloj ovoj dobro osmišljenoj prevari, zaškripalo je u RUGIP-u, ali je kamen spoticanja brzo otklonila Vlada RS - smjenom Tihomira Glogorića.

Stanković i Haneš osmislili su plan da atraktivno zemljište Poljoprivredne škole u centru Banjaluke, vrijedno desetine miliona maraka, zamijene za bezvrijedne parcele u okolini Banjaluke i Laktaša (formalno u vlasništvu Perice Repajića). To su i učinili.

Međutim, stvari su se zakomplikovale kada je Gradska uprava Banjaluke pokrenula tužbu preko Republičkog pravobranilaštva protiv Haneša zbog prometovanja gradskog zemljišta. Iza pokretanja tužbi stajala je Milanka Zec Višnjić, tadašnji gradski šef Odsjeka za Imovinsko-pravne poslove.

Zemljište je bilo u vlasništvu Grada Banjaluke, a Poljoprivredna škola imala je pravo korištenja tog zemljišta.
U međuvremenu, Stanković dio zamijenjenog zemljišta preprodaje firmama Bingo Tuzla i Oktan promet Bijeljina, od koji je trebalo naplatiti ukupno 8,3 miliona KM.

Gradska uprava nije odustala od tužbe, a Pravobranilaštvo je zatražilo od RUGIP-a zabilježbu spora u zemljišnoj knjizi pod brojem P-1281/12.

RUGIP po službenoj dužnosti prilikom knjiženja zemljišta u gruntovne knjige na novog vlasnika u zemljišno knjižnom izvadku u dijelu „C“- „Teretni list“ mora da unese da je novi vlasnik te parcele opterećen „zabilježbom o postojanju spora koji se vodi pred Okružnim privrednim sudom“, navodeći broj spora.

Kao i svaki drugi teret, i sudski sporovi kojima je osporeno vlasništvo nad zemljištem zbog tužbi Pravobranilaštva protiv Haneša i Repajića  morali su biti upisani su u ZK izvadke.

Zahtjev Pravobranilaštva za zabilježbu spora odbija Aleksandar Deurić, Stankovićev povjerenik u RUGIP-u.

Ako na kraju Grad Banjaluka dobije spor, ove dvije firme će tužiti RS, jer u ZK ulošku nije bilo zabilježbe o teretu, odnosno zemljište je bilo čisto. Grešku su, dakle, napravile institucije, zbog čega će štetu ovim firmama platiti Republika Srpska, a ne Budo Stanković.

PRIJETNJE ZBOG TUŽBE 

MUP RS pokrenuo je istragu o slučaju „Poljoprivredna škola“, ali Okružno tužilašvo Banjaluka opstruiše cijeli slučaj, držeći ovaj predmet u ladici. S obzirom da se u ovaj slučaj umiješala i SIPA, stvari bi se mogle pokrenuti s mrtve tačke.

Istup Gligorića, koji je uputio Otvoreno pismo Miloradu Dodiku, u kojem ga je optužio da je “zaštitnik kriminala” prisilio je MUP RS da promptno reaguje i oni su, početkom oktobra, izuzeli brojnu dokumentaciju iz banjalučke podružnice RUGIP-a.

Gligorić je kao ključnu osobu u nezakonitim radnjama oko preprodaje zemljišta Poljoprivredne škole označio Budimira Stankovića. On je protiv njega podnio i krivičnu prijavu, ali za izdavanje lažne mjenice “vrijedne” 1,5 miliona KM, kojom je Stanković “ovjerio” posao prodaje svoje zgrade u Prijedoru za potrebe RUGIP-a u tom gradu.

Uporedo sa Gligorićem, javnosti se obratila i Milanka Zec koja je ustvrdila da je smijenjena sa pozicije šefa Odsjeka za Imovinsko-pravne poslove Grada Banjaluka, jer je ukazivala na kriminalne radnje.

„Gavranović me smijenio zbog zemljišta Poljoprivredne škole, zapečatio kancelariju i oduzeo dokumentaciju“, rekla je medijima Milanka Zec.

Ona je otišla i korak dalje i u pismu dostavljenom Specijalnom tužilaštvu RS iznijela niz ozbiljnih optužbe na račun gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića, u slučaju zamjene zemljišta Poljoprivredne škole vrijedno desetine miliona maraka.

Gligorić je iznio procjenu da šteta nanesena otimanjem zemljišta Poljoprivredne škole iznosi ravno 400 miliona maraka.

Zec Višnjić tvrdi da je pokušala da od gradonačelnika Gavranovića dobije podršku za zaštitu gradske imovine, a da je, umjesto toga, smijenjena. Ona je još ustvrdila da je prijećeno njoj i njenoj prodici, nakon što je inicirala tužbe zbog malverzacija sa pomenutim zemljištem. Međutim, Tužilaštvo nije učinilo ništa po pitanju tih prijetnji, iako imaju dokaze da iza njih stoji upravo Budimir Stanković.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović odbacio je tvrdnje Milanke Zec, ali je nesporna činjenica da je ona smijenjena po njegovom ličnom naređenju nakon što je insistirala na zaštiti zakonitosti u vezi sa prometovanjem zemljišta Poljoprivredne škole.

Interesantno je da su i Gligorić i Zec-Višnjić još prije dvije godine ukazali nadležnim institucijama na malverzacije, ali niko prstom nije mrdnuo. Glavni krvici za opstrukciju su, sem nadležnih Tužilaštava, i čelnici mUP-a RS, prije svih Gojko Vasić, direktor policije. 

Pritisci na Zec Višnjić nastavljeni su i nakon njenog istupa u javnosti, a trenutno se protiv nje u gradskoj upravo vodi disciplinski postupak. Tihomir Gligorić  prije par dana dobio je otkaz u RUGIP-u.

(zurnal.info)