Tuzlanski kanton:BEZOBRAZLUK POSTAJE PRAVILO: Još jedna škola u Gračanici dobila dva direktora!

Istražujemo

BEZOBRAZLUK POSTAJE PRAVILO: Još jedna škola u Gračanici dobila dva direktora!

Ministarstvo obrazovanja TK formiralo je komisiju koja treba utvrditi šta se zapravo događa u školama i o tome izvijestiti Ministarstvo i Vladu

BEZOBRAZLUK POSTAJE PRAVILO: Još jedna škola u Gračanici dobila dva direktora!

Među brojnim školskim odborima koje je usred mandata smijenila Vlada Tuzlanskog kantona je i školski odbor Druge osnovne škole u Gračanici. Na taj način, tvrde sagovornici Žurnala, stara vlast željela je kontrolisati upošljavanje kadrova i direktorske funkcije u školama.

Žurnal je ranije pisao o slučaju OŠ Hasan Kikić u Gračanici, u kojoj je usred mandata smijenjen školski odbor i izabran novi. Kako je stari školski odbor uložio žalbu smatrajući odluku nelegalnom, ponovo je za direktora škole izabrao starog direktora Nijaza Omerovića. No, novoimenovani odbor, smatrajući kako žalba ne odlaže izvršenje, također imenuje svog direktora – Miralema Merjemića. Tako se i moglo dogoditi da škola još uvijek ima dva direktora.

Sličan scenarij odvija se i u Drugoj osnovnoj školi, gdje je prije dva dana trebao zasjedati novi odbor, ali se to nije dogodilo zbog veta koji na sjednicu stavio još uvijek direktor u ovoj školi Ifad Kruškić.

Ministarstvo obrazovanja TK formiralo je komisiju koja treba utvrditi šta se zapravo događa u školama i o tome izvijestiti Ministarstvo i Vladu. U Drugoj osnovnoj školi komisija je bila početkom sedmice. Ifad Kruškić kaže da će poštovati odluku Vlade, kakva god ona bila:

- Moja škola kao institucija pada, i ako bude došlo do toga da niko neće riješiti ovu situaciju, ja ću to učiniti, i to tako što ću odstupiti sa ove pozicije ukoliko plate uposlenika budu ugrožene. Ako budem blokirao rad škole zbog svoje fotelje, odmah ću dići ruke od direktorskog mjesta. Nije ovo možda fer od mene, možda je i kukavički, ali ja moram čuvati ovu instituciju i njen rad.

Kruškić kaže kako smjene školskih odbora nisu stvar privatnih antagonizama već političkih odluka:

- U ovu školu dovode čovjeka koji nikada nije bio u njoj, ne poznaje njeno funkcionisanje, ali tako je odlučila vlast.

Na to odavno upozoravaju i u gračaničkom plenumu, navodeći kako je SDA, sa svojim ministrom obrazovanja Mirsadom Kunićem smijenila 34 školska odbora u Tuzlanskom kantonu, i to upola njihovog mandata:

- Nema obrazloženja zašto se u pola mandata prekida rad školskih odbora, radi se o direktnoj diskriminaciji i kršenju ljudskih prava – kaže Larisa Šuša iz Plenuma Gračanica.

Ovakav model kakav se primjenjuje u školama radi preuzimanja političke moći primjenjuje se i u nekim drugim javnim institucijama.

DF je, smatraju gračanički aktivisti, u vlast, barem u Tuzlanskom kantonu, ušao nespreman.  

DF-ova ministrica obrazovanja Mirsada Begović do sada se nije očitovala o ovom problemu.

Kako je Žurnal i ranije pisao, a prema tvrdnjama naših sagovonika, paralelna direktorska pozicija nedavno je dobila i institucionalnu potvrdu – u sudski registar Općinskog suda u Tuzli kao direktor OŠ Hasan Kikić 11. februara ove godine upisan je Nijaz Omerović, a samo nekoliko dana kasnije, 19. februara, bez rješenja i pečata, kao direktor iste škole upisan je Miralem Merjemić.

Iako smo upit Općinskom sudu uputili još prije sedam dana, odgovor na pitanje koja je bila zakonska osnova za ovaj upis još uvijek nije stigao.
(zurnal.info)