Rebalansiranje po oštrici budžeta:Banja Luka u rezervi čuva samo 11.000 maraka

Istražujemo

Banja Luka u rezervi čuva samo 11.000 maraka

Banja Luka u rezervi čuva samo 11.000 maraka

Skupština Banje Luke nedavno je usvojila rebalans budžeta, kojim je gradski budžet sa prvobitno usvojenih 139.670.000 maraka povećan na 195.604.000 KM. Sredstva u budžetu povećana su za 40 procenata, ali isključivo zahvaljući novim kreditnim zaduženjima.

Rebalans budžeta otkriva da je u budžetskoj rezervi grada ostalo svega 11.000 maraka. U prvobitno usvojenom budžetu, pisalo je da grad raspolaže budžetskom rezervom od 376.000 KM, ali su ta sredstva realokacijama po odluci Skupštine grada prebačena na druge stavke.

Opozicija u gradskoj skupštini je i prije i nakon usvajanja rebalansa upozoravala da će nova zaduženja za nekoliko godina budžet grada povući na finansijsko dno. Uzaludno, gradska vlast tvrdi kako je Odjeljenje za finansije sve dobro izračunalo, da takva opasnost ne postoji, ali da su nova kreditna zaduženja bila neophodna.

„Razlozi zbog kojih je Odjeljenje za finansije pristupilo izradi Prijedloga rebalansa budžeta za 2012. godinu, te ga predložilo Skupštini grada su sljedeći: pokrivanje deficita po konačnom obračunu budžeta za 2011. godinu, uvodjenje novih kreditnih zaduženja...“, piše u obrazloženju Odjeljenja finansija.

Istovremeno, administrativna služba grada samo ove godine gotovo šest miliona maraka odvaja na rashode finansiranja i druge finansijske troškove u koje ulaze kamate na primljene zajmove u zemlji (3.150.000 KM), kamate na primljene zajmove u inostranstvu (34.540 KM), kamate na odobrene, a nerealizovane kredite (41.560 KM). Troškovi servisiranja primljenih zajmova u ovoj godini, rebalansom i novim zaduženjima, povećani su za 770.000 maraka i iznose malo manje od dva miliona.

Rebalansom budžeta gradske vlasti pokušale su da naprave minimalne uštede na određenim stavkama, ali su one uglavnom kozmetičke.

Smanjen je čak i budžet gradonačelnika, ali su troškovi predvidjeni za putovanja i smještaj prvog čovjeka grada ostali isti i iznose 45.000 KM. Za medjunarodnu i medjuopštinsku saradnju Grad službi gradonačelnika plaća stotinu i deset hiljada maraka.

Da i ostali iz gradske administracije vole da putuju, pokazuje ukupna stavka u budžetu predvidjena za putovanja i smještaj, cijelih 735.000 maraka.

(zurnal.info)