Zbog dugovanja Sarajevogasa i Toplana:BH-Gas od juna poskupljuje usluge!

Istražujemo

BH-Gas od juna poskupljuje usluge!

BH-Gas od juna poskupljuje usluge!

BH-Gas jedva da redovno plaća račune ruskom isporučiocu gasa, Gazpromu, jer njima iz Sarajevogasa ne plaćaju usluge. Duguju im do sada 43,7 miliona KM, a taj dug raste iz dana u dan, kaže generalni direktor BH-Gasa Adnan Kreso. Sarajevogasu, opet, duguju Toplane. Toplanama, kako je Žurnal svojevremeno pisao, potrošači duguju milione maraka...Rješenje ovog "vrzinog kola", kako ga je nazvao Kreso, odlučili su prepustiti Vladi Federacije, pa je posljednjeg radnog dana u aprilu, Vlada ozbiljno razmotrila najnovije upozorenje BH Gasa da će zbog svega prestati s isporukom gasa!

Saznajemo, međutim, da je ipak riječ o posljednjoj mjeri za kojom će posegnuti u BH-Gasu jer bi Vlada Kantona Sarajevo uskoro mogla "pokriti" dio dugova Sarajevogasa i Toplana. Najvjerovatnije kreditnim zaduženjima!

adnankresoAli, kako god da Vlada FBiH, odnosnoVlada KS reagirale, cijene gasa će definitivno biti korigirane već krajem maja, potvrdio je za Žurnal, Adnan Kreso, generalni direktor BH Gasa.

- Cijene će biti blago povećane već krajem maja. Bit će to blago povećanje jer mi kvartalno analiziramo strukturu cijene i zaista do korekcije mora doći. Sigurno da će biti povećane i cijene usluga Toplana jer je jedno s drugim u uskoj vezi. Međutim, neće biti velike korekcije cijene, jer se nadamo da će i Vlada Federacije BiH naći rješenje, odnosno da će Vlada Kantona Sarajevo naći rješenje za Sarajevogas i Toplane zbog čijih dugova BH- Gasu je zapravo i došlo do svih ovih problema.

Sarajevogas, kao najveći korisnik usluga BH - Gasa, godinama ovoj kompaniji duguje novac ali se uvijek radilo o 30-tak miliona maraka, kaže Kreso. Zbog velikih snježnih padavina u februaru, samo je u Sarajevu potrošnja gasa povećana skoro stoprocentno, ali je naplata računa ostala ista. Ruski isporučilac nema i ne mora imati razumijevanja za "naše probleme", pa BH- Gas svaku isporuku gasa mora da plati na vrijeme. Međutim, od juna zasigurno računi neće biti plaćani isključivo iz njihove kase.

(zurnal.info)