:Beograd: Otkazana “Povorka ponosa”
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Beograd: Otkazana “Povorka ponosa”

Beograd: Otkazana “Povorka ponosa”

Organizatori "Povorke ponosa", posvećene promoviranju prava tzv. "LGBT" - lezbijske, gay, bi- i transseksualne populacije, koja se trebala održati u nedjelju u središtu Beograda, objavili su u subotu da je skup otkazan.

Oni su objasnili kako su dobili rješenje MUP-a Srbije u kojem se ističe da ne postoje uvjeti da se povorka održi bez incidenata na platou ispred Filozofskog fakulteta te im je policija predložila da paradu održe na Ušću, ali oni to nisu prihvatili već su odlučili otkazati skup.

Premda su "Povorku ponosa" poduprle brojne javne ličnosti i nevladine udruge, policijski i politički dužnosnici u izjavama medijima proteklih su dana isticali da se skup ocjenjuje kao skup visokog rizika zbog najava desničarskih i nacionalističkih skupina da će spriječiti događaj.

Kao odgovor na "Povorku ponosa" desničarske organizacije prošle subote su u centru Beograda organizirale "Obiteljsku šetnju" u kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina građana. Glavni cilj akcije bila je, kako su deklarirali organizatori, "borba protiv narušavanja tradicionalnog sustava vrijednosti, a za duhovnu i moralnu obnovu srpskog naroda, ali i promocija obitelji kao institucije".

Planiranoj "Povorci ponosa" potporu su dali i najavili svoje sudjelovanje predstavnici veleposlanstava zemalja EU i SAD-a te lider Liberalno demokratske partije
Čedomir Jovanović. Pridružili su se i Neovisna udruga novinara Srbije i Neovisno društvo novinara Vojvodine, koji su pozvali medije da sa skupa izvještavaju profesionalno i bez podizanja tenzija u javnosti, a povorku su poduprle i brojne javne osobe, umjetnici i novinari.

(Fena)