Neprincipijelna koalicija:BIJES ZBOG RADONČIĆA: Izetbegović blokira imenovanja u SIPA i zabranjuje ulazak u kancelariju!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

BIJES ZBOG RADONČIĆA: Izetbegović blokira imenovanja u SIPA i zabranjuje ulazak u kancelariju!

Hapšenje Radončića duboko je poremetilo odnose unutar SDA. Žurnal ekskluzivno saznaje nove detalje o potresu unutar ove stranke, u kojoj je sve više nezadovoljnih članova

BIJES ZBOG RADONČIĆA: Izetbegović blokira imenovanja u SIPA i zabranjuje ulazak u kancelariju!

Hapšenje i podizanje optužnice protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića najviše je uzdrmalo članstvo SDA, ali posljedice se osjećaju i na ustroj nekih državnih institucija.

Prva je na udaru Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Prema saznanjima Žurnala, trenutno je SDA, čitaj Bakir Izetbegović, blokirao imenovanje pomoćnika direktora Kriminalističko-istražnog odjela. Najozbiljniji kandidat za ovu poziciju nakon odlaska doskorašnjeg rukovodioca Anđelka Hrgića u penziju, bio je Vahidin Šahinpašić, inače šefa jednog od odsjeka u ovom odjelu SIPA-e. Šahinpašić je svojevremeno bio označen kao operativac čije su ubistvo planirali neki od optuženih u predmetu“Lutka”, najvećoj poslijeratnoj akciji protiv organizovanog kriminala.

Izetbegović sada zamjera Šahinpašiću što šefu Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću Osmici nije prijavio da SIPA prisluškuje Fahrudina Radončića, da bi u presretnute razgovore potom „upali“ i Izetbegović i Mehmedagić. Oni su tokom istrage u predmetu protiv Radončića tim povodom morali davali iskaze u Tužilaštvu BiH.

Nije samo Šahinpašić na meti Izetbegovića, inače izrazito nezadovoljnog razvojem situacije oko Radončića i opstankom SDA – SBB koalicije, koju je sam inicirao, a rukovodstvo stranke formalno potvrdilo.

Kako saznaje Žurnal od izvora unutar SDA, Bakir Izetbegović je do daljnjeg zabranio da mu potpredsjednik SDA i poslanik u državnom parlamentu Asim Sarajlić te Aljoša Čampara, član Predsjedništva SDA i federalni ministar unutrašnjih poslova mogu bez prethodne najave i dozvole dolaziti i ulaziti u kabinet.

Izetbegović se sigurno potrudio da ovu informaciju sazna i njegov politički partner Fahrudin Radončić, koji je pomenutu dvojicu više puta označio kao osobe koje iz sjene pokušavaju demontirati stvaranje koalicije SDA i SBB-a, a montiranim procesima zaustaviti političku karijeru, tačnije krivično procesuirati Fahrudina Radončića.

Nakon zatomljene razmjene različitih tumačenja dva stranačka lidera da li su nasamo usaglasili ili ne da Radončić bude zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na izborima 2018. godine, Izetbegović očito na ovaj način želi poslati signal da nije odustao od koalicije kao i da nije dirigovao istragom i svem ostalom što se potom dogodilo Radončiću.

Istina, pojedinci iz vrha SDA doživjeli su pravi šok nakon Radončićeve izjave da je sa Izetbegovićem dogovorio pomenutu kandidaturu. Kako se Izetbegović ne može treći put za redom kandidovati, neki su bili razočarani jer su baš sebe vidjeli kao kandidata za člana Predsjedništva BiH, drugi što su SBB, naročito nakon hapšenja Radončića, vidjeli tek kao svoju „filijalu“ koja će bespogovorno glasati za sve što SDA predloži.

Izetbegović je negirao Radončićeve navode o dogovoru, da bi iz SBB-a potom bilo saopšteno "da nema potrebe polemizirati o hipotetičkim opcijama ili očito različitim shvatanjima razgovora vođenih u četiri oka i njihovoj javnoj interpretaciji".

Kako god, sumnja u dogovor je ostala, a Izebegovićev demant očito nije umirio članstvo unutar SDA. Prvi je na to, može se reći i jedini javno, reagovao Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Parlamentu BiH.

“Javno pitam sadašnje rukovodstvo SDA da li je to istina, a sve članove SDA pitam da li od svoje, najjače političke snage u državi, stranke očekuje da najvažnije mjesto u državi prepusti presjedniku SBB-a?!?!? Koji organ SDA je to odlučio i kada...te gdje je to objavljeno...ili je to postala stranka jednog lica kao još neke ? …Ovakvo nedržavničko ponašanje vrha SDA neće ostati nekažnjeno u našem narodu, te pozivam sve čestite i poštene članove SDA da zajedno radimo na vraćanju Stranke na mjesto koje joj pripada, koja čuva državu Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, a ne da služi personalnim interesima pojedinaca, ma ko bili, koji su se potpuno udaljili od vlastitog naroda,” napisao je na svojoj facebook stranici Mehmedović.

U nešto blažoj formi pratio ga je još jedan poslanik ove stranke u državnom parlamentu Senad Šepić. “Stranka pripada ljudima i svim članovima i ne mogu uske, interesne skupine privatizovati cijelu stranku i koristiti je za svoje privatne interese. Tako se ne može izgraditi snaga i pokrenuti društvo da razvijamo i mijenjamo zemlju“, izjavio je Šepić.

Žurnal je kontaktirao neke od visokopozicioniranih funkcionera SAD, sa namjerom da dobije i njihova mišljenja o navodnom dogovoru Izetbegovića i Radončića.

“Ima nas još dosta koji mislimo kao i Mehmedović, ali smo se dogovorili da on reaguje, jer on s tim nema problema. Biće prilike da i mi i pitamo i kažemo nešto o tim stvarima,“ rekao nam je od sagovornika iz SDA pod uslovom anonimnosti. Isti na upit zašto on nema hrabrosti da javno govori i suprostavi se ovakvom vođenju i radu stranke, odgovara : „ Brzo će naredni izbor i treba misliti na svoju poziciju, znaš, imam kredit i tako...!?“

Rekli bi tipičan slijed dešavanja kada god se unutar SDA uzburkaju duhovi i pojave nezadovoljnici politikom Bakira Izetbegovića. Potajno kukaju ili prijete neposluhom i buntom, a kada se održi sastanak rukovodstva stranke i sve „poravna“, tvrde da nikakvih nesporazuma nije ni bilo. Tako bivaju dezavuisani i stavovi Šemsudina Mehmedovića, koji inače već dugo ima status vođe svojevrsnog političkog „paradžemata“ unutar SDA.

Nezapaženo se, ili bolje rečeno drže u tajnosti iskazana nezadovoljstva u Kantonalnom odboru SDA Tuzlanskog kantona, gdje je nedavno i sekretar  ovog odbora Sabahudin Imamović podnio ostavku, navodeći kako su nepotizam i prateća korupcija dovedeni do nepodnošljivosti u djelovanju stranke u ovom kantonu.

Mnogo je pitanja na koja predsjednik SDA mora odgovoriti i to ne samo članovima svoje stranke, nego i javnosti generalno. Sve što se dešava unutar SDA-SBB koalicije posljedice ima i na vlast i na državnom nivou, gdje je još nepoznanica hoće li kadrovi SBB-a biti imenovani u Vijeće ministara, potom u Federaciji i na kraju i u kantonima gdje ova koalicija ima vlast.  

Za sada, od Bakira Izetbegovića nema odgovora. Kao da šutnjom i Radončiću i članstvu svoje stranke poručuje : spavajte mirno, rata između SDA i SBB neće biti...

(zurnal.info)