ŠOJIĆU PROPAO POSAO U ISTOČNOM SARAJEVU:Bevanda nije odobrio dva miliona za kupovinu poslovnog prostora

Istražujemo

ŠOJIĆU PROPAO POSAO U ISTOČNOM SARAJEVU: Bevanda nije odobrio dva miliona za kupovinu poslovnog prostora

Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH i bliskom čovjeku lidera SDS-a Mirka Šarovića, nije pošla za rukom ideja da za dva miliona KM u Istočnom Sarajevu pazari preostali dio zgrade firme „Građenje“, za potrebe institucija BiH. Kupovini se nadao i SNSD-ov ministar Staša Košarac, ali je HDZ-ov ministar finansija Vjekoslav Bevanda nije odobrio.

Bevanda nije odobrio dva miliona za kupovinu poslovnog prostora
Istočno Sarajevo, kancelarije institucija BiH

„Ne postoji ekonomska opravdanost kupovine dijela objekta površine 600 m2 u vrijednosti dva miliona KM u Istočnom Sarajevu za potrebe institucija Bosne i Hercegovine“, presjekao je ministar finansija i trezora BiH, HDZ-ov Vjekoslav Bevanda.

Tako Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH i bliskom čovjeku lidera SDS-a Mirka Šarovića, nije pošla za rukom ideja da za enormni iznos u Istočnom Sarajevu pazari preostali dio zgrade firme „Građenje“, za potrebe institucija BiH. Da li je politička ljubav pukla potpuno ili su u pitanju tek trzavice, nije jasno, ali činjenica je da njemu i Staši Košarcu, SNSD-ovom ministru za spoljnu trgovinu u ekonomske odnose BiH, koji se takođe nadao kupovini, HDZ nije ispunio skupu želju, otkriva Žurnal.

„Od tri institucije BiH sa sjedištem u Istočnom Sarajevu koje su, kako se navodi, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iskazale potrebu za dodatnim poslovnim prostorijama, Institut za strandardizaciju i Agencija za nadzor nad tržištem riješile su smještaj na osnovu odluke Vijeća ministara BiH o kupovini objekta za smještaj institucija u Istočnom Sarajevu i odluke o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj u Istočnom Sarajevu, te se u njihovim budžetima više ne planiraju izdaci za zakup po tom osnovu“, podvukao je Bevanda.

Nastavio je u isotom tonu:

„Vijeće za državnu pomoć smješteno je u zakupljenim prostorijama od 137 m2, za koje plaća ugovorenu zakupninu od oko 30.000 KM na godišnjem nivou. Imajući u vidu navedeno, odnosno potrebu Instituta za strandardizaciju BiH za povremenim iznajmljivanjem sale za sastanke kao i relativno mali broj od devet zaposlenih u Vijeću za državnu pomoć, koje trenutno koristi 137 m2 zakupljenog prostora, dok za Agenciju za nadzor nad tržištem iz zahtjeva nismo upoznati koje prostorije su deficitarne, mišljenja smo da ne postoji ekonomska opravdanost kupovine dijela objekta površine 600 m2 u vrijednosti dva miliona KM“.

Ministarstvo finansija i trezora, naglasio je, ne može podržati prijedlog Šojićeve odluke.

A, Šojić je napravio baš sve što je bilo u njegovoj moći. Da bi ovo budžetsko pustošenje bilo sigurno, sam je sebe postavio na čelo komisije koja je imala zadatak da ove godine, mimo Zakona o javnim nabavkama BiH (ZJN BiH), dokupi 562 metra kvadratna. Sve to verifikovao mu je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i kadar SNSD-a.

Posebna odluka o formiranju komisije donesena je, pisao je nedavno Žurnal, nakon što ideja o novom kriminalu nije prošla u sektoru za javne nabavke Službe za zajedničke poslove BiH, čiji su službenici odbili da budu dio priče. Prema našim saznanjima, u sve se uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, koja je već počela da prikuplja dokumentaciju o ovom slučaju.

Ukoliko nastavi sa aktivnostima, pod njenom lupom mogli bi da se nađu i članovi komisije Dragan Brković, Sanja Jokić, Nemanja Pandurević i Senad Mujić.

Šojić je napisao nešto kao obrazloženje:

„Služba za zajedničke poslove institucija BiH realizovala je projekat kupovine objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, a u skladu sa odlukom o odobravanju kupovine koja će biti uvrštena u program višegodinšnjih kapitalnih ulaganja za perioc 2017-2019. Odlukom je odobrena kupovina objekta površine 1.300 do 1.500 metara kvadratnih nabavne vrijednosti tri miliona KM. Provodeći postupak nabavke Služba je obezbijedila odgovarajući funkcionalan objekat od cca 1.500 kvadrata neto površine. Međutim, ukupno odobrena sredstva od tri miliona KM nisu bila dovoljna za kupovinu kompletnog objekta te je kupljen samo kancelarijski prostor.“

Planirao je da iz budžeta institucija BiH u ovoj godini "isisa" 1,5 miliona KM, a već naredne, 2023. – još pola miliona.

Inače, te 2018. godine kupljen je, zapravo, dio objekta na Trgu ilidžanske brigade, odnosno 1.063 kvadrata, a odobrena tri miliona KM završila su na računu paljanskog „Građenja“ u vlasništvu Zorana Popića, prema pisanju medija, izuzetno bliskog SNSD-u. U tom dijelu objekta trenutno su smješteni Agencija za nadzor nad tržištem, Institut za standardizaciju i Služba za odnose sa strancima.

Kako u objektu postoji još 562 kvadrata, predloženo je da ih građani BiH njima dokupe za dva miliona KM. Šojić je podsjetio da je kvadrat prostora u istom objektu 2018. godine koštao oko 2.830 KM, ali se ni tada nije bavio „naduvanom cijenom“.

Sada kancelarijski prostor u zgradi čiji je vlasnik „Građenje“ zauzima svega 230 kvadrata, a pomoćne prostorije, odnosno višenamjenske sale, restoran, prostor za arhiv, ostave i holovi sa vjetrobranima - 332 kvadrata. Praktično, cijena po kvadratu koju je Šojić bio spreman da plati javnim novcem je – 3.558 KM, iako tržišna cijena za kvadrat poslovnog prostora u Istočnom Sarajevu nije veća od 2.500 KM.

To bi u konačnici biti ukupno pet miliona KM iz džepa građana!

Novi milionski budžetski odliv osmislio je kao „pregovaranje sa vlasnikom zgrade“, jer je Šojiću cjelina potpuno logična!

Međutim, u dokumentu koji je, takođe, u posjedu Žurnala unaprijed je definisao kvadraturu, cijenu i dobavljača. Logično javnosti, ali njemu svakako ne – čemu onda formiranje komisije i o čemu bi pregovarao sa Popićem, kao i zašto je planirao da isključi javnost i šta je po njemu transparentnost?

Za ovakvu vrstu nabavke, a po Zakonu o javnim nabavkama BiH, ističu stručnjaci za ovu oblast, institucija mora da izradi jasan pravilinik kupovine nekretnine za ogroman iznos iz budžeta. Takođe, postupak zapravo mora da bude javni poziv, oglas u tri štampana medija, što je Šojiću bilo potpuno strano. Postupak je (zasad) zaustavljen. 

(zurnal.info)