Kino Žurnal:BANKSY U GAZI: Dobrodošli u mjesto koje stanovnici toliko vole da ga nikada ne napuštaju!

Kino Žurnal

BANKSY U GAZI: Dobrodošli u mjesto koje stanovnici toliko vole da ga nikada ne napuštaju!

Svoje putovanje i razgovore sa Palestincima Banksy je snimao kamerom i napravio kratki film o životu u razrušenoj Gazi

BANKSY U GAZI: Dobrodošli u mjesto koje stanovnici toliko vole da ga nikada ne napuštaju!
FOTO: banksy.co.uk

Umjetnik Banksy vratio se u Gazu, napravio nove grafite i snimio kratki film o teškom životu palestinske djece pod okupacijom Izraela.

Na svojoj internet stranici Banksy je objavio nekoliko fotografija grafita koje je napravio u Gazi. Naslovnica njegove uobičajene internet stranice zamijenjena je nizom novih fotografija i videom.

Banksy je u Gazu došao podzemnim tunelom, na čija vrata je nacrtao grafit – grčku boginju Niobe, majku koja je zbog ponosa izgubila svoju djecu u primjeru koji u grčkoj mitologiji pokazuje kako bogovi neće oklijevati da se osvete zbog ljudske arogancije, prenosi portal artFido.

Putovanje i razgovore sa Palestincima Banksy je snimao kamerom i napravio kratki film o životu u razrušenoj Gazi. Najmanje 2.200 Palestinaca je ubijeno prošlog ljeta kada je Izrael bombardovao Gazu, podaci su Ujedinjenih nacija. Tokom ovog sukoba, u kojem Izrael optužuje Hamas da ispaljuje granate na Izrael sa civilnih područja Gaze, ubijeno je najmanje pet izraelskih civila i 67 vojnika.

Ispod fotografije djece koja se igraju ispred jednog od njegovih novih grafita, Banksy je napisao kako se Gaza često opisuje kao “najveći svjetski zatvor na otvorenom”, jer nikome nije dozvoljeno da uđe ili ode.

“Ali to se čini nefer prema zatvorima – njima se struja i voda ne isključuju nasumice gotovo svakog dana”, piše Banksy.

Ispod fotografije mačke na zidu kuće koje više nema Banksy je opisao svoj razgovor sa jednim Palestincem koji ga je pitao šta taj grafit predstavlja.

“Objasnio sam mu da sam želio naglasiti razaranje Gaze postavljajući fotografije na svoju stranicu – ali na internetu ljudi gledaju samo slike mačića”, opisao je Banksy.

U videu Banksy poziva stanovnikee Zemlje da ove godine otkriju novu destinaciju – Dobrodošli u Gazu, skrivenu od ruta turista do koje se dolazi podzemnim tunelima. U ovom ironičnom videu Banksy Gazu opisuje kao mjesto “koje domaći stanovnici toliko vole da ga nikada ne napuštaju, jer im to nije dozvoljeno”.

“Smještena u ekskluzivnoj lokaciji, okružena sa tri strane velikim zidovima i ratnim brodovima sa četvrte, čuvana od prijateljskih komšija, Gaza je mjesto gdje je prošle godine uništeno 18.000 domova."

"Mogućnosti za razvoj su velike", ironično zaključuje Banksy i navodi podatak kako od prošle godine nije dozvoljen uvoz cementa u Gazu.

U posljednjem kadru filma Banksy piše:

"Ako operemo ruke od konflikta između moćnih i nemoćnih mi se svrstavamo na stranu moćnih – ne ostajemo neutralni."



(zurnal.info)