:BEOGRAD: Potjernica za Žarkom Lauševićem
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

BEOGRAD: Potjernica za Žarkom Lauševićem

BEOGRAD: Potjernica za Žarkom Lauševićem

Treći općinski sud u Beogradu odlučio je da međunarodna potjernica koja je raspisana za glumcem Žarkom Lauševićem ostane na snazi jer nema uvjeta za njeno povlačenje, potvrđeno je u ponedjeljak Tanjugu u tome sudu.

"Nakon razmatranja prijedloga za povlačenje potjernice koji je podnio Lauševićev advokat i uvida u pravosnažnu presudu crnogorskog suda, Treći općinski sud je utvrdio da nema uvjeta za njeno povlačenje", izjavio je glasnogovornik suda Dragan Milošević.

Za Lauševićem je 2002. godine raspisana međunarodna potjernica radi izvršenja zatvorske kazne od 13 godina, po naredbi Trećega općinskog suda u Beogradu, koji je u to vrijeme bio nadležan za izvršenje presuda članica državne zajednice SCG.

Laušević je 2001. godine, poslije više ponovljenih suđenja, pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog krivičnog djela prekoračenja nužne odbrane, jer je hicima iz pištolja u noći između 30. i 31. jula 1993. u podgoričkom kafiću "Epl" usmrtio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

Laušević je bio u zatvoru u Spužu, iz kojeg je pušten nakon četiri godine i sedam meseci 1998. kada mu je u Podgorici izrečena presuda kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog prekoračenja nužne odbrane.

Poslije izlaska iz pritvora Laušević je 1999. otišao u SAD. Ta presuda je, međutim, ukinuta i u ponovljenom procesu osuđen je na četiri godine zatvora, da bi u žalbenom postupku Vrhovni sud Crne Gore povećao kaznu na 13 godina.

Lauševiću je, prema toj presudi, ostalo da odsluži još osam godina i pet mjeseci zatvora.

O zahtjevu za vanredno ublažavanje kazne Lauševiću, koji je njegov advokat podnio Vrhovnom sudu Srbije, raspravljat će se idućeg mjeseca – po okončanju godišnjih odmora.

Vrhovni sud Srbije mora prvo zauzeti stav da li je nadležan za odlučivanje o zahtjevu za vanredno ublažavanje kazne Lauševiću nakon što je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori, u vrijeme dok su Srbija i Crna Gora bile jedna država.

Laušević se nalazi u pritvoru u New Yorku, nakon što je 2. jula uhapšen zbog neposjedovanja boravišne vize i čeka odluku američkog suda o deportaciji, koja je zakazana za 14. septembar.

Od odluke američkog suda zavise i daljnji potezi srbijanskog ministarstva pravde koji se tiču eventualnog podnošenja zahtjeva za izručenje.

(Fena) fi