:BH novinari osuđuju Avaz
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

BH novinari osuđuju Avaz

BH novinari osuđuju Avaz

Udruženje/udruga BH novinari najoštrije osuđuje napade na novinare i urednike magazina Dani, Slobodne Bosne i Oslobođenja i pokušaje diskreditacije njihovih ličnih života i profesionalnog rada.

Način na koji su Dnevni avaz i Express pisali o Dženani Karup-Druško, Senadu Pećaninu, Vildani Selimbegović i Senadu Avdiću u suprotnosti je sa svim etičkim i profesionalnim novinarskim standardima te predstavlja najprimitivniji pokušaj obračuna sa neistomišljenicima. 

Korištenjem nepristojnih i uvredljivih termina, kvalifikacija neprimjerenih čak i jeziku ulice, novinari Dnevnog avaza i Expressa su pogazili sva profesionalna pravila, kao i općeprihvaćene standarde pristojnosti i uljudnosti u javnoj komunikaciji. 

Pokazali su  kako njihova uređivačka politika ne počiva na izvještavanju o činjenicama, već na personalnim uvredama, insinuacijama, opasnim etiketiranjima i hajkama protiv novinara i urednika koji ne misle kao Avazov lobi. 

Ovakav odnos prema kolegama novinarima iz drugih medija i „izrazi“ koje su koristili novinari Avazovih izdanja uvreda su i za njihove čitatelje i za bh. javnost općenito, koji ne zaslužuju da se u medijima, koji se vole pohvaliti najvećim tiražom, koriste termini koji su ispod svakog ljudskog dostojanstva. 

Dovodeći u vezu urednike Dana s kriminalnim krugovima u Sarajevu, te urednike Slobodne Bosne i Oslobođenja sa islamofobistima, Dnevni avaz i Express su svojim tekstovima doveli u opasnost naše koleginice i kolege, kao i njihove porodice, te ih izložili mogućim napadima različitih ekstremističkih grupa koje postoje u BiH. Neutemeljeno etiketiranje urednika Slobodne Bosne i Oslobođenja kao „mrzitelja islama“ predstavlja zloupotrebu vlastitog medijskog prostora za širenje mržnje prema našim kolegama i direktan su poziv na njihov linč. Smatramo također veoma opasnim za cijelu medijsku zajednicu u Bosni i Hercegovini pokretanje „medijskog rata“ u Sarajevu i otvaranje hajke od strane jednih medija protiv drugih. 

Time se, na najdirektniji način, ruši kredibilitet novinarske profesije u ovoj zemlji te ostavlja prostor za sve druge pojedince i grupe, koji odavno atakuju na slobodu izražavanja i prava novinara, da iskoriste ove okolnosti za dodatne pritiske na pojedine medije i njihovu uređivačku politiku. 

Udruženje/udruga BH novinari očekuje od relevantnih medijskih institucija u BiH da iskoriste svoje ovlasti i sankcioniraju neprofesionalno pisanje u Dnevnom avazu i Expressu, navodi se u reakciji  Udruženja/udruge BH novinari. 

(Fena)