Poticaji premijera Konakovića:Bespovratna sredstva dobili su SDA kadrovik Okerić, mesar Mujanović i premijerov saradnik
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Poticaji premijera Konakovića: Bespovratna sredstva dobili su SDA kadrovik Okerić, mesar Mujanović i premijerov saradnik

Mesar Muris Mujanović dobio je 40 hiljada maraka poticaja, agencija čiji je direktor Ševkija Okerić dobila je 83 hiljade maraka a kompaniji čiji je direktor njegov savjetnik, premijer Konaković dodijelio je 50 hiljada maraka

Bespovratna sredstva dobili su SDA kadrovik Okerić, mesar Mujanović i premijerov saradnik

Premijer Kantona Sarajevo na svom facebook profilu reagirao je na naš tekst o dodjeli poticaja njegovom stranačkom kolegi Nedžadu Brankoviću. U toj reakciji kaže da se ne slaže sa odlukom koju je potpisao i objašnjava da je bio na hadždžu kada je kantonalna Vlada - kojom on upravlja-  dodijelila 40 hiljada maraka Brankoviću. Što, po njemu, nije u redu. 

DOKUMENTI POKAZUJU DRUGAČIJE

Dokumenti pokazuju da je hadž samo izgovor premijeru Konakoviću. Po povratku iz Meke, 7. 9. 2017. godine  on je potpisao odluku broj 02-05-26510-3/17 od 30. 8. 2017. godine kojom je Brankovićevoj firmi Saraj inženjering dodijeljeno  40 hiljada KM bespovratnih sredstava. I u toj Odluci je navedeno da je  „Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj razvoju male privrede" za 2017. godinu, broj: 07-04-19-18513-1/17 Vlada Kantona Sarajevo donijela 02.06.2017. godine.  Dakle, skoro tri mjeseca prije dana Arefata. 

I upravo po tim kriterijima novac su dobile i druge sporne firme. Recimo, firma Mujanovići u vlasništvu je Murisa Mujanovića, porodičnog prijatelja porodice Izetbegović. Javnosti je poznat kao dobavljač bolesnih junica za povratnike u Srebrenici i kao „ekskluzivni“ bh izvoznik mesa u Tursku. On je od Vlade Kantona Sarajevo, kojom predsjedava  Elmedin Konaković, dobio ukupno 40 hiljada maraka. Novac mu je dodijeljen na osnovu dva projekta ustanovljena na sjednici Vlade KS na kojoj je bio i premijer Konaković. 

 Pa tako budžetskim novcem Izetbegovićevom kućnom prijatelju Vlada Kantona Sarajevo „subvencionira kamate po preuzetim kreditima“ u iznosu od 35.500 KM. Kao  „poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete“ Murisu Mujanoviću Vlada je dala dodatnih 4400 KM - što ukupno iznosi skoro 40 hiljada maraka. Da li se i sa ovom odlukom slaže potpisnik Konaković? 

Mesara Mujanovića  pomogao je sa 40 hiljada bespovratnih maraka a istom Odlukom za kompletan projekat „Poticaj razvoja ženskog preduzetnistva“ izdvojio je 30 hiljada maraka. Ali to nije sve.

POTICAJ ZA POVREMENOG SARADNIKA

„Treći član Nadzornog odbora Vodovoda je iz realnog sektora. Zove se Damir Saračevič i moj je povremeni saradnik“, kazao je u četvrtak na konferenciji za medije premijer Elmedin Konaković.

Samo petnaest dana prije ove izjave, Konaković je potpisao Odluku kojom je firmi Mistral donirao 50 hiljada budžetskog novca. Direktor marketinga u Mistralu je Damir Faruk Saračević, povremeni Konakovićev saradnik! Vjerovatno i za ovu odluku premijer nije znao.  

Na spisku dobitnika poticaja je i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Na prvi pogled – nema ništa sporno. Ali, ako pogledate izvještaje federalnih revizora, vidjećete da Agencija SERDA prethodnih godina nije pravdala, a ni opravdala stotine hiljada maraka dodijeljenih grantova. No, Konaković je i tu Agenciju pomogao sa 83 hiljade maraka. Bitna informacija – direktor Agencije SERDA je Ševkija Okerić, član Glavnog odbora SDA i član Kadrovske komisije SDA.

Kompanija Mondo IT d.o.o. Sarajevo, prema službenim podacima, osnovana je 5. maja 2017. godine. Nepuni mjesec kasnije Elmedin Konaković donosi odluku o poticajima. I nakon okončane procedure firma koja je osnovana u maju, u avgustu dobija 50 hiljada maraka bespovratnih sredstava. 

Premijer je, naravno, bio na hadždžu, pa ni o tome ništa ne zna...

(zurnal.info)