:BEOGRAD: Nove optužnice za ratne zločine
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

BEOGRAD: Nove optužnice za ratne zločine

BEOGRAD: Nove optužnice za ratne zločine

Državni odvjetnik za ratne zločine Vladimir Vukčević najavljuje otvaranje dva velika predmeta u kojim je ubijeno 250 ljudi


Srbijanski državni odvjetnik za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio je, u razgovoru za beogradski dnevnik "Danas" od srijede, nakon višemjesečne istrage otvaranje dvaju velikih predmeta vezanih uz ratne zločine u kojima je ubijeno više od 250 ljudi.

Objasnivši da o točnim lokacijama trenutačno ne može govoriti jer je u tijeku pretkazneni postupak, Vukčević je rekao kako je u prvom predmetu riječ o ratnom zločinu počinjenom na četiri mjesta na kojima je, po spoznajama državnog odvjetništva, skupina od desetak ljudi pobila oko 200 osoba.

U drugom se predmetu, po njegovim riječima, sumnja na više od 20 počinitelja koji su ubili oko 50 osoba.

"Predmete smo koncipirali tako da prvi put ne stavljamo naglasak samo na zločine, nego i na oduzimanje imovine stečene tim kaznenim djelima. Riječ je o velikoj pljački jer je od civilnih žrtava oduziman novac, zlato i druge dragocjenosti", naglasio je Vukčević.

Navodeći kako su osumnjičenici danas iznimno bogati ljudi, koji žive veoma lagodno u Srbiji, državni odvjetnik za ratne zločine je rekao da su oni u Srbiji kupili mnogobrojne nekretnine, da imaju posjede, lokale, kuće, luksuzne vile i automobile.

"Naš zahtjev za provođenje istrage načinjen je tako da možemo ući u postupak oduzimanja imovine stečene kaznenim djelima ratnih zločina, najprije privremeno, a zatim i u postupak trajnog oduzimanja te imovine. Ovo je novo iskustvo za nas", istaknuo je Vukčević.

(Fena)