Analiza dnevnika:BHT1/HAYAT TV: Kako prikazati porodičnu tragediju?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Copy / paste

BHT1/HAYAT TV: Kako prikazati porodičnu tragediju?

I jedni i drugi prikazali su maloljetnog brata djeteta koje je upravo umrlo, tužnog i izgubljenog. Srećom, nisu pokušali razgovarati s njim, ili barem to nije emitovano, ali čak ga i prikazivati u tako teškim momentima, nije etički

BHT1/HAYAT TV: Kako prikazati porodičnu tragediju?

TV HAYAT: Informativno, analitično, profesionalno

16. – 22. decembar 2014.

KONSTRUKTIVNE PROMJENE: Urednici i novinari Vijesti u 7 TV Hayat odlučili su da smanje broj komentara i poštapalica, i već time su dobili bolju informativnu emisiju. Ove sedmice dnevnici Hayata bili su informativni, analitični, većina priloga urađena je profesionalno, a izabrane teme bile su od šireg društvenog značaja.

ODLIČAN POČETAK: Nekoliko uredničkih odluka privlači pažnju, kao ona urednika Emira Skenderagića da 22. decembra Vijesti u 7 počne informacijom o poskupljenju struje. Prilog, u kojem su korišteni i grafički prikazi, daje puno informacija i koristan je za gledaoca. Nakon osnovne informacije, u odvojenom prilogu, emitovana je i anketa s građanima, penzionerima u prvom planu, i njihova reakcija na odluku o poskupljenju. Dalji redoslijed priloga ukazuje na tešku ekonomsku situaciju u BiH, što još naglašava na koliko važan problem je ukazano na početku dnevnika.

U SKLADU S ETIČKIM KODEKSOM: Izuzetno profesionalo su 17. decembra novinari Vijesti u 7 (Emir Skenderagić) izvijestili o hapšenju premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače u Bihaću. Novinar pazi da svaki put kada spominje navode optužbe u vezi Lipovače kaže “navodno”, što je u skladu s etičkim kodeksom. Također su prezentovani podaci Centra za istraživačko novinarstvo o imovini Hamdije Lipovače, a postavljaju i pitanje zašto je sada uhapšen, zašto nakon izbora i podsjećaju da je istraga ranije otvorena. Također istražuju moguće posljedice hapšenja premijera, te o tome razgovaraju s predstavnicima nevladinog sektora, a imaju i reakcije građana i stranke kojoj uhapšeni pripada.

Isto je tako za pohvalu odluka urednika Nihada Sadikovića da 21. decembra, u ne tako dobrom dnevniku, emituje prilog o mogućnostima za strana ulaganja u BiH. Novinar je uspio dati drugi ugao ovoj temi, problematizirati, kritički i realno sagledati situaciju kroz dobar odabir sagovornika i mnogo informacija.

JEDNOSTRANO O MITTALU: Urednik Tomislav Đurić je 19. decembra u Vijestima u 7 odlučio emitovati informaciju o povećanom broju djece oboljele od upale pluća u Kantonu Sarajevo, o čemu drugi mediji nisu izvještavali, a jako je značajno. Prilog donosi i poređenje s drugim kantonima, mišljenja stručnjaka, simptome, savjete doktora… U istoj emisiji emitovana su dva priloga o ekološkim temama, često zapostavljenim a tako bitnim. Ipak, “potkrala” se urednička i novinarska “greška” u prilogu o zagađenju zraka u Zenici. Naime, ekološke udruge i mediji godinama pišu o tome i uglavnom  spominju željezaru ArcelorMittala kao glavnog uzročnika zagađenja. Hayat to nije uradio. Čak su rekli kako su u željezari najviše uradili za zaštitu okoliša. Novinar ne donosi drugu stranu, mišljenje ekologa ili stručnjaka, niti ukazuje na činjenice o zagađenju ili o onom što ArcerolMittal konkretno radi na zaštiti okoliša i da li i koliko je to efikasno.

SAMOUBISTVO U TREBINJU: Za razliku od dobrih odluka i novinarskih priloga, 20. decembra Vijesti u 7 (Nihad Sadiković) počele su na senzacionalistički način, informacijom o samoubistvu psihičkog bolesnika u Trebinju. Nema detalja koji bi dali širu sliku te nije jasno zašto je ova informacija tako bitna. U istoj emisiji emitovan je prilog o djeci koja su u Sarajevu skupljala pare da pomognu drugoj djeci koja su oboljela od raka. Možda je bolje bilo napraviti prilog o tome zašto djeca treba da pomažu djeci umjesto da nadležne institucije rade svoj posao?

BEZ DODATNIH INFORMACIJA: Hayat, kao i ostali mediji ove sedmice, dosta je prostora posvetio imenovanju novog mandatara za Vijeće ministara. No, ni Hayat, a ni drugi mediji, nisu se potrudili podsjetiti gledaoce ko je novi mandatar, šta je do sada uradio – ne samo ovo što piše u šturoj biografiji, nego ono što mogu naći i u svojim arhivama – koliko je uspješno obavljao svoje poslove, ima li podršku javnosti… Bilo šta više od onog što stranke žele da se čuje.

PLUS SEDMICE

U Vijestima u 7 osamnaestog decembra (Emir Skenderagić) emitovan je jako lijepo urađen prilog, pritom informativan, sa sajma poljoprivrede u Sarajevu. Na zanimljiv način novinarka pokazuje šta se sve može naći na sajmu, govori o domaćim proizvođačima, malim privrednicima, promovira domaću proizvodnju, bez komentara, poštapalica i pretjerivanja.

MINUS SEDMICE

Potpuna suprotnost je prilog emitovan 16. decembra (Emir Skenderagić) o smrti djevojčice u Brčkom. Na samom početku priloga je prizor očajne majke kako oplakuje tek umrlo dijete. Pritom kraj nje sjedi potpuno izgubljeno drugo, malo, dijete. Ovo je neetično i neprofesionalno. Zašto to raditi ožalošćenim roditeljima?

OCJENA: 8

 

 

 

BHT 1: Kvalitetno i zanimljivo

16. – 22. decembar 2014.

IZBALANSIRAN IZVJEŠTAJ: Prilozi dopisnika BHT 1 iz Bruxellesa i ove sedmice, kao i inače, odskaču kvalitetom i zanimljivošću. Prilog emitovan 19. decembra (Svjetlana Vučetić) primjer je kako se vrlo složena informacija može jednostavnim jezikom, i dobrim izborom “slika”, pretočiti u prilog koji je lak za gledati i izuzetno informativan. Pritom, ovaj novinar ne nudi priču koja je uvijek pohvalna za EU, ali nije uvijek ni kritičan prema institucijama u Bruxellesu, nego nalazi balans, ostajući uvijek na prvom mjestu informativan.

UREDNICA OTPORNA NA PRITISAK: Urednica Samira Krehić je 18. decembra uspješno odoljela da podlegne stavu koji se sve češće čuje u javnosti, a prema kojem je bilo kakva vakcinacija štetna. U dnevniku je emitovan prilog u kojem je novinarka govorila o tome kako je grupa srednjoškolaca u Sarajevu imala negativnu reakciju nakon redovne vakcinacije, ali se potrudila da plasira informacije koje ne dižu paniku, nego sagledava problem s više strana.

No, isti taj dan u dnevniku je bilo i nekoliko površno urađenih priloga. I Javni RTV servis BiH, kao i većina medija ovih dana, zaboravio je dati više informacija o novom mandataru za Vijeće ministara, dok je ponovo u centru pažnje bilo ono šta kažu u kamere lideri stranaka. Na isti površan način su pojedini mediji, pa i javni servis, ove sedmice izvještavali o reimenovanju premijerke RS-a. Nisu se potrudili da analiziraju šta je ona uradila u prvom mandatu i koliku ima podršku javnosti. Ni u jednom ni drugom slučaju nismo čuli ništa o programima onih koji su imenovani, pa da možda tu otkrijemo razloge zašto su imenovani.

ŠTO ĆE PRIJEM U DNEVNIKU? U ovom dnevniku je emitovan i kratak prilog o prijemu koji je priredio jedan od tri člana Predsjedništva. Zašto je ova informacija relevantna? Osim ako ukazuje na to koliko je prijem koštao i ko je platio – građani ili članovi stranke?

PLUS SEDMICE

Dvadesetog decembra u Dnevniku 2 (Blažica Krišto) emitovan je odličan prilog iz Ljubuškog o radnicama tkaonice. Teško je povjerovati u informaciju da neke od njih nisu primile platu 10 godina, a beneficije im nisu uplaćene skoro 20. Pritom je Tkaonica prošla kroz nekoliko neuspješnih privatizacija, direktor neće pred kamere, sve je uništeno u krugu fabrike… I uvijek kada mislite da ništa više ne može šokirati u Bosni i Hercegovini, dođe nešto novo, još strašnije od svega što znate.

MINUS SEDMICE

Zašto je digitalizacija – tema koja se provlačila ove sedmice – “historijski korak i veliki iskorak u medijsku budućnost?” Zanimljivije bi bilo otkriti zašto nam je toliko dugo trebalo da uhvatimo korak sa ostatkom svijeta?

OCJENA 7

 

                UPOREDNA ANALIZA

Obje televizije pokazale su puno odgovornosti u izvještajima o reakcijama grupe učenika na redovnu vakcinu. Nisu spekulisali sa pričom da li ili ne vakcinacija, ali jesu postavili pitanja o ispravnosti vakcine, tražili savjete, mišljenja stručnjaka… Isto tako, profesionalno i odgovorno, BHT1 je izvijestio o smrti djevojčice u Brčkom, što Hayatu nije uspjelo. No, i jedni i drugi prikazali su maloljetnog brata djeteta koje je upravo umrlo, tužnog i izgubljenog. Srećom, nisu pokušali razgovarati sa djetetom, ili barem to nije emitovano, ali čak ga i prikazivati u tako teškim momentima, nije etički.

Preuzeto sa Analiziraj.ba

(zurnal.info)